58 bloktan oluşan Bahçe Bahçeşehir projesinin ilk etabının bu yıl ortasında, ikinci etabının ise yılsonunda tamamlanması planlanıyor. İnşaat kalitesine hassasiyetle yaklaşılan ve iki katlı villalardan dört katlı bloklara kadar tüm yapılarda radye temellere uyumlu kazık sisteminin uygulandığı proje hakkında Mutlu İnşaat Teknik Müdürü İnş. Y. Müh. Şükrü Yılmaz ve Mutlu-Sezer-Ceylan Şehircilik Proje Müdürü İnş. Y. Müh. Mustafa Akbaş’tan bilgiler aldık. Projenin hızla ilerlediği bilgisini veren Yılmaz ve Akbaş, inşaat sektörüyle ilgili görüşlerini de okurlarımızla paylaştılar...
Şantiye: Bahçe Bahçeşehir projesi hakkında bilgi alabilir miyiz?
Mustafa Akbaş ve Şükrü Yılmaz: Metroport’tan Canpark’a, Ümraniye Hilton’dan Kadir Has Üniversitesi Kampüsü’ne kadar birçok nitelikli projeyi hayata geçiren Mutlu İnşaat’ın ana yükleniciliğini üstelendiği Bahçe Bahçeşehir projesinin diğer yüklenici firmaları ise Sezer İnşaat ve Ceylan İnşaat.
Bahçeşehir 2. Kısım Mahallesi’nde 53 bin metrekarelik bir alanda, tamamlandığında 58 bloktan oluşacak Bahçe Bahçeşehir toplamda 340 dairelik bir proje. Binalar, birbirlerinin önünü kesmeyecek şekilde tasarlandıklarından ve vadiye bakan bir yamaçta konumlandıklarından daireler oldukça hoş bir manzaraya sahip olacak.
2021’in sonuna doğru imalatına başlanan Bahçe Bahçeşehir’in kaba inşaatı yüzde 95 seviyesinde tamamlandı. İki etaptan oluşan projenin ince işlerine başlanan 72 dairelik (20 blok) ilk etabının 2025’in ortasında tamamlanması planlanıyor.
Projede birbirlerinden farklı 7 sıra blok mevcut. En ön sıra bloklarda ikiz 7 villa yer alıyor. Yukarı doğru çıktıkça, benzer yapıya sahip villalardan 10 dairelik 4 katlı bloklara kadar çeşitli yapılar inşa ediliyor. Ortak alanlarda sosyal tesis, büyük bir havuz, toplantı alanları, bol yeşilliğe sahip peyzaj alanımız, yürüyüş yolları, süs havuzları, çocuk oyun alanları, basket sahası ve bir tenis kortu olacak.
Mutlu İnşaat Teknik Müdürü Şükrü Yılmaz ile Mutlu-Sezer-Ceylan Şehircilik Proje Müdürü Mustafa Akbaş
Şantiye: Toprak işlerinden başlayarak aşama aşama inşaatı özetleyebilir misiniz?
Mustafa Akbaş ve Şükrü Yılmaz: Proje başlangıcında yapılan zemin etüdünde ZC sınıfı bir zemin olduğu görüldü. Binaların toplam ağırlıklarıyla karşılaştırıldığında zemin yeterliydi. Fakat yine de iki katlı villalardan dört katlı bloklara kadar tüm projede binaların daha güçlü olması adına radye temellere uyumlu kazık sistemi uygulandı. Maliyeti artırıcı bir etkendi fakat olası bir depremde binaların çok daha sağlam olması için yapılan ekstra bir uygulamaydı.
Radye temelleri attıktan sonra proje basamak basamak olduğundan toprak perdeler ve su izolasyonları yapıldı. Ardından drenaj sistemi ve bunların dolguları oluşturuldu. Bütün temel altlarında da drenaj sistemini sağlamak için 10 cm’lik mıcır dolgu döşendi. Dolgu ve drenaj işlemlerini bu kapsamda oldukça önemsiyoruz. Drenaj sağlam yapıldığında binaların sonradan oturması gibi sonradan oluşabilecek çatlakların önüne geçiliyor ve perdelerden su sızması, demir oksitlenmesi gibi olumsuzluklar engelleniyor.
Projenin ilk etabına kaset döşeme olarak başlandı. İkinci etapta da yine kaset boşluğu 70’e 70 bırakılacak şekilde yanmaz asmolen köpüğü koyarak devam ediyoruz. Biraz önce de söylediğimiz gibi ilk etabı yıl ortasında, ikinci etabı da yıl sonunda bitirmeyi planlıyoruz. Yoğun bir tempo içindeyiz ve şantiyede yaklaşık 180 kişi görev alıyor.
Cepheler modern mimariye uygun bir malzeme olan seramikle kaplanacak. Alüminyum karkas üzerine monte edilecek. Altında bir ısı yalıtımı uygulanacak. 5 cm kalınlığındaki EPS mantolama köpükleri metrekareye 5 adet dübelle sabitlenecek. Seramik olmayan kısımlara dekoratif sıva üzeri boya uygulanacak.
Doğramalar, dışı antrasit görünümlü yalıtımlı plastik, camlar ise lamine temperli ısı yalıtımlı olacak. Kör kasa imalatı yaptığımız için doğrama ölçülerini standart hale getirdik. Kör kasanın dış tarafında da su yalıtımı bandı ve ısı izolasyonu için mantolama malzemesi kullandık. Kör kasa zorunlu bir uygulama değil ama hem standart ölçüye getirmek açısından hem doğramayı daha sağlam bir şekilde rüzgar yüklerine karşı falan koruma amaçlı kör kasa sağlıklı sonuçlar veriyor. Yalıtım performansını da artırıyor.
Temelde yalıtım amacıyla kristalize su yalıtımı kimyasalları uyguladık. Temel perde yalıtımlarında bitüm esaslı sürme su yalıtım malzemeleri kullandık. Sürme izolasyonun üzerine de 2 cm kalınlığında XPS ısı yalıtımı plakaları ve drenaj levhaları uygulandı. Dolgu yaparken de binanın komple yüzeyini karışık mıcır doldurduk. Yüzeyden alınan suyun temele kadar iletilebilmesi için temelde de zaten drenaj sistemi döşendi, bloklar arasındaki yollarda yağmur suyu hatları yapıldı ve yağmur suyu hatlarına bağlandı.
Isıtma sistemi olarak yerden ısıtma tercih edildi. Şu anda en alt sıradaki villalarımızın uygulamaları tamamlandı ve üzerlerine şapları atıldı. Bir üst sıradaki blokların uygulamaları da bitmek üzere. Binaların soğutması ise bireysel klimalarla sağlanacak. Onların da altyapıları hazır teslim edilecek.
Enerji verimliliğiyle ilgili tüm yasal düzenlemelere harfiyen uyuldu. Dış duvarlarımız yalıtımlı tuğla; iç duvarlar ise normal tuğla duvar. Daire aralarındaki duvarlarda ses yalıtımı için taşyünü kullanılıyor. Yerden ısıtma olduğundan döşemede ısı yalıtımı ve yüzer döşeme olduğundan duvarlar ve döşeme arasında da ekstra bir yalıtım performansı elde ediliyor.
Çatılarımız ise kil kiremit. Uç taraflarında, üzeri CTP kaplama olan gizli dereler mevcut. CTP kaplamadan sonra ahşap karkas üzerine kiremit çatı oluşturduk. Isı yalıtımı amacıyla taşyünü tercih ediliyor. Kullanılmayan çatı aralarında da camyünü şilte yerleştiriyoruz.
Peyzaj alanının altında 700 metreküplük bir yağmur suyu deposu olacak. Araziden gelen su burada toplanacak ve peyzaj sulamada kullanılacak.
Şantiye: Şirketinizde “Şantiye” ve “Teknik Ofis” arasında nasıl bir ilişki var? Teknik ofis neler yapıyor, şantiyede proje müdürü ne yapıyor, özetleyebilir misiniz?
Mustafa Akbaş ve Şükrü Yılmaz: Bu anlamda çok yüklenicisi olan Bahçe Bahçeşehir projesinde daha farklı bir süreç izleniyor. Bahçe Bahçeşehir şantiyesinde Proje Müdürü, teknik ofisin birçok görevini üstleniyor.
Fakat normalde Mutlu İnşaat olarak tek başımıza yürüttüğümüz diğer projelerimizde proje çıktığı anda Teknik Ofis bütün ön bütçelendirme çalışmalarını yapar. Sonrasında işleri ihaleye çıkarır. İhaleler de tamamlandıktan sonra Proje Müdürüne bilgiler verilir ve işi yönetmesi beklenir. Hakediş kısmını da, sahadan gelen metraj bilgilerine paralel Teknik Ofis yürütür. Proje müdürü genelde sadece işin yönetiminden sorumludur. Sözleşmeler, hakediş, raporlamalar gibi diğer kısımlara pek karışmaz. Yükün sahadan merkeze alınıp Proje Müdürünün sadece konsantrasyonunu sahaya vermesi beklenir, istenir. Bahçe Bahçeşehir projemizde durum biraz farklı ama yine de fiyatlar, hakedişler konusunda devamlı bir karşılıklı görüş alışverişi yapılıyor. Teknik ofiste birçok projeden toplanmış hem rekabette hem sahada ciddi yararlar sağlayan oldukça yüksek teknik, fiyat, maliyet verileri vardır. Firmaların teknik ofislerinde deneyim birikimi mevcuttur ve bu ciddi bir avantaj sağlar.
“Proje bütçesi oluşturmak artık kolay değil. Fiyatlarda devamlı bir değişim söz konusu. Neredeyse her gün fiyat alınması gerekiyor ve her şeye sıfırdan başlanıyormuş hissine kapılıyoruz. Ayrıca kalifiye işgücü de günden güne azalıyor. Yeni nesil sektöre düzgün kanalize edilemezse yurtdışından eleman temin edilmek durumunda kalınabilir...”
Şantiye: Bugünlerde inşaat sektöründe ne tür sıkıntı ve sorunlar yaşanıyor; genel bir değerlendirme yapabilir misiniz?
Mustafa Akbaş ve Şükrü Yılmaz: Bundan iki sene öncesine kadar bir proje bütçesi oluşturmak kolaydı; fakat bugünlerde bu o kadar kolay değil. Çünkü artık fiyatlarda akşamdan sabaha devamlı bir değişim söz konusu. Neredeyse her gün fiyat alınması gerekiyor. Her şeye sıfırdan başlanıyormuş hissine kapılıyoruz. Fiyat algısını yitirdiğimiz için bütçelemede önümüzü görmemiz pek mümkün olamıyor. Bu malzeme üreticisi açısından da yükleniciler açısından da işçilik ücretleri açısından da ciddi bir sıkıntı. Uzun vadeli sözleşmelerde artık hep dolar cinsinden işler yürüyor. Ki artık bu yöntem bile böylesine belirsiz bir ortamda pek de işe yaramamaya başladı. Eskiden sözleşme yapılır, rafa kaldırılırdı, şimdi devamlı bir gözden geçirme, revizyon...
Diğer taraftan yapı malzemesi kalitesi ve tedariğinde bir sıkıntı yaşanmıyor ama bazen iş gücünde sorunlar yaşandığı oluyor. Özellikle Kahramanmaraş merkezli depremin ardından belli bir iş gücünün o bölgeye kaydığı kesin. Kısmen adam bulmak zorlaştı fakat bu sorun tümüyle deprem bölgesindeki inşaatlardan kaynaklı değil. Gençler arasında, özellikle ustalık, kalfalık gibi pozisyonlara ilgi azalıyor. Eski bir doğrama ustası, ahşap ustası veya duvar ustasının yetenek seviyesinde usta bulmak pek mümkün olamıyor. Eskinin imalat kalitesi kayboldu denilebilir. Gençlerin çoğu mühendislik eğitim alıp yönetici olma derdinde. Kalifiye işgücü günden güne azalıyor. Fiyatlar, yapılan işin kalitesine paralel değil; düşük kaliteli işler için bile çok yüksek fiyatlar talep ediliyor. Yeni nesil bu sektöre düzgün kanalize edilemezse yakın bir gelecekte yurtdışından eleman temin edilmek durumunda kalınabilir. Sorun hissedilir bir seviyeye geldi.
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
9 Şubat 2025
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.