Genç inşaat mühendisi ne iş yapar?.. Kıdemli inşaat mühendisi ne iş yapar?.. Kıdemli mühendis olmak için neler gereklidir ve ne kadar deneyime ihtiyaç vardır?..
YAZAN: Selim Rıdvan GÜNGÖR
Proje ve Yönetim Danışmanı / İnş. Müh.
Office SRG
"Genç Mühendis" ile "Kıdemli Mühendis" arasındaki fark, Junior ile Senior arasındaki biyolojik yaşa değil, bazı kriterleri taşıyıp taşımadığına göre değişiklik gösterir. Bu farkın en belirgin olanı ise, genelde inşaat projelerinin temel sorunu olan “yetkili yetkisizlik”tir.
Eskiler, “yetki verilmez alınır” derlerdi. Şimdilerde yetki, siyasetin temel sorunu olan koltuk sevdasına dönüşmüş durumda.
Genç İnşaat Mühendisi Ne İş Yapar?
Genç (kıdemsiz) bir inşaat mühendisinin sorumlulukları, genellikle kıdemli mühendislerin gözetimi altında, farklı inşaat projelerinde çalışmak için tasarım ve mühendislik alanındaki uzmanlıklarını kullanma etrafında döner. Ayrıca planları hazırlamak ve anlamak, altyapı tasarımına yönelik programları işletmek, sahaları denetlemek, yüklenicilerle irtibat kurmak, ilerleme raporları ve sunumlar hazırlamak, maliyetler ve harcamalar dahil bütçeyi denetlemekten de sorumludurlar. Ayrıca, herkes için güvenli ve verimli bir çalışma ortamı sağlamak amacıyla şirketin güvenlik standartlarının ve politikalarının uygulanmasını sağlamaya çalışmaları da esastır.
Kıdemli İnşaat Mühendisi Ne İş Yapar?
Kıdemli bir inşaat mühendisi öncelikle binalar, köprüler, boru hatları ve yollar gibi kamu yapılarının -günümüzde özelleştirmeler sayesinde bu yapılar sadece kamu yapısı olmaktan çıkmıştır- gelişimini denetlemekten sorumludur. Tasarım ve planlama aşamalarına öncülük etmekten, amaç ve hedefleri belirlemekten, bütçeleri ve zaman çizelgelerini yönetmekten, durum tespiti yapmaktan, inşaat sahalarını denetlemekten ve prosedürleri belgelemekten sorumludurlar. Her şeyden önce, kıdemli bir inşaat mühendisi olarak, inşaat sahasının güvenlik politikalarını ve düzenlemelerini uygularken diğer mühendislere ve yüklenicilere liderlik etmek ve onlara bir rol model olarak hizmet etmek çok önemlidir. Buna ek olarak, kıdemli mühendisler sıklıkla projeler için derinlemesine araştırmalar yürütecek ve çalışanların işe alınmasına yardımcı olacaktır.
Çoğu firmada, şirketin belirli bir alanı veya alanı içindeki tüm operasyonların yönetilmesinden kıdemli bir mühendis sorumludur. İş akışının kalitesini artıracak ve başarılı sonuçlar verecek stratejiler geliştirmeli ve uygulamalıdırlar. Dahası ve belki de en önemlisi, kendi mühendis ekibini de denetlemeleri ve şirketin hedeflerine ulaşma misyonunda kilit bir çark olmalarını sağlamaları da gerekiyor.
Kıdemli Mühendis Olmak için Neler Gereklidir?
Herhangi bir alanda kıdemli bir mühendisin kariyer yolu genellikle mühendislik veya ilgili bir alanda lisans derecesi almakla başlar.
Lisans derecesi, kıdemli bir mühendis için asgari gerekliliktir; ancak ileri eğitim kariyerindeki ilerlemelerini hızlandırabilir. Hemen tüm dünyada olduğu gibi tüm mühendislerin kendi meslek kuruluşlarına kayıtlı olmaları zorunludur.
Yüksek lisans derecesi CV'lerine etkileyici bir unsur ekleyebilir, daha gelişmiş araştırma fırsatlarına yol açabilir ve kıdemli mühendis statüsüne giden yolda kendilerine yardımcı olabilir. Endüstriyle ilgili çeşitli yeterlilik kurslarını tamamlamak, genellikle üst düzey mühendislik rolleri için bir gerekliliktir ve aynı zamanda rekabetten ayırabilir.
Kıdemli bir mühendis olarak yenilikçilik göstermek ve artan nüfus için daha yeşil bir gelecek inşa etmeye yardımcı olacak projeler uygulamak da önemlidir. Değişim için katalizör olacak temel sosyal, ekonomik ve çevresel faktörleri hesaba katmak mühendislik endüstrisi için ileriye giden yoldur ve lider bir mühendis olarak mühendisin rolü bu hedeflere ulaşmada çok önemlidir.
Kıdemli Mühendis Olmak için Ne Kadar Deneyime İhtiyaç Vardır?
Kıdemli bir mühendisin iş gereksinimleri organizasyona bağlı olarak farklılık gösterebilir. Pek çok şirket on ila on beş yıl arasında deneyime ihtiyaç duyarken, diğerleri yalnızca beş yıla ihtiyaç duyar. Çoğu firma, terfi etmeden önce potansiyel kıdemli mühendislerin giriş ve orta düzey rollerde birkaç yıl hizmet vermesini ister.
Ekip liderliği deneyimi, projeleri denetleme ve diğer rollerde başarılı sonuçlar sunma, kıdemli işe alma yöneticilerinin ilgisini çeken konulardır ve mühendislik kariyerinde bir sonraki adımı atmayı hedefleyenler bir zorunluluktur. Bir mühendis olarak deneyim, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi kritik beceri geliştirmeye yardımcı olduğu için çok önemlidir:
Analiz: Kıdemli bir mühendis olarak firmanıın süreçlerini iyileştirmek ve önemli sorunları düzeltmek için yenilikçi fikirler üretmekle görevlendirildiyseniz, analitik deneyiminiz teknik bir duruma bakmanıza ve çözüm bulmanıza yardımcı olabilir.
İletişim: Lider bir rolde, müşterilerle ve ekip üyeleriyle günlük olarak etkileşimde bulunduğunuz için sözlü ve yazılı iletişim, ayrılmaz bir beceridir.
İnsan yönetimi: Kıdemli bir mühendis olarak, sizden daha az deneyimli olabilecek bir mühendis ekibinden sorumlu olacaksanız, yönetim becerileriniz, işleri devretmek, tavsiyelerde bulunmak ve projeler boyunca baştan sona rehberlik etmek için çok önemli olacaktır.
Konu uzmanlığı: Kıdemli mühendis olarak çalıştığınızda, alanınızda uzman olarak kabul edilirsiniz ve yaptığınız işin bunu yansıtması gerekir. Sizden acil sorunları veya endişeleri çözmeniz beklenir ve bu görevler sırasında önceki rollerdeki deneyiminiz faydalı olacaktır.
Çalıştığınız bir projede Master Plan Raporu hazırlığında bulunmadıysanız, sadece planlama, zaman çizelgesi hazırlama, hak ediş hazırlama ve şantiye günlüğü gibi raporlar hazırlayıp, kriz yönetimi altında ileriye yönelik bütçe ve revize planlama yapmadıysanız, sizden beklentileri artırmayın…
2 Kasım 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.