Şirketlerin artık sürekli inovasyon ve yenilik peşinde, yani her daim "çağın ötesi"ne hazır olmaları gerekiyor. Bu kapsamda da “çoklu beceriler” ve “birleşik yetenekler” geliştirilmesi önem kazanıyor.
Güliz Fiş
Y. Mimar, Girişimci, Kurucu / @inSuppliers
Artık dönem, “müşteri hizmetleri” dönemi değil, “müşteri özeni” dönemi...
Müşterinin taleplerine karşılık olarak hizmet veriyor olmak bugünlerde rekabette bir fark unsuru değildir; bu zaten olması gereken ticari bir davranıştır. Hatta mavi ya da kırmızı okyanus pazar fark etmeksizin rekabetin ezeli olduğu ya da müşteri sadakatinin zorlu olduğu bu dönem koşullarında müşteriye yoğun bir özen gösterilmelidir. Bunun için de sürekli inovasyon ve yenilik peşinde olmak, yani çağın ötesine her daim hazır olmak gerekmektedir. İşte bu vakit şirketlerin “çoklu becerilere” sahip olması ve “birleşik yetenekler” geliştirmesi şarttır.
Peki bu nasıl olacak?
Tabii organizasyonlarda köklü değişimlere ihtiyaç olacak. Meraklı, açık fikirli, kalıpların dışında, meydan okumaya ve tabii ki yaratıcı ekip arkadaşları da en büyük ihtiyaç.
Peki bu ekip arkadaşları inşaat sektöründe nasıl sürdürülebilir olabilir?
Yönetimlerin şirket organizasyonunda bu kişilere kendi alanlarında özerklik tanıması, yeterli olanaklar sunması, esnekliği desteklemesi ve başarısızlığa da anlayış gösterebilecek bir güven ortamını yaratması şarttır. Tabii sadece bu gruba bu haklar tanındığı sürece bir sonuca ulaşılamayacaktır. Yani şirketlerin sadece bu inovasyon grubuna değil, bu anlayışı şirket geneline de yayması gerekmektedir. Aslında şirketin de inovasyon temelli stratejik hedefler, istikrarlı bir inovatif kültür, güçlü bir bilgi yönetimi ve iş birliğine açık olması lazımdır.
Bu kurgu içerisinde yer alan ilgili grubun adı diğer sektörler ile de kıyaslandığında “İnovasyon ve Teknoloji” başlığı altında geçmektedir. Bu grubun da bir lideri vardır. Bu lider vizyonerdir, iyi bir iletişimcidir, stratejik davranmasını ve sorumluluk-yetki vermesini de çok iyi bilir.
Hızla dönüşen dünyada inşaat sektörünün de artık kendi konumlanmasını yapması gerekmektedir. Hatta bunun için sektör profesyonelleri tarafından artık büyük bir farkındalık oluştuğu da gözlemlenmektedir ama şirketler tam olarak nereye ve nasıl ulaşacaklarını bilmemektedirler. Metodu bilmedikleri gibi hangi iş modelinin kendi firmaları için ihtiyaç olduğunu da bilemiyorlar. İşte bu noktada bu ihtiyaca karşılık gelecek teknolojinin ya da nasıl bir inovasyon ihtiyacının mevcut olduğunu tespit edecek kendi bünyelerindeki bir profesyonele ihtiyaçları olduğuna inanıyorum. Hatta bu gereksinime karşılık gelen ürün ve hizmet sağlayıcıyı pazarda bulacak ya da pazardaki mevcut bu iş modellerinin şirketi ile uyumlu olabilecekleri tespit ederek bu modellerin geliştirilmesini takip edecek ve şirket ile adaptasyonuna liderlik edecek bir personele ihtiyaç var. Kolektif bir bakış açısı ile sektörün çevik yapıları olan startuplar ya da belki scale uplar ile mevcut iş modellerine yeni bir bakış açısı katacak bir ortam sağlayacak. Tüm bu uzmanlıkların şirket bazında verimliliğini ölçümleyecek, hatta taraflar arası köprü görevi ile iki tarafın da en iyi sonuç alabilmesi için takibi ve yönlendirmeyi yapacak bir profesyonel olması gerekmektedir.
Elbette bu çaba tek bir kişi ya da grupta toplanmamalı, tüm şirket organizasyon yapısında öğretilmiş ve kabul edilmiş bir tavırla birlikte yürütülmelidir. Aksi halde “Lider”, pençeleri ile bu süreci ne kadar sahiplenir olsa da tüm kullanıcılar hep birlikte bu sorumluluğu üstlenmezse “inovasyon” ve “dönüşüm” büyük bir hayal kırıklığı olacaktır.
Halbuki inovasyonun amacı toplumsal ve ekonomik fayda oluşturmaktır. Tüm bu faydanın oluşturulması ve sektörde kolektif bir değer oluşumu için şirketlerin girişimci anlayışa sahip ya da geliştirme yönünde eğilimleri olması gerekir. Bunun için de öğrenme kültürü, risk alma, sahiplenme ve iş birliği kavramlarını benimsemeleri gerekmektedir. İşte bu becerilerin geliştiği noktada profesyonellik, verimlilik, karlılık, yetkinlik ve sürdürülebilirlik ve tabii ki teknoloji kavramları, söz konusu şirketin sektörde fark yaratan unsurları olacaktır.
Bu liderler elbet sektörde yok değil; ama maalesef sayıları oldukça az ve kolektif dönüşüm için hiç yeterli değiller. Ancak bu düşünce yapısı sektör tabanına yayıldıkça dönüşüm kaçınılmaz olacaktır. Böylelikle sahada mucizeler yaratan inşaat sektörü, dönüşümde mucizeyi daha da hızlı yaratacaktır.
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
6 Nisan 2025
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1800 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.