Göç, dünyanın en büyük sorunlarında biri olmaya doğru ilerliyor. EVA Gayrimenkul Değerleme’den Yasemin Zaimoğlu, İstanbul’da Göç Hareketliliğini mercek altına aldı. Son yıllarında İstanbul’dan göç edilen ilk 10 şehir arasında Kocaeli, Ankara, Tekirdağ, İzmir, Bursa, Sakarya ve Antalya yer alıyor.
Göç hareketliliğinin ikiye ayrıldığını belirten EVA Gayrimenkul Değerleme’den Yasemin Zaimoğlu, “Ülke içerisinde yapılan hareketlilik iç göç, bir ülkeden başka bir ülkeye yapılan ise dış göç olarak adlandırılıyor. İç göç ve dış göç kavramlarının dışında son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz tersine göç kavramı da bulunmaktadır. Tersine göç, ekonomik, siyasal ve sosyal sebeplerle yapılmış olan göç hareketinin yön değiştirmesidir. İstanbul, en çok göç alan illerin başında geliyor üstelik en çok göç veren illerin de başında.” dedi.
İstanbul’dan Göç Edilen İlk 10 Şehir
Pandemi ile birlikte göç hareketliliğinin arttığını da sözlerine ekleyen Zaimoğlu, “Son yıllarında İstanbul’dan göç edilen ilk 10 şehir sıralamasına baktığımızda son dört yılda dikkati çeken nokta Kocaeli’nin ilk sırada yer aldığı ve temelde Ankara, Tekirdağ, İzmir, Bursa, Sakarya ve Antalya’nın dört yıldır da listede olduğu. İstanbul her sene daha fazla göç veriyor. Bu sıralamalarda sanayileşmenin fazla olduğu dolayısıyla da iş imkanlarının çok olduğu illerin yer aldığını ve İstanbul’a kıyasla konut satış ve kira fiyatlarının daha uygun olan illerin olduğu gözlemlenebilmekte. Bu verilere bakarak önümüzdeki senelerde de Kocaeli, Tekirdağ, Ankara, İzmir, Bursa, Sakarya ve Antalya’nın listede varlığını sürdüreceğine hatta son iki yıldır listede yerini alan Balıkesir’in de Antalya ve Muğla’yı geçmeye devam ederek listede yerini koruyacağı düşünülmektedir."
"Toplamda rakamları analiz ettiğimizde İstanbul’un verdiği göçün aldığı göçten son üç yıldır fazla olduğunu görebiliyoruz. Bu veriler İstanbul’ dan Anadolu’ya son üç yıldır dönüşün başladığını, ilerleyen yıllarda da bu göç hareketinin devam edeceğini ancak yine de İstanbul’dan yapılan göçün şehrin ekonomik yükünü azaltacak nitelikte olmayacağını söyleyebiliriz."
"İstanbul’dan göç edilen şehirlerin başında gelen Kocaeli, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya konut satış sıralamasında son dört yıldır ilk onda yer alıyor. Tekirdağ son üç, Balıkesir son iki yıldır listeye girmiş durumda. İstanbul’dan göç alan iller arasında son iki yıldır bulunan Balıkesir’in konut satış verilerinde de bulunması, ilerleyen yıllarda da listelerde olabileceğini düşündürmektedir. Tekirdağ’ın göç veren iller arasında ilk 10’da yer alırken konut satışlarında ilk 10’a son 2 yıldır girmesi göç eden kişilerin konut satış ve kira fiyatlarından kaynaklı olarak göç etmiş olabileceğini ve göç eden kişilerin konut sahibi olup göç kararının geçici olmadığını düşündürmekte."
"Türkiye genelinde göç sebepleri verileri incelendiğinde, pandeminin bitişiyle eğitim amaçlı göçlerin arttığı, genel olarak aile fertlerine bağlı göçün zirvede olduğunu bunu daha iyi konut ve yaşam koşullarının ve iş değişikliğinin takip ettiği gözlemlenmektedir. Türkiye geneli göç sebeplerine baktığımızda barınma konusundaki maliyetleri artmasından kaynaklı İstanbul’daki konut fiyatlarındaki hareketlilik İstanbul’un göç vermesindeki en önemli alt sebeplerden birisi olabileceğini söyleyebiliriz."
"Ülkemizde belli şehirlere yığılmalar var. Bunun artık önün geçilmeli ve sanayi, ticaret farklı şehirlere de yayılmalı. Köyden kent göç dönemi bitmeli ve kentten köye geri dönüş desteklenmeli. Artık kısmen uzaktan da çalışılabildiği için bunu geliştirecek projeler yapmanın tam zamanı. Hem stratejik olarak hem de jeopolitik olarak ülkemizde bu tür bir yayılım büyük şehirlerdeki konut ve ofis fiyatlarını da aşağı çeker, Anadolu da atıl duran birçok konut kullanılır hale gelebilir, olası depremin sonuçlarını azaltacağını söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu.
3 Ocak 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1.800 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.