Şans, fırsatlara hazır olanlara daha çabuk gelir...
Cem Kafadar / 1inşaat Danışmanlık Kurucusu / İnş. Müh. (İTÜ 1982-87) / http://cemkafadar.net
Avrupa'da nüfusun yaşlanmasıyla beraber artık sadece mavi yaka değil, beyaz yaka personele olan talep de geçmiş yıllara oranla arttı.
İletişim imkanlarının gelişmesiyle arayışta olan firmalara ulaşmak bugün daha kolay; ancak şimdi de başvuruların arasından sıyrılmak için kişinin kendini iyi yetiştirmesiyle birlikte birtakım incelikleri de bilmesi şart.
Tüm iş arayışlarının üç ana aşaması vardır.
- Ön araştırma
- Özgeçmiş hazırlama
- Mülakat
Yurtdışında bir iş bulmayı hedeflediğimizde işler biraz değişiyor. Mevcut çalışmanın yanına, "hazırlık yapılması gereken" yeni konular da ekleniyor.
Yurtdışında iş bulmanızı kolaylaştıracak 9 ipucu
1) "Neden sizi seçsinler?" Bu sorunun yanıtını besleyecek güçlü argümanlarınız olsun
Mesleki yetkinliklerinizle birlikte sizi görüşmeye çağırmaları durumunda firmaya sağlayacağınız katma değeri soru işaretleri yaratmayacak şekilde iyi anlatmalısınız. HR Drive'dan Tess Taylor yurtdışında iş arayanların sahip olması gerekli özellikleri şu şekilde sıralıyor.
- Zihinsel ve duygusal istikrar
- Değişime açıklık
- Farklı kültürlere duyarlılık
- Olaylara yaklaşımdaki derinlik
- Üst seviyede iletişim becerileri
- Yeni gelenekleri benimseme yeteneği
- Farklı bakış açılarına saygı
- Esneklik ve dayanıklılık
- Yüksek düzeyde profesyonel özerklik
- İyi bir espri anlayışı
2) Özgeçmişinizi ve ön yazınızı firmaya göre özelleştirin
İş ararken sık yapılan yanlışlardan biri, hazırlanan tek bir özgeçmiş ve ön yazının tüm başvurularda kullanılmasıdır. Firmaya göndereceğiniz özgeçmişi hazırlarken kendinize şu soruyu sormalısınız: "Başvurunuz sizi diğer adayların bir adım önüne geçirebilecek mi"... Bunun için arayışın gerektirdiklerini ve firmanın vizyonunu iyi bilmelisiniz. CV'nizi de bu doğrultuda hazırlamanız gerekiyor.
Bir diğer nokta da özgeçmişte dilbilgisi ve imla yanlışları yapmamanız. Bugün yurt dışında çok firma farklı yazılımlarla gramer yanlışlarını hızla yakalayabiliyor.
3) Akıcı bir İngilizce her zaman yeterli olmayabilir
İngilizcenin yanında o ülkenin dilini bilmeniz sizin için önemli bir avantaj. Arayışınız Afrika ülkelerine yönelikse Fransızca bilginiz size avantaj sağlayacaktır. İnşaat sektöründeki taahhüt projelerinin ağırlıkla Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlerinde olduğunu düşünürsek Arapça veya Rusçayı İngilizcenizin yanına koymanızı tavsiye ederim.
4) Yurt dışında eğitim önemli bir avantaj
QS Global Employer Survey Report’a göre, her 10 işverenden 6’sı uluslararası öğrencilik deneyimine önem veriyor ve yüzde 80’i özellikle yurt dışında okumuş olan adaylara öncelik verdiklerini söylüyor.
5) Sektörünüzün boş alanlarında uzmanlaşmanız, sizi bulmalarını kolaylaştırır
Ne kadar niş alanlarda uzmanlaşabilirseniz uluslararası iş arayışlarında rakipleriniz de o oranda azalacaktır.
6) Reddedilmek moralinizi bozmasın
Kabul edilmemek, onaylamamak hayatın her aşamasında var. İş yaşamındaki başarı öykülerinin arkasında birden çok reddedilme sahnesi görürsünüz. Bu noktada önemli olan kabul edilmemenin nedenlerini iyi analiz edip bir sonraki başvuruyu doğru dersleri çıkararak yapmak.
7) Mülakattaki tüm olası sorulara önceden iyi hazırlanın
Firma kültürünü ve pozisyonun gereksinimlerini iyi bilirseniz böyle bir soru listesi çıkarabilmeniz kolaylaşacaktır. Hazırladığınız soruları bir arkadaşınızla pratik yaparak, kaydedebilirsiniz. Böylece olası yanlışlarınızı başta görebilme imkanınız olacaktır.
8) Çevrimiçi görüşmede dikkat etmeniz gerekenler
Teknik bir aksaklık yaşamamak için ekipmanlarınızı, internet bağlantınızı önceden kontrol edin. Bir kopma durumu için 4G alternatifiniz hazır olsun. Görüşme anında bir sorun yaşarsanız bunu hemen belirtin. Özgeçmişiniz önünüzde açık olsun ama bunu satır satır okumayın. Arka planınızın olabildiğince sade olmasına dikkat edin. Giyim konusundaysa yüz yüze bir mülakata hazırlanır gibi hazırlanın.
9) Yurtdışı teklifi aldığınızda sormanız gereken beş soru
1. Yaklaşık yaşam giderlerinize ilişkin hazırlanmış bir tabloları var mı?
2. Maaşınıza uygulanacak vergi oranları nedir?
3. Taşınmanıza ilişkin yan haklarınız var mı? Yoksa destek isteyebilirsiniz.
4. Çalışma vizesi sponsorluğu nasıl işliyor?
5. Sağlık sigortanızın kapsamı nedir ve ne zaman aktif olacak?
Tüm bu önerileri gerçekleştirdikten sonra şansın sizin yanınızda olmasını beklemekten başka bir şey kalmıyor. Ama şunu da unutmamak gerekiyor; şans, fırsatlara hazır olanlara daha çok geliyor.
Bu yazıyı okuduktan sonra favorilerinize alıp ara ara bakmak şansınızı artıracaktır diye düşünüyorum.
23 Ocak 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.