Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)'nun binaların enerji verimliliğine göre kredi şartlarını ve limitlerini yeniden düzenlemesini değerlendiren İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, "Konutlarda enerji verimliliğini önceleyen bu kararı memnuniyetle karşılıyoruz. Bu düzenleme enerji verimliliği konusundaki farkındalığın yanı sıra yalıtımlı konutların sayısını da konutların niteliğini de artıracaktır" dedi.
BDDK, konut kredilerine sıfır veya ikinci el ayrımı getirerek enerji sınıflarına göre kredi limitlerini belirleyen düzenlemeyi hayata geçirdi. Düzenlemeyle sıfır konutlarda enerji sınıfı A olan bir evin değeri 2 milyon TL ve altındaysa yüzde 90, B sınıfında %85, C sınıfında ise %80; enerji sınıfı A olanyeni konutun değeri 2 milyon TL ile 5 milyon TL arasında ise yüzde 70,B sınıfında yüzde 65, C sınıfında yüze 60’a kadar kredi alınabilecek. İkinci el konutta değer aralığı 500 bin TL ile 2 milyon TL arasında olan konutlar A enerji sınıfında değerin yüzde 70’i, B sınıfında değerin yüzde 65’i, diğer sınıflarda ise değerin yüzde 60’ı kadar; 2 milyon ile 5 milyon TL arasında A sınıfında yüzde 50, B sınıfında yüzde 45, diğer enerji sınıflarında yüzde 40’a kadar kredi kullanılabilecek.
Yeni düzenlemenin olası etkilerini değerlendiren Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, "Değişen küresel dengeler ve yükselen fiyatlar nedeniyle enerjinin giderek kıymetlendiği bir dönemdeyiz. Enerjimizin yüzde 70'ini ithal ediyoruz ve bunu tasarruflu kullanarak ülkemize katkı sağlayabiliriz. 2021 yılı Enerji İthalatı 50,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2022 yılı için sadece ocak – mart döneminde enerji ithalatı ise 25 milyar doları buldu İZODER olarak uzun yıllardır, ülkemize ve halkımıza daha düşük enerji faturası, daha temiz çevre olarak yansıyacak yalıtım konusunu gündemde tutmaya çalışıyoruz. Enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmak için yalıtımla enerji talebini asgariye indirebiliriz. BDDK'nın bu isabetli kararı mevcut yapılarda enerji verimliliği yüksek, yalıtımlı evlerin tercih edilmesini sağlarken, ikinci el konutlarda da enerji verimliliğini yükseltmeye yönelik adımları hızlandıracaktır. Yalıtım kredisinin ardından konut kredilerinde yapılan bu düzenlemeyi memnuniyetle karşılıyoruz. Bu düzenleme enerji verimliliği konusundaki farkındalığın yanı sıra yalıtımlı konutların sayısını da artıracaktır. Böylece her iki düzenleme birbirini desteklemiş oldu." şeklinde konuştu.
Konutta en doğru yatırım: yalıtım
Konut kredilerinde enerji sınıfına göre yapılan düzenlemenin, evini yenileyeceklere yatırım değeri bakımından da perspektif sunduğunu söyleyen Emrullah Eruslu, "Hayata geçirdiğimiz 'Tek Yol U Dönüşü' kampanyamızla ülkemizdeki binaların daha az enerji harcayan çevre dostu bir yapıya kavuşması için çatı, duvar ve döşemelerimizdeki yalıtım kalınlıklarının artırılmasını, kaplamalı yalıtım camı üniteleri kullanarak U değerlerimizin iyileştirilmesi gerekliliğini vurguladık. Yaşadığımız bölgenin iklim koşullarına göre mevzuatlarımızın tanımladığı asgari kalınlıklardan daha kalın ısı yalıtımı yaptırarak, A ve B sınıfı binaları hedeflemeliyiz. Antalya ve İzmir gibi sıcak iklim bölgelerinde 6-8cm, İstanbul gibi ılıman iklime sahip bölgelerde 9-10cm, Ankara gibi soğuk olan yerlerde 10-12cm ve Erzurum gibi çok soğuk olan yerlerde 14-15cm kalınlıklarda yalıtım yapmamız gerekiyor. Böylece konutlarımızın enerji verimliliğini yükseltirken, yatırım anlamında da kredibilitesini ve enerji sınıfını da artırmış oluruz.Konutta yapılabilecek en doğru yatırım şu an yalıtım olarak görünüyor. Bu düzenlemelerle ülkemizdeki nitelikli konutların sayısı da artacaktır." dedi.
Enerji Kimlik Belgesi
Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği ile ülkemizdeki tüm konutların 1 Ocak 2020 tarihi itibarıyla Enerji Kimlik Belgesi almasını zorunlu hale getirdiğini belirten Eruslu sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni binaların iskan alabilmesi için en az C sınıfı Enerji Kimlik Belgesi almaları gerekli. Binaların ne kadar enerji harcadığını gösteren Enerji Kimlik Belgesi aynı zamanda sınıfını da belirliyor. Enerji Kimlik Belgesi'nde binanın enerji tüketimi ve sera gazı salımı, A ile G arasında sınıflandırılıyor.
Diğer yandan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'ndeyapılan değişiklikle 1 Ocak 2023'ten itibaren, bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binaların enerji performans sınıfının en az 'B' olacak şekilde; 2025 yılınan itibaren de 2 bin metrekareden büyük olan binaların enerji performansının en az 'B' sınıfında inşa edilmesi zorunlu oldu. Şimdiden yalıtımlı ve enerji sınıfı yüksek binalar inşa edilmesi ve mevcut binaların da yalıtımla enerji sınıflarının yükseltilmesi kredi avantajı yanı sıra yeni dönem mevzuatımıza da uyum sağlayacak. Üstelik vatandaşlarımız ısıtma ve soğutma giderlerinden de yüzde 50’ye yakın tasarruf etmeye başlayacak.”
İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, aynı zamanda yalıtım sektörünü hareketlendirecek bu tür düzenlemelerin pek çoğu yerli üretim yapan yalıtım malzemeleri sanayisini de hareketlendireceğini sözlerine ekledi.
2 Temmuz 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.