Orta Asya’nın en büyük camisi olacak "Nur-Sultan Büyük Cami" projesinde İntek Kalıp ve İskele Sistemleri çözüm ortağı olarak hizmet veriyor...
Projenin Adı: Nur-Sultan Büyük Cami Projesi
Yatırımcı: Astana 20 Devlet Fonu
Ana Yüklenici: Sembol Uluslararası Yatırım
Projenin Yeri: Nur-Sultan, Kazakistan
Başlama Tarihi: Ocak 2019
Bitiş Tarihi: Aralık 2020
Kazakistan’ın Nur-Sultan şehrinde yer alan cami projesi sahan, haram ve minareler olmak üzere üç ana kısımdan oluşuyor. Orta Asya’nın en büyük camisi olma özelliğine sahip yapı, günümüz modern mimarisi ile Kazak motiflerinin bütünleştiği tasarımıyla Nur-Sultan şehrinin simgesi olan eserler arasında yerini alacak. Dört minaresi bulunan caminin her bir minaresinin yüksekliği 135 metre. Ayrıca yapıda 3500 otomobil kapasiteli kapalı otopark, VIP alan, ibadet salonu ve abdesthaneler yer alıyor; güncel inşaat alanı ise 62.390 metrekare.
İnşaatına Ocak 2019’da başlanılan projenin 2020 yılının sonlarına doğru bitirilerek ibadete açılması planlanıyor. Ana yükleniciliğini Sembol Uluslararası Yatırım’ın yaptığı projede yer alan minarelerin, İntek Kalıp ve İskele Sistemleri ile inşaatına devam ediliyor.
Projede Kullanılan İntek Kalıp ve İskele Sistemleri
Minare perdeleri için İNTEVA ahşap kirişli perde-kolon kalıp sistemi kullanılmış. Minareler yükseldikçe perde ölçülerinde görülen farklılıklar için optimum çözüm sağlanmış.
Minare dış perde kalıpları için Tırmanma Konsolu 240 HR sistemi tercih edilmiş. Tırmanma konsolu 240HR; tırmanma dikey kuşağı, ayar başlığı ve gezgin profili vasıtasıyla perde kalıbı ile tırmanma konsolunun birlikte taşınmasına olanak sağlıyor. Tırmanma konsolu profili üzerine monte edilmiş olan kremayer çark dişlisi sonrasında kalıbın tırmanma konsolu üzerinde beton yüzeyinden 70 cm geriye açılmasını sağlayarak demir bağlanmasına ve kalıp yüzeyinin temizlenmesine, yağlanmasına olanak tanıyor.
Minare iç perde kalıpları için Tırmanma Konsolu 150A sistemi kullanılmış. Tırmanma Konsolu 150A tırmanma cıvatası vasıtasıyla betona güvenli olarak sabitleniyor. İki veya daha fazla konsol birbirine boru kelepçe ile bağlanıyor. Konsolların üzerine ahşaplar monte edilerek stabil bir platform oluşturuluyor. 150A tırmanma konsolları perde kalıbı ile beraber veya ayrı ayrı taşınabiliyorlar.
Dört adet minareden biri turistik minare olarak isimlendirilmiş. Bu minare içerisinde merdiven ve asansör yükselmekte olup, iç perdeler için özel çözüm uygulanmış. İç perdelerde, alan yeterli olmadığı için tırmanma konsolları yerine şaft platformu sistemi kullanılmış. Şaft platform kirişleri, asansör boşluklarında perde kalıplarının oturacağı ve işçilerin bu bölgede emniyetle çalışabileceği bir platform oluşturulması için dizayn edilmiş. Şaft platform kirişlerinin uçlarına şaft platform kafaları ve üzerine tali kirişler ve ahşaptan oluşan platform monte ediliyor.
Projede Kullanılan İntek Kalıp ve İskele Miktarı
Turistik Minare Perde Kalıbı İNTEVA: A = 472 m2 - H = 450 cm
Turistik Minare Tırmanma Konsolları 240HR: 24 adet
Minare Dış Perde Kalıbı İNTEVA: A = 102,6 m2 - H = 300 cm (3 takım)
Minare Dış Perde Kalıbı Tırmanma Konsolları 240HR: 24 adet
Minare İç Perde Kalıbı İNTEVA: A = 70,5 m2 - H = 300 cm (2 takım)
Minare İç Perde Kalıbı Tırmanma Konsolları 150A: 16 adet.