İstanbul Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi, 1913 yılında inşa edilen fırın binasını LEED (Leadership in Energy and Environmental Design – Enerji ve Çevresel Tasarımda Liderlik) sertifikası kriterlerine göre restore etti. Restorasyon projesi kapsamında, mimari bütünlüğün korunmasına ve orijinal yapı malzemelerinin kullanılmasına özen gösterilirken, sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmak için düşük enerji tüketimine odaklanıldı.
İstanbul Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında yürürlüğe giren Paris Anlaşması’nın maddelerini destekleyen yaklaşımıyla çevre dostu yatırımlarına bir yenisini daha ekledi ve 1913 yılında inşa edilen Ekmek Fırını binasını LEED (Leadership in Energy and Environmental Design – Enerji ve Çevresel Tasarımda Liderlik) sertifikası kriterlerine göre restore etti. İki kat ve bodrumdan oluşan toplam 242 metrekarelik bu yapı, artık hem lisenin iletişim departmanının çalışma alanı olarak kullanılıyor hem de Robotik, Kodlama, Maker Lab ve Aşçılık kulüplerinin faaliyetlerine ev sahipliği yapıyor.
Kapanma dönemini avantaja çevirdiler
Ekmek Fırınının tarihini ve yenilenme sürecini değerlendiren İstanbul Saint-Joseph Lisesi Müdürü Paul Georges, “1919’dan 1950’li yılların sonuna kadar okulda 1000 kişinin ekmek ihtiyacını karşılmak üzere aktif olarak kullanılan daha sonra depoya dönüştürülerek kendi haline bırakılan Ekmek Fırını’nın yenilenmesi uzun zamandır düşünülüyordu. 2018 yılında inşaat ruhsatını aldık. Planlama, izin ve bütçe için bir süre bekledikten sonra bu proje için harekete geçtik. Doğa Bilimleri Merkezi ve Sürdürülebilir Kalkınma Koordinatörü Ahmet Birsel’in binanın LEED sertifikasyonu kriterlerine uygun olarak tasarlanması önerisi üzerine, bu esasları temel alan proje, lisemizdeki sürdürülebilirlik çalışmalarını bir üst noktaya taşıdı.” dedi.
Covid-19 pandemisinin sebep olduğu kapanma dönemini okuldaki yatırımları hayata geçirmek için değerlendirdiklerini belirten Georges, 2021 yılının Ocak ayında başlattıkları restorasyon çalışmasının 6 ayda tamamlandığını ifade etti.
Günümüzün en çevre dostu yapı malzemeleri kullanıldı
Doğa Bilimleri Merkezi ve Sürdürülebilir Kalkınma Koordinatörü Ahmet Birsel, restorasyon sürecinde binanın mimari bütünlüğünün korunmasına özen gösterdiklerini belirterek, “Tadilat sürecinde, yapının “Yeşil Bina” olarak tescillenmesinde esas kabul edilen LEED sertifikasının tüm kıstaslarına uygun davrandık. Binanın, olabildiğince düşük enerji tüketmesini amaçladık. Bunun için iç yalıtımın yanı sıra kışın içerideki sıcak havayı muhafaza eden, yazın ise, en düşük seviyede sıcak havanın içeri girmesini sağlayan özel camlar seçtik, kışın temiz hava akımı sırasında ısı tasarrufu sağlayan ısı geri kazanım sistemi monte ettik, düşük su tüketimini sağlayan düzenekler tercih ettik ve üretim süreçlerinde karbon salımı mininal olan EPD sertifikalı inşaat malzemeleri ve sürdürülebilir ormancılık sertifikasına sahip ahşap kullanmaya özen gösterdik.” dedi. Günümüzün en çevre dostu yapı malzemelerini kullandıklarının altını çizen Birsel, LEED sertifikasıyonuna sahip olmak için birkaç ay sürecek bir değerlendirme sürecinde olduklarını da sözlerine ekledi.
Sürdürülebilirlik kriterlerine göre restorasyon çalışmaları devam edecek
Lisede önümüzdeki dönemlerde gerçekleşecek yatırımlar hakkında bilgi veren İstanbul Saint-Joseph Lisesi Müdürü Paul Georges, özkaynaklı enerji üretimini artırmanın ve geri dönüşümü daha etkin kılmanın yanı sıra, restorasyon projelerine devam etmeyi öngördüklerini ve bu projelerde yine sürdürülebilirlik kriterlerine öncelik vereceklerini vurguladı.
6 Ocak 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.