Pasif Ev: "Sürdürülebilir Geleceğin Anahtarı"...
5-7 Nisan’da Innsbruck Üniversitesi’nde gerçekleştirilen 27. Pasif Ev Konferansı’nda pasif bina tasarımcısı mimar, mühendis, enerji danışmanı, yapı fizikçisi ve malzeme üreticisi, sivil toplum ve kamu temsilcileri dünyanın farklı ülkelerinden tecrübelerini paylaştılar. Konferans paralelinde düzenlenen sergideyse pasif binalara uygun malzeme komponentleri sergilendi. 42 ülkeden, 450 profesyoneli bir araya getiren Konferansta, ilk iki gün iklim değişimini engellemek için “yenileme” ile etki yaratma, “gereksizse inşa etmeme” ve “sürdürülebilirlik” konularına odaklanılırken, son gün yapılan dört ayrı teknik gezide Innsbruck’taki başarılı pasif bina uygulamaları yerinde inceledi.
YAZAN: Esra Aydınoğlu / Mimar, Pasif Ev Tasarımcısı
Pasif Ev Enstitüsü (Passive House Institute), 1996 yılında Almanya’nın Darmstadt kentinde kurulan, enerji verimliliği konusunda uzmanlaşmış bir araştırma enstitüsü. Pasif Ev konsepti, 1980’lerin sonunda Dr. Wolfgang Feist ve Bo Adamson tarafından geliştirilmiş. Bu konsept, binalarda duvarlardan, pencerelerden ve çatıdan meydana gelen ısı kaybını azaltmak için 5 temel ilkeye dayanıyor:
1. Üstün yalıtım seviyesi
2. İyi yalıtılmış doğrama ve camlar
3. Isı köprüsüz tasarım ve inşaat
4. Hava sızdırmaz bina kabuğu
5. Yüksek verimli ısı veya enerji geri kazanımlı havalandırma
İyi tasarım ve doğru uygulama sonucunda Pasif Ev, bir yıl boyunca yaşam alanının her bir metrekaresini ısıtmak için maksimum 1,5 m³ doğal gaz (15 kWh) eşdeğerini kullanıyor.
İlk Pasif Ev Konferansı, enerji verimliliği ve sürdürülebilir mimarlık konusunda çalışan profesyonelleri bir araya getirmek amacıyla 1996 yılında Almanya-Darmstadt’ta düzenlenmiş. Pasif Ev Konferansı, 2006 yılına kadar Almanya’nın farklı şehirlerinde düzenlenirken, 2007 yılından sonra Pasif Ev konseptini erken benimseyen ülkelerden biri olan Avusturya’da da düzenlenmeye başlanmış. Yıllar içinde Almanya 18 farklı şehrinde konferansı misafir ederken, Avusturya ise 4 şehirde ev sahipliği yapmış. Etkinliğin farklı şehirlerde düzenlenmesi hem o şehrin Pasif Ev standartlarına göre inşa edilmiş veya yenilenmiş projelerini konferans katılımcılarına açarak farklı bölgelerde elde edilen tecrübeleri paylaşmasını hem de Pasif Ev uygulamalarının yayılımına katkı sağlamış.
Pasif Ev Enstitüsü, Pasif Ev hareketinin küresel büyümesini teşvik etmek ve farklı coğrafyalardaki enerji verimli bina konseptlerinin yayılmasını hızlandırmak için konferansı 2019’da Çin’e taşımış. Bu, Pasif Ev standardının dünya çapında tanıtılması ve çeşitli ülkelerdeki mimar, mühendis ve politika yapıcılarla bilgi paylaşılması açısından oldukça önemli. Konferans, Asya bölgesindeki potansiyeli değerlendirmek ve yerel uzmanlarla bağlantı kurmak için Gaobeidian (Çin)’da düzenlenmiş.
Pasif Ev Konferansları;
• Mimar, mühendis, akademisyen, araştırmacı ve politika yapıcıların en son bilgi ve deneyimlerini paylaşmalarını sağlarken, yeni teknolojilerin ve yöntemlerin yayılmasına katkıda bulunuyor.
• Farklı ülkelerden uzmanlarla tanışarak yeni iş birliği fırsatları yakalanmasını sağlıyor.
• Sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği politikalarını şekillendiren düzenlemelerin tartışılması, enerji politikalarına yön vermek açısından başarılı bir platform.
• Pasif Ev ve enerji verimliliği alanındaki en yeni gelişmeleri, paralelindeki sergide pasif ev malzemelerini tanıtarak katılımcıların güncel kalmasını sağlıyor.
"Kim bilir, belki ülkemiz de önümüzdeki yıllarda bu güzel konferansa ev sahipliği yapar" diyerek size Konferansı aktarayım...
27. Pasif Ev Konferansı
5-7 Nisan 2024 tarihlerinde Avusturya Innsbruck Üniversitesi’nin ilham verici ortamında gerçekleşen 27. Pasif Ev Konferansı’nda üç gün boyunca pasif bina tasarımcısı mimar, mühendis, enerji danışmanı, yapı fizikçisi ve malzeme üreticisi, sivil toplum ve kamu temsilcileri dünyanın farklı ülkelerinden, farklı tecrübelerini paylaştı. Konferans paralelinde düzenlenen sergide ise pasif binalara uygun malzeme komponentleri sergilendi.
42 farklı ülkeden, 450 sektör profesyonelini bir araya getiren Konferans, ilk iki günkü sunumlarda iklim değişimini engellemek için “yenileme” ile etki yaratma, “gereksizse inşa etmeme” ve “sürdürülebilirlik” konularına odaklanırken, son gün yapılan dört ayrı teknik gezide Innsbruck şehrindeki başarılı pasif bina uygulamalarını katılımcılar yerinde inceledi.
Etkinliğin açılış oturumunda Pasif Ev Enstitüsü yönetiminden Jan Steiger Pasif Ev ve EnerPHit uygulamalarının başarısına dikkat çekerken, fosil yakıtlardan vazgeçmenin tek yolunun ise özellikle bina yenilemelerinde her zamankinden daha yüksek düzeyde enerji verimliliği ile mümkün olduğunun altını çizdi.
Fotoğraf: Passive House Institute
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Enerji Politikaları Merkezi Direktörü Diana Urge-Vorsatz, küresel sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte binalarda ve kentsel alanlarda aşırı ısınmanın azaltılmasında pasif binaların yakaladığı fırsatlara odaklandı. Pasif Ev standardına göre inşa edilen yüksek enerji verimli binalar düşük ısıtma ve soğutma ihtiyaçları sayesinde CO₂ emisyonlarını azaltıyor ve küresel ısınmayı yavaşlatıyor. Ayrıca tüm yıl boyunca yüksek yaşam konforu sunuyor.
İklim bilimci Ürge-Vorsatz, önümüzdeki yıllarda karşılacağımız, 50 derecelere ulaşması beklenen yüksek sıcaklık dalgalarına hazırlanabilmek için mimari tasarımları yeniden düşünmemizi ve sürdürülebilir yapı malzemeleri kullanarak, binalara ve şehirlere daha fazla yeşillik entegre ederek, beton ve çelik kullanımının azaltılmasını önerdi.
Konferans boyunca farklı iklim kuşaklarından farklı pasif bina uygulamaları eş zamanlı olarak sunuldu. Avusturya ve Almanya’da uzun zamandır kullanımda olan pasif binaların yanı sıra Yunanistan’daki dünyanın ilk pasif müzesi, Tayvan’daki ilk pasif ev, İsveç’teki okul projeleri, İspanya’daki anaokulu, Çin’deki otel uygulaması, Romanya’daki ofis binası, Marcel Breuer’in Amerika Birleşik Devletleri’nin Connecticut New Haven’daki brutalist ofis binasının çevre dostu bir otele dönüştürülerek yenilenmesi, Polonya’da Pasif Ev standardına göre inşa edilen kamu binaları dikkat çekici sunumlardan sadece bazılarıydı.
Fotoğraf: Esra Aydınoglu
Dünyanın En Yüksek Pasif Evi... Tam 60 Katlı
Ben sizinle bu sayfalarda, Kanada’da 2029’da tamamlanacak dünyanın ilk pasif yüksek katlı binası The Curv’ü paylaşmak istiyorum. Projeyi enteresan bulmamın sebebi, Vancouver şehir merkezindeki bu yapı, aynı zamanda dünyanın ilk Pasif Ev sertifikalı yüksek binası olacak. 60 katlı kulede alt katlarda 150 sosyal ve kiralık konut yer alırken, üst katlarda 350 daire bulunacak. Bina sakinleri için ortak kullanım alanlarının yanı sıra çocuk oyun alanları da mevcut.
Aynı zamanda Dubai’deki Burj el Arab Oteli’ni tasarlayan Mimar Tom Wright’ın hedefi, bina tasarımında organik, doğaya daha yakın bir yaklaşım sergilemek olmuş. Bu amaçla Vancouver şehrinin planlama departmanıyla birlikte çalışarak yapının alt kısmını biraz içe eğimli, üst kısmını ise dışa doğru genişleyen kavislerle ve elektrokromik camlarla tasarlamış.
Benzer konvansiyonel binaların ısıtma ve soğutma enerjisinin sadece yüzde 10’u kadar enerji kullanmayı taahhüt eden projenin 2029’da açılması planlanıyor. Vancouver şehrinin 2030’da sıfır emisyon hedefini destekleyen proje yüksek katlı ilk Pasif Ev olması nedeniyle bir dönüm noktası.
Fotoğraf: Esra Aydınoğlu
Sosyal Sorumluluk - Herkes için Pasif Ev
Konferans’ta ayrıca ilham verici sosyal sorumluluk projeleri de yer alıyordu. “Passive House for Everyone (PHFE) - Herkes için Pasif Ev” inisiyatifi kurucusu mimar In Cho, pasif ev kavramını topluma yaymanın etkileyici bir formülü olan anaokulundan başlayarak tüm öğrencilere eğitim verme ve Pratt Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde yürüttüğü ilham verici stüdyo çalışmalarını aktardı.
In Cho, sürdürülebilir bir gelecek için sağlam bir temel oluşturmanın en iyi yollarından birinin sürdürülebilirlik ilkelerini çocuklara öğretmek olduğu inancıyla, 2020 yılından itibaren New York’ta kamu okulları ile anaokulundan liseye kadar iş birlikleri yapıyor.
PHFE inisiyatifi, Pasif Ev kavramını okul öğrencilerine 2020 pandemi döneminde önce uzaktan sonrasında ise yüz yüze öğretmiş. Öğrencilerden Pasif Ev prensiplerine yönelik öğrendiklerini yaratıcı yöntemlerle sergileyerek videoya çekmelerini istemişler. Kimi, 5 temel pasif ev standardını anlatmak için maket veya çizim yapmayı tercih ederken, bazı öğrenciler hava sızdırmazlık için şarkı yazmış, bazıları da drama gösterisi hazırlamış. Çocuklar öğrendiklerini sergilerken, ailelerine de pasif ev kavramını öğretmişler.
In Cho, 2023 bahar döneminde Pratt Enstitüsü’nde 4. sınıf mimarlık öğrencilerine, stüdyo derslerinde, önce pasif ev ve sürdürülebilir tasarımın temellerini aktarıp, onlardan uluslararası “Ice Box Challenge - Buz Kutusu Meydan Okuması” için ABD’deki ilk üniversite tasarım-yapım yorumunu gerçekleştirmelerini istemiş.
Etkinlik; biri yerel yapı koduna göre, diğeri ise yüksek enerji verimliliği sağlayan pasif ev standartlarına göre inşa edilen iki küçük yapının performansını karşılaştıran halka açık bir bilim gösterisi olarak tasarlanmış. Her iki yapı içine birer ton buz konularak, yaz sıcağında dışarıda 18 gün boyunca bekletildikten sonra, hangi yapının buzu ne kadar koruduğu ölçülüyor.
Pratt öğrencileri bu meydan okumaya getirdikleri çözümler ile bilgi ve becerilerini güçlendirirken, Brooklyn’de kamu sergisi açarak, enerji verimliliği kavramını görünür, elle tutulur ve çekici hale getirmeyi ve kamuoyunun farkındalığını artırmayı amaçlamışlar. Ayrıca New York şehrindeki ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerini, Ice Box Challenge sergisine davet edip, pasif ev tasarımı prensipleri aktarmışlar. Böylece sürdürülebilir kalkınma ve toplum odaklı projelerde geleceğin liderleri ve savunucuları olarak rollerini pekiştirmişler.
Fotoğraf: Rachel Elkind
İklim Hedeflerine Doğru: Avusturya’da Pasif Binaların Rolü ve Yeni Yasalar
Konferans’ın ikinci gün oturumuna katılan Belediye Başkanı Georg Willi, Alpler’deki konumu nedeniyle Innsbruck’un 2 °C’lik sıcaklık artışına ulaştığını açıkladı. Şehirde yüksek enerji verimli bina inşaatına erken bir aşamada başlanmış olunmasının faydasının altını çizdi.
Aynı oturumda Avusturya İklim Koruma, Çevre, Enerji, Hareketlilik, Yenilik ve Teknoloji Bakanı Leonore Gewessler, pasif binaların hem karbon ayak izini azaltmada hem de yaşam kalitesini artırmada sahip olduğu potansiyeli vurgulayarak, sadece Avusturya’da 500 bin adet mevcut konutun acilen yenilenmeyi beklediğini ve bunun için verilen teşviklerin altını çizdi. Halihazırda Avusturya’da 2 çocuklu bir anne-babanın geliri 4.000 €’nun altındaysa, konutlarını enerji etkin olarak yenileyebilmeleri için devlet yüz 100 destek veriyor. Bakan, Avusturya’nın iklim politikası hakkında bilgi verirken, fosil yakıtlı ısıtma sistemlerine getirilen yasağın yeni yürürlüğe giren “Yenilenebilir Isı Yasası” ile genişletildiğini de açıkladı.
Fotoğraf: Esra Aydınoğlu
Teknik Geziler ile Tecrübe Paylaşımı
Etkinliğin son günü ise dört bina turundan birine katılarak Innsbruck’ta Pasif Ev uygulamalarını yerinde inceleme fırsatı yakaladık. Birinci ve ikinci gezide Pasif Ev konut yapıları ve yenileme projeleri ziyaret edilirken, üçüncü gezide Innsbruck Teknik Üniversitesi binalarındaki EnerPHit yenilemesi yerinde incelenmiş.
Güzel hava ve Innsbruck’un muhteşem manzarasının tadını çıkarırken sosyalleşmek isteyenler için ise “NetWalking” turu düzenlenmişti. Açıkçası yoğun konferans programında şehri gezme fırsatım olmadığı için ben bu turu seçmiştim. İyi ki de öyle yapmışım. Kanada, Avusturalya ve Avrupa’nın farklı ülkelerinden 25 katılımcı ile önce birbirimizle tanışıp Pasif Ev özelindeki çalışmalarımızı paylaştık. Sonra da Lodenareal bölgesinde pasif ev konut uygulamalarını hep birlikte yürüyerek gezdik.
Fotoğraf: Passive House Institute
Fotoğraf: Esra Aydınoğlu
Pasif Ev Konferansı’nın Öğretileri
Dünya genelinde enerji tüketiminin yüzde 22’si konutlarda ve yüzde 8’i konut dışı binalarda, yüzde 5’i inşaat endüstrisinde, yüzde 32’si sanayide, yüzde 28’i ulaşımda ve yüzde 5’i diğer alanlarda tüketiliyor. Yeni binalar enerji verimliliği bilinciyle yapılacağı için enerji talepleri daha az olacak, ancak mevcut binaların enerji talebi konusunda ne yapacağız? Mevcut bina stoğunu hızlıca enerji verimliliğine uygun şekilde yenilemeliyiz. Artık gereksiz yere daha fazla metrekare inşa etmekten ve hatta mevcut yapıları yenileyerek yeni bina inşa etmekten kaçınmalıyız.
Pasif Ev Konferansı sonrasında 12 Nisan 2024’de onaylanan “Gözden Geçirilmiş Binalarda Enerji Performansı Direktifi”, AB genelinde konutlardan iş yerlerine, eğitim kurumlarından sağlık tesislerine ve kamu yapılarına kadar çeşitli binalardaki emisyonları ve enerji tüketimini azaltmak için üye ülkelere çerçeve sunuyor.
Her üye ülke, 2030’a kadar konutların ortalama birincil enerji tüketimini yüzde 16 azaltmak için kendi ulusal yol haritasını geliştirecek, 2035’e kadar ise yüzde 20-22 oranında azalma hedefleniyor.
Üye ülkelerin konut dışı binalar için, 2030 yılına kadar en kötü performans gösteren yüzde 16’lık bina stokunu, 2033’e kadar ise en kötü performans gösteren yüzde 26’lık bölümü yenilemesi gerekecek. Tarihi yapılar veya tatil evleri gibi belirli konut ve konut olmayan bina kategorileri bahse konu yükümlülüklerden muaf tutulabilecek.
REPowerEU Planı ile uyumlu olarak Direktif, ithal fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltarak Avrupa’nın enerji bağımsızlığını artırmayı hedefliyor. Direktif, Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek. Üye ülkelerin ise direktifin hükümlerini ulusal mevzuatlarına iki yıl içerisinde dahil etmeleri gerekiyor.
EnerPHit
EnerPHit, Passivhaus Institut tarafından geliştirilmiş, mevcut binaların enerji verimliliğini artırmayı hedefleyen bir Pasif Ev standardı. EnerPHit tadilatı, zemin, dış duvarlar ve çatı için Pasif Ev standardına uygun yalıtımın yanı sıra uygun pencerelerin takılmasını ve hava sızıntılarının azaltılmasını içeriyor. Isı geri kazanımlı bir havalandırma sistemi sayesinde güvenilir ve taze hava sağlanıyor. Isı köprüleri makul ölçüde azaltılıyor.
7 Haziran 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.