Avrupa genelinde artan faiz oranları ve inşaat maliyetleri, bina sahiplerini 2024 yılında enerji dönüşüm projelerine yatırım yapma konusunda temkinli hale getirdi. Ancak enerji fiyatlarının yüksek olması ve daha da artması beklendiğinden, birçok bina sahibi maliyetleri düşürmenin yollarını yeniden gözden geçiriyor. Yeni inşaat ve bina yenileme projelerinde ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ, bina sahipleri ve emlak geliştiricileri için kurulum süresi, başlangıç maliyetleri, kullanım kolaylığı ve yatırım getirisi gibi her açıdan mantıklı olan teknolojiler ve ürünlerle gündeme geri dönüyor.
YAZAN:
Halit Kumral / Eaton Ticari ve Endüstriyel Projeler Satış Müdürü
Bina sahipleri ve emlak geliştiriciler için önümüzdeki ayların en önemli konularını özetlemek gerekirse bu konuda, akıllı enerji yönetimi uzmanları olarak beş ana trendin öne çıktığını söyleyebiliriz.
Güneş Enerjisi Potansiyeli
Güneş enerjisi üretimi, binalarda akü kullanımına olanilginin artmasıyla birlikte popülerliğini artırmaya devam ediyor. Bu, yerinde üretimin faydalarını en üst düzeye çıkarmak ve bazı enerji şirketlerinin sunduğu cazip düşük tarifelerden yararlanmak için önemli.
Avrupa hükümetleri AB teşvikiyle, fosil yakıtlara alternatif uygun fiyatlı ve güvenilir enerji kaynakları ararken, yenilenebilir enerji doğal bir tercih haline geliyor. Binalarda güneş enerjisinin benimsenmesi, ulusal enerji güvenliğini artırır, enerji maliyetlerini düşürür, karbon emisyonlarını azaltır. Güneş enerjisi çözümlerinin yaygınlaştırılması, yenilenebilir enerji sektöründe iş yaratarak ekonomik büyümeyi teşvik eder.
Bazı ülkeler, özellikle Almanya, İspanya, Portekiz ve Hollanda, ev sahiplerive işletmelerin güneş enerjisi yatırımlarına yardımcı olmak için sübvansiyonlar sunmaktadır. Bina sahiplerinin, kendilerine sunulan fırsatları anlamak için yönetmeliklerdeki gelişmeleri takip etmeleri önemlidir; çünkü yeni politika girişimleri düzenli olarak geliştirilmektedir ve sunulmaktadır.
Kurulum Süresi Azalıyor
Avrupa hükümetleri, EV şarj altyapısından fosil olmayan yakıtlı ısıtma sistemlerine kadar her türlü enerji geçiş projesi için mevcut kurulumcu havuzunu artırması muhtemel olan beceri eğitimini artırmaya yönelik AB tekliflerine yanıt verirken ufukta daha fazla iyi haber olabilir.
Beklenmedik bir fayda, vasıflı işçi eksikliğinden dolayı ortaya çıktı, çünkü bu durum, üreticileri hızlı ve kolay kullanılabilir ürün tasarımlarına öncelik vermeye yöneltti. Müteahhitler, müşterilerine enerji geçişi çözümlerini daha hızlı sunmak için prefabrike, modüler ve ölçeklenebilir ürünleri tercih ediyorlar.
Üreticiler, ortaklık programları ve ürün eğitimlerinden en iyi şekilde yararlanarak beceri geliştirmeyi de destekliyorlar. Eaton'ın Avrupa'daki müteahhit programı, özellikle yeşil enerji teknolojileri için yetkin müteahhitlerden oluşan bir ağ oluşturuyor.
Bazı ülkelerde, özellikle Hollanda'da, şebeke yoğunluğu da enerji geçişte knolojilerine olan ilgiyi artırıyor. Amsterdam Schiphol Havalimanı yakınlarındaki bir otelin sahibi, 2024 yılında güneş enerjisi tabanlı bir çözümle elektrikli araç şarj cihazlarının işine büyük fayda sağladığını gördü.
Akü Teknolojisi Gelişiyor
Sigorta şirketleri, binalardaki akülü enerji depolama sistemlerine geleneksel olarak bir risk notu atamış ve bu da bina sahiplerinin ödediği sigorta primlerini arttırdığı için çekiciliğini azaltmıştır. Ancak, yeni ve daha güvenli aküler - özellikle Lityum Demir Fosfat aküler, daha iyi bilinen adıyla LFP aküler - piyasaya çıktıkça, bu yüksek risk notları giderek geçersiz olacaktır.
LFP akülerin günlük uygulamalarda yaygınlaşmasıyla birlikte bina sigorta primleri düşmekte. Çevre dostu ve yapısal olarak stabil olan LFP aküler kolayca ısınmaz. Bu da onları ev kullanımı için güvenli hale getirir. LFP tabanlı enerjide polama sistemleri – Eaton’ın xStorage Hybrid ürünü iyi bir örnektir - bina sahipleri faydalarını daha iyi anladıkça popüler hale geliyor.
Herkes akü teknolojisinin kullanımına alışıyor. Binaların dışında - özel evler, iş yerleri, restoranlar -elektrikli araç şarjı artık yaygın. Benzin ve dizel satıcıları, elektrikli araç şarjıyla ilgili iş fırsatlarını değerlendirirken hızlı şarj istasyonları hızla yayılıyor.
Yeni ve daha güvenli akülerin piyasaya sürülmesiyle, bina sahipleri için sigorta primleri düşüyor ve akülü enerji depolama sistemleri daha çekici hale geliyor.
Enerji Dönüşüm Teknolojisine Yatırım Getirisi Artıyor
Akü inovasyonu, binalardaki enerji depolama maliyetlerini de düşürüyor. Anında görülen ön maliyet tasarrufu net olarak ortadadır ve bina sahipleri, enerji geçişine yapılan bir yatırımın mülk değerlerini korumak ve artırmak için faydalı olduğunu fark ediyorlar.
Örneğin, elektrikli araç şarj altyapısına yapılan bir yatırım, ticari bina sahiplerinin, kendi alanlarına gelen ziyaretçilerden elektrikli araç şarj talebi arttıkça mülklerin değerini korumalarına yardımcı olacaktır. "Ziyaretçi" terimi geniş kapsamlıdır, çünkü bu, iş yerinde park eden bir çalışan, bir otel misafiri veya bir alışveriş parkında alışveriş yapan biri gibi elektrikli aracını şarj etmesi gereken herhangi birini ifade edebilir. Ev sahipleri de bu etkiden faydalanır.
Dinamik Enerji Tarifeleri Yaygınlaşacak
Akıllı sayaçlar, dinamik enerji tarifelerinden en iyi şekilde yararlanmak için kritik öneme sahiptir. Bir ev sahibi için bu, gece saatlerinde düşük tarifelerden yararlanmak kadar basit olabilir. Ancak ticari bina sahiplerinin dinamik tarifelerden en iyi şekilde yararlanmak için çok daha yapılandırılmış bir yaklaşım benimsemeleri gerekir.
Bu nedenle, bina enerji yönetim sistemleri, daha büyük binalarda hızla hayati bir teknoloji haline geliyor. Bina genelinde ısı kazanımı ve bina sakinlerinin sayısı gibi verileri izleyen sensörler, güneş panelleri ve akülü enerjidepolama gibi varlıkların performansına ilişkin metriklerle birlikte hava durumu gibi dış bilgilerle birleşerek bir enerji yönetim sisteminde bir araya gelir. Sonuç, enerji kullanımını mükemmel bir şekilde tahmin eden ve dolayısıyla mevcut en ucuz enerji tarifelerini optimize etmek için ideal olan bir modeldir.
Enerji yönetim sistemlerini kurmayı seçen bina sahipleri, geleceğe yatırım yaparak önemli ölçüde ödüllendirilmeleri muhtemel bir adım atıyorlar çünkü ulusal şebekeler, dakika bazında fiyat tasarruflarına erişmelerini sağlayacak çeşitli dinamik tarifeler sunuyor. Bu, bina sahibinin para tasarrufu yapmasına ve şebekenin daha esnek hale gelmesine yardımcı olan akıllı teknolojinin doğru şekilde çalıştığı bir "kazan-kazan" senaryosudur.
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
12 Ocak 2025
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.