Geçtiğimiz gün açıklanan TÜİK Kasım ayı konut satış istatistiklerini göre;
- Türkiye genelinde konut satışları kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 59,0 artarak 178 bin 814 oldu.
- Türkiye genelinde kasım ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına yüzde 61,0 artış göstererek 39 bin 366 oldu.
- Yabancılara yapılan konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 48,4 artarak 7 bin 363 oldu.
TÜİK Kasım 2021 Konut Satış İstatistikleri’nden yola çıkan inşaat sektörü temsilcileri konuyla ilgili şu açıklamaları yaptılar:
Tamer Özyurt (Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı): “Yabancıya satışlar kendi rekorunu kırdı”
Kasım ayı konut satış rakamları, yine yüzümüzü güldürdü. Özellikle yabancıya yapılan satışlar, kendi rekorunu kırdı. Üstelik yıl sonu hedefi de şimdiden aşılmış oldu. Yabancıya gerçekleştirilen toplam satışlarda yeni rekorlara imza atmamız çok büyük olasılık. Öte yandan; konut kredi faizinin düşmesinin de iç piyasa satışlarına olumlu yansıdığını görüyoruz. Uzun zamandır beklediğimiz ipotekli satışlardaki artış da gelecek dönemle ilgili umut verici olarak yorumlanabilir. İç piyasaya istikrarlı bir hareketlilik kazandırmak için konut kredi faiz indiriminin yanı sıra ham madde fiyatlarının da kontrol altına alınması gerekiyor. Buna ek olarak yatırımcılara yeni finansman modellerinin sunulması şart. Konuta yatırımı cazip hale getirecek düzenlemeler yapılırsa biz müteahhitler önümüzü daha rahat görür ve yatırımlarımıza güvenle devam edebiliriz.
Abdülkadir Akkuş (BOSS4 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı): “Konut kredi faiz indiriminin sonuçları rakamlara yansıdı”
Kasım ayı için konut satış rakamları çok güzel geldi. Kasım ayındakonut satışları, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 59 artarak 178 bin 814 olurken, ipotekli satışlar yüzde 61 artış göstererek 39 bin 366 oldu. Yine yabancılara yapılan konut satışlarına baktığımızda ise rakamların bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 48,4 artarak 7 bin 363 olduğunu görüyoruz. Demek ki; konut kredi faizlerindeki indirim sonuç verdi.
Yabancıya satış rakamının yükselmeye devam etmesini ise ‘yabancı yatırımcı Türkiye pazarına güven duyuyor’ şeklinde okumak lazım. Peş peşe gelen artış rakamları bunu bize gösteriyor. Yapılan araştırmalar; Türkiye'de gayrimenkul alan yatırımcıların yüzde 92,7'si gayrimenkullerini elinde tuttuğunu gösteriyor. Yabancıların büyük kısmı oturmak için gayrimenkul alıyor. Ortalama mülkiyet süresi ise 5,7 yıl civarında. Türkiye'ye yatırım yapan dört yabancıdan sadece 1'i vatandaşlık hedefliyor.Öte yandan son zamanlardaki talep artışının döviz kurlarındaki yükselişle de direkt ilgisi var. Yabancılar genelde inşaatı bitmiş, tamamlanmış, tapusu hemen verilen ve teslimi yapılan projeleri tercih ediyor. Son zamanlarda kemikleşmiş ülkelerin yanı sıra Afrika ülkeleri, Pakistan ve Hindistan gibi yeni pazarlardan da talepler geldiğini görüyoruz.
Abdüssamet Bahadır (Bahaş Holding CEO’su): “Yabancıya satışta yıl sonu hedefi şimdiden aşıldı”
Son açıklanan resmi verilere baktığımızda; yabancılara yapılan konut satışlarında artışın devam ettiğini görüyoruz. TÜİK konut satış istatistik bilgilerine göre, yabancılara konut satış rakamı geçen yıl geneli için 40 bin 812 adet olarak açıklanmıştı, oysa bu yıl ocak-kasım döneminde yabancıya satış bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 39,4 artarak 50 bin 735 olarak açıklandı. Bu da; sektörün hedeflediği yabancıya yıllık 50 bin adetlik konut satış hedefini şimdiden aştığımızı gösteriyor. Önümüzdeki dönemlerde uygulanacak doğru strateji ve desteklerle bu rakamların çok daha yukarılara ivmeleneceğine inanıyoruz. Yabancıya satışların ihracat olarak kabul edilmesi ve döviz sağlayan faaliyet şeklinde değerlendirilmesi sağlanabilirse o zaman sözünü ettiğimiz ivmelenme sürekli hale gelecektir.
İhsan Çulhalık (İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı): “Sektörümüz ülke ekonomisine hizmet etmeyi sürdürüyor”
Bir süredir düşüş trendinde giden iç piyasa konut satış rakamları yükselme trendine girmiş durumda. Bu, bizler için çok sevindirici. Bu rakamların sürdürülebilir olması ve artan şekilde devam etmesi çok önemli. Yabancıya satışta sektörün kendi rekorunu kırdığını görüyoruz. Gözlemlerimiz sonucu gurbetçilerimizin son dönemdeki kur artışları nedeniyle Türkiye'den gayrimenkul alımına yöneldiklerini söyleyebiliriz. Bunun sonuçları yabancıya satış rakamlarına yansımaya devam edecektir. İstatistikler bize sektörün yıl sonu hedeflerini şimdiden aştığını gösteriyor. Takip eden aylarda da daha yüksek rakamlara ulaşacağımızı düşünüyorum. Bu konuya sadece satış adedi olarak değil, ülkemize sağlanan döviz olarak da bakmak lazım. Kısacası gayrimenkul sektörü ülke ekonomisine artan bir katma değerle hizmet etmeye devam edecek.
M. Onur Sarıbay (TURYAP Yönetim Kurulu Başkanı): “Vatandaş, dövizini bozdurup gayrimenkule yöneldi”
Geçen yılın rakamlarına göre; ekim ayında olduğu gibi kasım ayında da bir artış olduğu görülmektedir. Geçen sene pandemi yüzünden insan hareketliliği çok azdı, üniversiteler uzaktan eğitim sürdürmekteydi. Dolayısıyla özellikle büyük şehirlerde öğrenci yoksunluğundan sektörde bir eksilme yaratmıştı. Bu sene yüz yüze eğitimlerin başlaması bu dönemki artışın başlıca sebebidir diye düşünüyorum. Ayrıca yurt dışı alımların da yabancı para birimlerinin ekstra yükselmesi ile bu kaynaklı alışların da artmasına neden olduğu görülmektedir. Öte yandan; vatandaşımız her zaman yatırımın en iyisinin gayrimenkul olduğu düşüncesiyle hareket etmektedir. Elinde biraz birikimi olan, artan altın ve döviz fiyatları nedeniyle bu birikimi değerlendirerek, daha iyi bir yatırım aracı olarak gördüğü gayrimenkule yöneldi.
Gül Gül (Golden Sign Kurucu Ortağı): “Son rakamlar toparlanmanın işareti”
Son açıklanan istatistiklere baktığımızda konut satış rakamlarının özellikle ipotekli satışlarda artışa neden olduğunu görüyoruz. Bir süredir ekonomide yaşanmakta olan belirsizlik, oynak ve öngörülebilirlikten uzak piyasa şartları nedeniyle insanlar yatırım yapmaktan uzak durdu. Bu da maalesef bizim istediğimiz tabloyu görmemizi engelledi. Ancak son rakamlara baktığımızda bu dönemin toparlanmaya başladığını söyleyebiliriz. İstikrarlı piyasa şartlarına kavuştuğumuzda o zaman alış-satış dengesi olması gerektiği dengeye oluşacaktır. Bu durum da bizim gibi gayrimenkul danışmanlığı yapan firmaların işini direkt etkiliyor. Ayrıca konut kredi faiz oranlarının yüzde 1’in altına indirilmesi ve sadece kamu bankalarında değil özel bankalarda da uygulanabilir şartlar sunulmasının sektöre ve vatandaşa ciddi oranda katkı sağlayacağını düşünüyoruz.
16 Aralık 2021
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.