İnşaat ekipmanlarının işletim maliyetlerinin yüzde otuzundan fazlasını, başta motorin olmak üzere yakıt ve makina yağı oluşturur.
YAZAN: Selim Rıdvan GÜNGÖR
Proje ve Yönetim Danışmanı / İnş. Müh.
Office SRG
Mühendislik ve altyapı projelerinde yakıt yönetimi sürecindeki herhangi bir aksama, proje üzerinde önemli bir olumsuz etki yaratırken, konut projelerinde bu oran biraz daha düşük gibi görünse de dolaylı olarak yine aynı değere yaklaşmaktadır.
Konut projelerinde başlangıçta sadece yakıtının giderlerini kendisi karşılayan taşeronlar ile çalışıldığı düşünülse bile, kaynakların üretici veya tedarikçiden sahaya gelinceye kadar geçen süre de dahil olmak üzere harcanan yakıt ve yağ maliyetinin, birim analizler yapıldığında imalat kalemlerine yansıdığı görülecektir.
Bu nedenle kaynak olarak yakıt tüketiminin ciddi şekilde takip edilmesi gerekir. Takip için maliyeti sizin tarafınızdan karşılanan kontrol edilebilir Direkt Yakıt Giderleri ve maliyeti taşeronlar veya nakliyeciler tarafından karşılanan, kontrol edilemeyen ancak takip edilebilen Endirekt Yakıt Giderleri takibi şeklinde iki farklı yöntem uygulamanızı tavsiye ederim.
DİREKT YAKIT MALİYETİ KONTROLÜ
Direkt yakıt giderleri takibini yaparken uygulayabileceğiniz basit ama her zaman doğru çözüm elde etmenizi sağlayacak 4 görevi şöyle sıralayabiliriz;
1. Doğru iş için doğru makinayı kullanın
Optimum performans elde edebilmek için öncelikle doğru makinayı seçin. Sahada işini doğru yapan formen ve saha mühendisleri, ne kadar güce ve kapasiteye ihtiyaç duyacaklarını bilirler. Bu nedenle, çubuk diyagramlardaki sürelere bağlı kalmak yerine sahada işi yapacak yetkin kişilerin tecrübelerine dayanarak size söyleyeceği ihtiyaçları, makine üreticilerinin yayınladığı teknik veriler ile karşılaştırın ve üreticilerin tavsiyelerini de dikkate alın.
2. Doğru yakıt, doğru makine yağı ve sarf malzeme kullanın
Makinaların performansını en çok etkileyen faktörlerin başında sürtünme kuvveti gelir. Makinalar bir taraftan işi yapmaya çalışırken bir taraftan da ihtiyaç duydukları güce ulaşabilmek için, güç üreten motorlarındaki sürtünme kuvvetine karşı koymaya çalışırlar. Makinaların ihtiyaçlarına kulak verin. Makinaların teknik verileri dahilinde çalışmasını sağlayacak doğru makine yağlarının kullanılmasına ve gerekli seviyelerde tutulmasına, yakıtın ve yağın verimini arttırmak için gerekli havanın sağlanmasına yardımcı olun ve üreticilerin tavsiyelerine uyun.
Lastik tekerlekli iş makinalarında bir diğer sürtünme kuvveti de makinanın bulundukları noktadan farklı bir yöne doğru hareket haline geçmesinde meydana gelir. Eğer bu hareketin başlaması için gerek duyulan güç teknik verilerin dışına çıkarsa, daha fazla yakıt harcarsınız. Optimum yakıt verimliliği için lastik hava basıncı ve yağ ve hava filtresi temizliği ile ilgili kontrolleri de unutmayın.
Sadece ucuz olduğu için performansını tahmin bile edemeyeceğiniz, reçetesini bilmediğiniz ve/veya üreticisi/tedarikçisi belli olmayan yakıtları, filtreleri kullanmayın. Ucuza aldığınız her damla yakıtın, her kötü filtrenin size misliyle onarım maliyeti olarak döneceğini unutmayın.
3. Periyodik Bakım Programı yapın
Makinadan optimum bir performans elde etmesini sağlamak için önerilen bakım programlarını yapmak ve takip etmek, sadece işletme giderinin artması değil, aynı zamanda makinanın amortisman süresi, yani kısa sürede ekonomik ömrünü doldurması bakımından da çok önemlidir. Bakımı iyi yapılmış makinalar, aynı miktarda iş için bakımı yapılmamış bir makinadan daha az yakıt ve yağ harcarlar. Periyodik bakım programları, uzun sürede yakıt maliyetlerinden ve ağır onarım giderlerinden tasarruf sağlayarak motorun üretkenliğini arttırır ve makinanın ömrünü en üst düzeyde tutmaya yardımcı olur.
4. Eğitimli operatörler kullanın
Makinayı optimum seviyede çalıştırabilen eğitimli operatörler, yakıt verimliliğinin en üst düzeyde tutulmasını sağlar ve mekanik aksamlarda oluşabilecek olası hasarların önlenmesine yardımcı olurlar. Eğitimsiz bir operatör, makinayı daha agresif kullanırken buna bağlı olarak yakıt tüketimini de artırır.
Sadece projenizin maliyetini azaltmak için makinaların agresif kullanılmasına itibar etmeyin ve buna izin vermeyin. Sahada iş güvenliği başta olmak üzere iç trafiğin güvenli ve hızlı bir şekilde akmasına yardımcı olun.
ENDİREKT YAKIT MALİYETİ KONTROLÜ
Taşeronlarınızın ihtiyacı olan yakıt ve yağ giderlerinin kendileri tarafından karşılanacağı söylense bile bu gibi endirekt giderler projenizin nakit akışının görünmez bir düşmanıdır. Yakıt ve yağ giderlerindeki tutarsızlık, taşeronunuzun sürekli olarak sizden para talep etmesine neden olduğu gibi, sürekli nakit ihtiyacı doğurarak maliyetlerinizi de olumsuz etkiler.
Endirekt yakıt giderleri takibini yaparken uygulayabileceğiniz basit ama her zaman doğru çözüm elde etmenizi sağlayacak 4 görevi ise şöyle sıralayabiliriz;
1. Doğru iş için doğru makinası olan taşeron seçin
İşinizi yapmak ve taşeronunuzdan yüksek performans elde edebilmek için öncelikle doğru makinası olan taşeron seçin. Bu, taşeronun elindeki kısıtlı makinaya mahkum kalmadan, alternatifi çok olan bir pazarda sizin için uygun taşeronu seçerken, işinizi ne kadar bildiğiniz ile doğru orantılıdır. Sahada işini doğru yapan formen ve saha mühendisleri, ne kadar güce ve kapasiteye ihtiyaç duyacaklarını bildiklerini unutmayın. Bunun dışında uygun makine yerine farklı bir makine ile çalışan taşeronun tüm masraflarını ödemek zorunda kalacağınız gibi çubuk diyagramlara mahkum kalıp, yeni taşeronlar aramaya başlar, maliyetinizi artırırsınız.
2. Doğru yakıt, doğru makine yağı kullanıldığından emin olun
Makinaların ihtiyaçlarına kulak verin ve taşeronların teknik veriler dahilinde çalışmasını sağlayacak önlemleri almasına yardımcı olun. Taşeronunuzun kullandığı yakıtı ve makina yağını nereden aldığını takip edin. Unutmayın, taşeronun sahada atıl durumda bekleyen makinası kendisine sadece gelir kaybı yaratır. Size ise, süre, gelir ve en önemlisi itibar kaybı yaratır...
3. Saha içindeki makinaların bakımlı olmasına dikkat edin
Sahada çalışan ekibiniz, ihtiyaç duyduğu malzeme, makine ve ekipmanı anında ve çalışır halde bulmayı umarak iş yapar. Bu nedenle, taşeronlarınızdan makinalarının bakım programlarının tablosunu isteyin ve makinaların optimum bir performans elde etmesini sağlamak için önerilen bakım programlarının yapılıp yapılmadığını takip edin.
4. Eğitimli operatörler kullanıldığından emin olun
Makinayı optimum seviyede çalıştırabilen eğitimli operatörler, yakıt verimliliğinin en üst düzeyde tutulmasını sağlar ve mekanik aksamlarda oluşabilecek olası hasarların önlenmesine yardımcı olurlar. Özellikle kendi makinasının operatörü olan taşeronların agresif kullanımlarına sadece projenizin maliyetini azaltmak için itibar etmeyin ve buna izin vermeyin.
13 Ağustos 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.