İnşaat sektörünün geleceği "inovasyon" ve "modernizasyon"u benimsemekte yatıyor. Sektör gelişmeye devam ederken, modern yapım tekniklerini benimsemek, verimli ve kârlı kalabilmek için hayati önem taşıyor. İnşaat şirketleri, teknoloji odaklı yaklaşımları benimseyerek, projeleri daha hızlı, daha kaliteli ve daha yüksek müşteri memnuniyetiyle teslim etme konusunda itibar ve para kazanabiliyorlar.
Yazan: Selim Rıdvan GÜNGÖR / Proje Direktörü
Söz konusu inşaat işi olduğunda "verimlilik", bir projenin başarısını ve kârlılığını belirlemede önemli rol oynar. Geleneksel yapım teknikleri yüzyıllardır kullanılıyor; ancak teknolojideki ilerlemelerle birlikte modern yapım teknikleri oyunun kurallarını değiştirmeye başladı bile.
Modern yapım tekniklerinin güvenlik, kalite, hız, maliyet, tasarım esnekliği ve sürdürülebilirlik açısından getirdiği avantajlar göz ardı edilemezken, geleneksel yapım teknikleri kendine has avantajları olmasına rağmen hızla değişen küresel talepleri karşılama konusunda yetersiz kalıyor.
Birçok ülkede ve ülkemizde halen sıklıkla kullanılan geleneksel yapım tekniklerinin "proje zaman yönetimi" üzerindeki etkisini incelemeden önce, bu teknikleri, farklarını ve nelere gereksinim duyduklarını doğru anlamak gerekiyor.
Geleneksel Yapım Teknikleri
"Tasarla-Teklif Ver-İnşa Et" yöntemi olarak bilinen geleneksel yapım teknikleri, genellikle standartlaştırılmış tasarımlar içerdiğinden, kişiselleştirmeyi ve tasarım yaratıcılığını sınırlayan, tipik olarak önceden belirlenmiş bir sırayı takip eden sıralı bir süreci takip eden bir yaklaşıma sahiptir. Bu yaklaşım geleneksel malzemeler ve emek yoğun süreli gerektiren tekniklerin kullanılmasını mecbur koşar.
Emek yoğun süreçler büyük ölçüde bedenen çalışmaya dayanır. Kalfalar, ustalar, vasıflı ve vasıfsız işçiler dahil olmak üzere büyük bir iş gücü gerektirdiğinden, projelerinin daha uzun zamanda tamamlanmasına ve işçilik maliyetlerinin artmasına neden olur. İnsan faktörü işin içerisine girdiğinde doğal olarak hassasiyet eksikliği, malzeme israfının artmasına ve ek maliyetlere yol açar. Bununla beraber, deneyimli bir iş gücünden faydalanmak suretiyle net bir iş akışı sunması, yeniden çalışmayı azaltır ve önemli ölçüde zaman tasarrufu sağlar.
Doğrusal ve sıralı bir süreç izlediğinden tasarım, ihale ve inşaat dahil her aşama ayrı ayrı ve sırayla tamamlanır. Bu sıralı süreci, İyi tanımlanmış bir iş kapsamına izin vererek, ayrıntılı planlama ve doğru maliyet tahmini yaparak, kanıtlanmış ve standartlaştırılmış prosedürlere dayandığından, öngörülebilir sonuçları kapsayan risk analizi yaparak, sözleşmelerdeki sorumlulukları ve rolleri net bir şekilde paylaştırarak, anlaşmazlıkların ve yasal sorunların en aza indirilmesini netleştirerek, zaman ve maliyet olarak avantaja dönüştürmek mümkündür.
Modern Yapım Teknikleri
Mimari gözle bakıldığında modern bir yapı, farklı müşteri ihtiyaçlarını karşılayan daha yenilikçi ve özelleştirilebilir tasarımlara olanak tanımasıyla karakterize edilir.
Modern yapım teknikleri, daha zor yapısal problemlerin çözümünü basitleştirebilecek ve daha fazla estetik detay ihtiyacına cevap verebilecek verimlilik, maliyet etkinliği ve sürdürülebilirlik sunarak sektörde devrim yarattı denilebilir. Bu nedenle, bir yandan prefabrik ve modüler inşaat gibi ileri teknolojilerden yararlanarak projenin daha hızlı tamamlanmasını sağlarken otomasyona bağlı süreçler ve makine kullanımı daha az işçi gerektirdiğinden işçilik maliyetlerinin azalmasına katkıda bulunduğu gibi diğer taraftan da hassas ölçümler ve önceden üretilmiş bileşenler sayesinde şantiyelerdeki malzeme israfını da en aza indirebilir.
Verimliliklerin Karşılaştırılması
Geleneksel yapım teknikleri, modern yapım teknikleriyle karşılaştırıldığında modası geçmiş gibi görünse de emek yoğun çalışma gerektirmesinin sonucu olarak uzun yıllara dayanan deneyime sahip ustaların uzmanlıkları, görevlerin verimli bir şekilde tamamlanmasında önemli bir rol oynar. Doğrusal ve sıralı yapısı, daha iyi planlama ve organizasyona olanak tanıyan net bir iş akışı sağlar ve yeniden yapım olasılığını en aza indirerek zamandan tasarruf sağlar ve etkin proje zaman yönetimine katkıda bulunur.
Modern yapım teknikleri, zaman yönetimine değerli katkılar sağlarken, süreçleri kolaylaştırmak, gecikmeleri en aza indirmek ve işbirliğini geliştirmek için BIM ve çevrimiçi işbirliği platformlarıyla, proje yönetimi yazılımı gibi teknolojik araçları benimseyip kullanarak, proje zaman çizelgelerinin ve kârlılığın iyileşmesini, verimliliğin ve üretkenliğin daha da artırılmasını sağlar.
Gelişmiş proje yönetimi araçları, daha iyi planlama, kaynak tahsisi ve gerçek zamanlı ilerleme takibi sağlar, darboğazların tespit edilmesine ve zamanında düzeltici önlemlerin alınmasına yardımcı olur. Ancak, bu avantajın yanında proje zaman çizelgelerini ve verimliliğini etkileyebilecek bazı sınırlamaları vardır. Sıralı süreçler, her aşamanın bir önceki aşamanın tamamlanmasına bağlı olmasından dolayı potansiyel gecikmelere yol açabilir. Ayrıca yapım sürecinde yapılan değişiklikler, tasarım ve onay süreçlerinde zaman alıcı değişiklikler gerektirebilir.
BIM teknolojisi, doğru tasarımı, modellemeyi ve görselleştirmeyi kolaylaştırarak hataları azaltır ve paydaşlar arasındaki iletişimi geliştirir, daha iyi proje koordinasyonu ve daha hızlı karar almayı sağlar. Çevrimiçi işbirliği platformları, proje ekipleri arasında kesintisiz iletişim ve belge paylaşımına olanak tanıyarak şeffaflığı artırır ve iletişimdeki gecikmeleri azaltır.
İnşaat sektörü gelişmeye devam ettikçe hiç şüphe yok ki geleneksel inşaat tekniklerinin etkisi de devam edecektir. Ancak; geleneksel inşaat tekniklerinin proje zaman yönetimini optimize etmek için modern uygulamaları ve metodolojileri birleştirmenin belirli bir kapsamı vardır.
Otomasyon ve robotiğin geleneksel inşaat yöntemlerine dahil edilmesi, tekrarlanan görevlerin daha hızlı ve daha yüksek hassasiyetle tamamlanmasına yardımcı olarak zaman tasarrufu sağlar. Prefabrikasyon ve modüler inşaat teknikleri, inşaat sahası dışında imalat yapılmasına ve yerine süratle montajının yapılmasına olanak tanıyarak sahadaki inşaat süresini azaltır.
Yalın İnşaat teknikleri, israfın ortadan kaldırılmasına, işbirliğinin geliştirilmesine ve değeri en üst düzeye çıkarmaya odaklanırken, ilkelerin benimsenmesiyle proje zaman çizelgeleri önemli ölçüde iyileştirilebilir. Bu yaklaşım, projenin tamamlanmasını hızlandırmak için geleneksel yöntemlerle sorunsuz bir şekilde entegre edilebilir.
"Tasarım-inşa et" veya "entegre proje teslimi" yöntemi olarak da bilinen modern inşaat teknikleri, proje yönetimine daha işbirlikçi ve entegre bir yaklaşım sunar. Mimarlar, mühendisler ve yükleniciler gibi kilit paydaşların erken katılımını teşvik ederek bir yandan daha iyi işbirliği ve iletişimi teşvik ederken, başlangıçtan itibaren tüm proje paydaşlarını dahil ederek daha hızlı karar almayı ve problem çözmeyi mümkün kılar. Bu sayede potansiyel darboğazları azaltır. Tasarım ve inşaat aşamalarının entegrasyonu, örtüşen faaliyetlere olanak tanıyarak genel proje zaman çizelgesini hızlandırır. Özellikle finansmanı dışarıdan sağlanan veya kısıtlı öz kaynak kullanılarak gerçekleştirilen, entegre proje teslim yöntemleri kullanılarak yürütülen projelerde inşaat süresinde kısalma, proje maliyetlerinde ise azalma görülmektedir.
Modern inşaat tekniklerinin avantajlarının yanı sıra zorlukları da vardır. Tekniklerin işbirlikçi doğası gereği çeşitli paydaşlar arasında etkili iletişim ve koordinasyon gerektiğinden proje yönetimini kritik hale getirir. Ayrıca inşaat aşamasında yapılan değişiklikler, uygun şekilde yönetilmediği takdirde potansiyel yeniden çalışmalara ve ek maliyetlere yol açabilir.
Geleneksel Yapım Tekniklerinin Zaman Yönetimi Açısından Avantajları
Projelerin hızla başlatılmasını ve tamamlanmasını kolaylaştıran, genellikle hazır bulunan önemli bir iş gücü gerektirir. İhtiyaç duyulan el emeği ve beceri, görev alan vasıflı işçilerin sahip oldukları, nesilden nesile aktarılan ve uzun yıllara dayanan tekniklerine ve deneyimlerine, tekniklerini uygulama yoluyla geliştirerek yüksek kaliteli işçilik düzeyine bağlıdır. Genellikle işçiler arasındaki yakın işbirliğine dayalı olmasından dolayı ekip çalışması duygusu gelişmiştir.
Geleneksel Yapım Tekniklerinin Dezavantajları
El emeğine dayalı olması nedeniyle zaman alıcı olabilir ve bu da daha uzun proje süreleri ile sonuçlanır. Aynı zamanda yoğun işçilik gereksinimi, işçilik maliyetlerinin artmasına neden olabilir. Olumsuz hava koşullarından kaynaklanan kesintiler inşaat sürecini daha da geciktirebilir.
"Ülkemizde, on beş yılı aşkın bir süredir, geleneksel yapım tekniklerinin ihtiyacı olan vasıflı ara eleman temini mümkün olamamaktadır. Bu konunun, tasarım ve planlama aşamasında dikkate alınması gerekmektedir..."
Modern Yapım Tekniklerinin Zaman Yönetimi Açısından Avantajları
Geleneksel yapım tekniklerinin yararları olsa da, modern yapım teknikleri zaman yönetimini önemli ölçüde iyileştirebilecek benzersiz faydalara sahiptirler.
Modern yapım teknikleri, inşaat sürecini kolaylaştırmak için teknolojik gelişmelerden yararlanır. Bilgisayar destekli tasarım ve modelleme araçlarının kullanılması, doğru planlamayı mümkün kılar ve hata riskini azaltır, Otomasyon ve gelişmiş makineler aracılığıyla verimliliğin artması tamamlanma sürelerinin daha kısa olmasını sağlar ve öngörülebilir zaman çizelgelerinin hazırlanabilmesine yol açar. Böylece daha az işçi kullanılarak işçilik maliyetlerini en aza indirmek mümkündür.
Modern Yapım Tekniklerinin Dezavantajları
Teknoloji, ekipman ve eğitim açısından önemli bir ön yatırım ve stok gerektirir. Herhangi bir teknik arıza veya yazılım hatası, sorun çözülene kadar inşaat sürecini aksatabilir. Ancak; bir taraftan genel işgücü ihtiyacı azalırken, gelişmiş makineleri kullanma konusunda operatörlere ve yetkin vasıflı işçilere ihtiyaç duyulmaktadır.
Sonuç
İnşaat projelerinde zaman yönetimi başarıyı büyük ölçüde etkilemektedir ve başarılı zaman yönetimi, projenin kendine özgü gereksinimlerinin dikkate alınmasını ve buna göre en uygun inşaat yönteminin seçilmesiyle gerçekleştirilebir.
Geleneksel ve modern teknikler, dikkatle değerlendirilmesi gereken farklı avantajlar ve dezavantajlar sunar. Her yaklaşımın avantajlarını anlamak ve bunlardan yararlanmak, aynı zamanda zorluklarını azaltmak, projeleri zamanında ve bütçe dahilinde teslim etmenin anahtarıdır.
Geleneksel inşaat teknikleri vasıflı işçiliğe ve işbirliğine dayanır, ancak bunlar genellikle zaman alıcıdır ve hava koşullarına bağlı gecikmelere maruz kalırken, modern inşaat teknikleri, artan verimlilik ve hız, öngörülebilir zaman çizelgeleri ve azaltılmış iş gücü ihtiyaçları sunar. Ancak, modern inşaat teknikleri önemli miktarda ön yatırım ve vasıflı işgücü gerektirirler. Geleneksel ve modern inşaat teknikleri arasındaki seçimin proje kapsamı, bütçe ve zaman çizelgesi gibi çeşitli faktörlere bağlı olduğunu unutmamak gerekir.
İnşaat profesyonelleri, sektör istatistiklerine ve proje gereksinimlerine dayalı bilinçli kararlar alarak zaman yönetimini optimize edebilir ve başarılı sonuçlara ulaşabilirler.
19 Şubat 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.