İnşaat sektöründe nitelikli işgücü eksikliği o kadar arttı ki, şirketler artık kaliteli, yeterli hizmet veremez hale geldi... Sektörü bu anlamda gerçek bir tehlike bekliyor...
YAZAN: Selim Rıdvan GÜNGÖR - Proje ve Yönetim Danışmanı / İnş. Müh. / Office SRG
İnşaat sektöründeki beceri eksikliğini gidermenin, nitelikli işçi ihtiyacının önemi ve aciliyeti abartılmıyor… Sektörü, gerçek bir tehlike bekliyor…
İnşaat projeleri için en önemli kaynak insan gücüdür. Nitelikli işgücü de değer yaratmanın büyük bir parçasıdır. Ne yazık ki, günümüzde inşaat sektöründe nitelikli işgücü eksikliği o kadar arttı ki şirketler artık kaliteli hizmet veremez hale geldi.
Neredeyse tüm ülkelerde zekası ve pratik düşünme yeteneği ile aranan Türk işçileri, fiyat ortamında rekabet kabul etmeksizin mükemmel işler çıkartırken, günümüzde, kendi ülkesinde dahi gerçek ederini bulamıyor. Nitelikli işçiler yurtdışına giderken kendi ülkesinde ucuz işçi sınıfına bile giremeyen göçmenler ise sırf fiyat politikası nedeniyle işçi olmamalarına rağmen tercih ediliyor.
Nitelikli işgücü eksikliği bölgeden bölgeye değişiklik gösteren bir özelliğe sahiptir. Mavi yakalı işçi söz konusu olduğunda, özellikle kırsal kesim ve yapısal olarak zayıf bölgelerde, nitelikli işçilerin gelişmiş bölgelerdeki potansiyel işlere göçü nedeniyle nitelikli işgücü eksikliği yaşanıyor. Bu nedenle, nitelikli işgücü eksikliğinin ana nedenlerinden biri olarak demografik değişimi saymak mümkündür.
İnşaat sektörü, bir ülkenin altyapısını ve ekonomik manzarasını şekillendirmede lokomotif olarak hayati bir rol oynar. Ancak, günümüzde inşaat sektöründe mavi yakalı nitelikli işçilere duyulan ihtiyaç, acil müdahale gerektiren bir sorun haline geldi. Bu sorunun çözülmemesi, endüstrideki genel kamu altyapı sunumu üzerinde ciddi sonuçlar doğurabilir. Potansiyel sonuçları anlamak ve beceri açığını kapatmak için derhal harekete geçmek zorunludur.
Beyaz yakalı işçi söz konusu olduğunda ise, nitelikli işgücü eksikliğinin bir başka nedeni artan dijitalleşme ve buna bağlı olarak iş profillerindeki değişim olarak sayılabilir. Bu gelişmenin sonucunda giderek daha fazla niteliksiz personele yönelik işler ortadan kalkarken, uzmanlık bilgisi gerektiren yeni meslekler ortaya çıkıyor. Bu, esas olarak makineler tarafından da yapılabilecek işlerle ilgili olduğundan onların yerine makineleri programlayabilecek ve kullanabilecek yetenekli profesyonellere ihtiyaç doğuyor.
Nitelikli işgücü eksikliğini gidermeye yönelik önlemler, dijitalleşmenin yeni gerekliliklerini karşılamak için çalışanların sürekli eğitimidir. Ne yazık ki şirketler bu eğitimleri vermek yerine, kendi kendini yetiştirmiş sertifikalı işçilere yönelmeyi tercih ediyor. Bu durum da, beyaz yakalı işçilerde, eğitim seviyesinin kalite sorunları ve arz çokluğu nedeniyle lisans eğitiminin yetersiz, yetkin olmayan kurumlardan edinilen sertifikaların ise geçerli olduğu bir ortamın doğmasına neden oluyor.
Şirketler cazip çalışma koşulları sunarak vasıflı profesyonellerin kazanılmasına aktif olarak katkıda bulunabilirler. Özellikle yarı zamanlı çalışmak isteyen çalışanlar veya deneyimli yaşlı çalışanlar daha ucuz maliyetlerinden dolayı bu eksikliği gideriyor gibi görünse de bu durum, şirketler için günü kurtarmaktan başka bir işe yaramıyor.
Beceri Eksikliğini Giderememenin Potansiyel Sonuçları
Beceri eksikliğinden kaynaklanan kalite düşüklüğü, maliyet artışı ve teslimlerde yaşanan gecikmeler, inşaat sektörünün, başta mavi yakalı işçiler olmak üzere bedenen ve zihin gücü ile çalışan tüm işgücü arzının talebi karşılayamamasının kaçınılmaz bir sonucudur. Bu nedenle nitelikli eleman eksikliğinin ortaya koyduğu kayıpları altı temel başlık altında toplamak mümkündür:
Projeleri teslim sürelerinde gecikmeler: Nitelikli işçi sıkıntısı, altyapı ve genel inşaat projelerinin tamamlanmasını önemli ölçüde geciktirir. Yetersiz iş gücü kaynakları nedeniyle projeler uzayan zaman çizelgeleriyle karşı karşıya kalır, ki bu da maliyetlerin artmasına ve kritik altyapının genel gelişiminde aksamalara yol açar.
Maliyetlerin artması: Nitelikli işçilere olan talebin arzı aşması, işgücü maliyetlerinin artmasına neden olurken proje bütçelerini şişirir, mali açıdan sürdürülemez hale getirir ve diğer önemli alanlarda kesinti yapılmasını gerektirir.
Kaliteden ödün verme: Nitelikli işçi eksikliği, inşaat projelerinde kalitenin bozulmasına yol açar. Bunun projenin dayanıklılığı, işlevselliği ve güvenliği üzerinde uzun vadeli etkileri olabilir ve kamu refahı açısından risk oluşturabilir.
İş kazalarındaki artışlar: Düşük verimililik ve yeniden yapma gibi maliyeti etkileyecek nedenlerden dolayı sürekli eleman sirkülasyonu, nitelikli elemana ulaşamamak gibi nedenlerden dolayı iş kazalarında artışlar yaşanmaktadır. İstatistiki veriler, ölümlü iş kazalarının diğer sektörlerdeki ölümlü kazalara oranla üç katı daha fazla olduğunu göstermektedir.
Rekabet gücünün azalması: Nitelikli işçi sıkıntısı, inşaat endüstrisini küresel ölçekte daha az rekabetçi hale getirir. Bu, ekonomik büyümeyi sınırlarken sağlam ve sürdürülebilir bir inşaat sektörünün gelişimini engelleyebilir.
Aidiyet duygusunun körelmesi: Yeniden yapma maliyetleri ve geciken süre içerisinde oluşan baskı sonucunda mevcut işçilerin kaybı da söz konusu olabilir.
Eğitimi teşvik etmek, şirketlerde büyüme için tutarlı fırsatlar yaratmak, kadınları sektöre dahil etmek, beceri açığını kapatmak ve gelecekte yetkin ve uyarlanabilir bir iş gücü sağlamak için başvurulabilecek yollardan sadece birkaçıdır.
Yeteneklerin Sıfırdan Başlayarak Beslenmesi
Çıraklık, genç yetenekleri inşaat sektörüne çekmek için değerli bir yoldur. Eğitim kurumları ve eleman temini sağlayan ajanslarla birliktelikler kurarak uygulamalı deneyim ve mentorluk sağlayan çıraklık programları oluşturulabilir. Bu programlar çıraklara sadece gerekli becerileri kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda onların inşaat işlerine olan tutkularını da besler.
Eğitim kurumları ve ajanslarla birliktelikler kurmak, güçlü ve güvenilir bir iş gücü yaratmada çok önemlidir. Bu birliktelikler, inşaat sektöründe öğrenmeye ve becerilerini geliştirmeye istekli, yetenekli ve motive bireylerden oluşan bir havuza erişim sağlarken, adayların eğitim ve gelişimlerine aktif olarak katılmak, görevlerinde başarılı olmaları için gerekli bilgi ve pratik deneyimi almalarını sağlayabilir.
Benzer şekilde, ajanslarla yakın işbirliği içinde çalışmak, gerektiğinde çeşitli projeler için harekete geçirilebilecek nitelikli işçilerden oluşan bir ağdan yararlanmaya olanak tanır. Bu birliktelikler yalnızca nitelikli işçilerden oluşan tutarlı bir kaynak hattı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda çalışanlar arasında sadakat ve bağlılık duygusunu da teşvik ederek daha yüksek işte kalma oranlarına ve daha uyumlu ve üretken bir iş gücüne yol açar. Bu birliktelikler sayesinde yeteneklerin kazanılması ve geliştirilmesi için güçlü bir temel oluşturarak inşaat sektöründe daha uzun vadeli başarı ve büyüme sağlanabilir.
Öğrenme ve Gelişim Kültürünün Geliştirilmesi
Beyaz yakalı işçiler için beceri eksikliğini gidermek üzere şirket içerisinde büyüme için tutarlı fırsatlar sağlamak çok önemlidir. Mevcut çalışanlar için beceri geliştirme ve yeniden eğitim programlarına yatırım yaparak onların bilgi ve uzmanlıkları artırılabilir. Bu, çevrimiçi kurslar ve atölye çalışmaları da dahil olmak üzere esnek öğrenme seçenekleri sunmak için eğitim sağlayıcılarla birliktelikler kurularak gerçekleştirilebilir. Bu sayede verilecek eğitimlerle temelde şu konuların yatırımdan getiriye dönüşmesi sağlanabilir;
- Kanun ve Düzenlemeleri doğru anlayıp değerlendirebilmek (kanunları ve düzenlemeleri anlamak, inşaat projelerinin uyumluluğunu, güvenliğini ve yasallığını sağlamak için çok önemlidir).
- Yapı Bilgi Modellemesi (BIM)
- Teknoloji ve yeniliklerin yakın takibi
- Projesine uygun bütçe ve süre tahmini
- Sözleşme yönetimi
- Finans yönetimi
- Kalite yönetimi
- Risk yönetimi
- Projesine uygun yapım metodlarının ve zaman çizelgelerinin hazırlanması
- Kaynak yönetimi
- Yapım süresinin ve maliyetin kontrolü
- Satın alma süreçlerinin doğru yönetimi.
Beyaz yakalı işçiler için uygulanabilecek atölye çalışmaları elbette güçlü bir ekip oluşturmaya yardımcı olabilecektir, ancak inşaat işlerinin sahada nitelikli işçiler tarafından gerçekleştirilmesi sorununa çözüm getiremeyeceği gibi mavi yakalı işçiler ile beyaz yakalı işçiler arasındaki uçurumun daha da büyümesine sebep olabilmektedir. Nitekim, teknolojiyi kullanmak isteyen beyaz yakalı işçiler, zamanının büyük bir kısmını ofis çalışmalarına ayırmakta ve sahadan kopmaktadırlar. Oysa ki mavi yakalı işçiler için mevcut iş gücünü yeni becerilerle güçlendirmek, yalnızca beceri açığını kapatmakla kalmaz, aynı zamanda sürekli öğrenme ve gelişim kültürünü de teşvik ederek sektörün yenilikçi ve rekabetçi kalmasını sağlar.
Mavi yakalı işçilerin endüstrinin çeşitli alanlarında bilgi ve becerilerini geliştirmeleri için değerli fırsatlar sağlamak amacıyla makine, ekipman ve malzeme tedarikçileriyle de birlikte çalışarak atölye çalışmaları yaptırılmalıdır. Teknolojiyi iletişim ve sosyal medya ortamı dışında kullanmayan mavi yakalı işçiler için klasik olarak eğitim toplantıları düzenlemek daha faydalı olacaktır.
Şantiyelerde başta şirket sahipleri ve proje yöneticileri olmak üzere yapılan en büyük hata, nitelikli işçilere mevki ve ücret artışı vermenin potansiyel verimi artıracağı düşüncesine sahip olmaktır. Bu mevki ve ücret artışı, mevcut potansiyel gücün kaybından başka bir şey getirmediği gibi, mevki ve ücret artışı alan personel ile alt kademesinde çalışan personel arasındaki hiyerarşik yapının bozulmasına sebebiyet vermektedir.
Mühendislik ve İnşaatta Kadınların Gücünün Ortaya Çıkarılması
Kadınların mühendislik ve inşaat alanında güçlendirilmesi, dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husustur. Kadınların bu alanlardaki temsili oldukça düşüktür; Mühendislik sektörünün ve inşaat iş gücünün çok az bir kısmı kadınlardan oluşmaktadır. Bu cinsiyet dengesizliği yalnızca yetenek çeşitliliğini sınırlamakla kalmayıp, aynı zamanda stereotipleri kalıcılaştırırken sektörün büyüme potansiyelini de engellemektedir.
Kadınların mühendislik ve inşaat işlerinde yeterince temsil edilmemesi, geniş bir yetenek havuzundan yararlanma fırsatının da kaçırılması anlamına da gelmektedir. Daha fazla kadını bu alanlarda kariyer yapmaya teşvik ederek ve destekleyerek, geniş bir keşfedilmemiş yetenek havuzuna girebilmek mümkündür. Bu sektörlerdeki cinsiyet çeşitliliğinin artırılması, yalnızca beceri açığını gidermekle kalmaz, aynı zamanda yeni bakış açıları, yenilikçi düşünme ve problem çözme yeteneklerini de masaya getirebilir. Cinsiyet eşitsizliği arasında köprü kurarak ve kadınların katkılarını benimseyerek, iş gücü güçlendirebilir, üretkenlik artırılabilir, altyapı ve inşaat işlerinin başarılı bir şekilde teslim edilmesini sağlanarak sonuçta bir bütün olarak ulusa fayda sağlanabilir.
Birlikte Daha Güçlü Bir Gelecek İnşa Etmek
İnşaat sektöründeki beceri eksikliğinin giderilmesi, sektör liderlerinin, devlet kurumlarının, eğitim kurumlarının ve sektör derneklerinin ortak çabalarını gerektirir.
Birlikte çalışarak inşaat şirketlerini eğitim programlarına yatırım yapmaya teşvik eden politikalar ve girişimler geliştirilmelidir. İnşaat sektörü odaklı eğitim ve araştırmaya yönelik hükümet desteği ve finansmanı, vasıflı bir işgücünün oluşturulmasına katkı sağlayabilir. Ayrıca sektör-akademi işbirlikleri, eğitim müfredatının sektör ihtiyaçlarına uygun olmasını ve inşaat sektörü için gerekli becerilere sahip mezunlar üretilmesini sağlayabilir.
Projelerin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesine, inşaat sektörünün büyümesine ve milletin refahına katkıda bulunacak güçlü ve yetkin bir iş gücü ancak hep birlikte inşa edilebilir.
18 Temmuz 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.