Youtube kanalımızda gerçekleştirdiğimiz, ardından web sitemizin ŞantiyeTV sayfalarında ve Şantiye®nin basılı versiyonunda yayınladığımız “10 SORUDA” isimli canlı yayın serimizin 21 Kasım 2024 Perşembe günkü konusu “ISI POMPALARI”, uzman konuğu ise Bosch Home Comfort Group Elektrikli Çözümler ve Online Satış Müdürü Nevroz Karakuş’tu... Karakuş programda “Isı Pompası” nedir, nasıl çalışır ve kaç çeşidi vardır; ısı pompası tüketici, tüm taraflar ve çevreye ne tür avantajlar sunar; sistem seçiminde nelere dikkat edilmelidir; ısı pompalarında optimum verimlilik nasıl sağlanır; ısı pompalarında araştırmalar ne yönde ilerliyor; Türkiye ve dünyada ısı pompalarına olan talep nasıl bir gelişim gösteriyor; söz konusu sistemlerin kullanımı mevzuat açısından destekleniyor mu ve yasal prosedürlerde ısı pompalarının kullanımına nasıl yaklaşılıyor gibi başlıklar altındaki öneri ve yorumlarını Şantiye® okurlarıyla paylaşıyor.
Bu video röportajı ŞANTİYE TV sayfalarından da izleyebilirsiniz... İzlemek için lütfen tıklayın
1) Isı pompaları her geçen gün daha popüler hale geliyor... Bu kapsamda globalde durum nasıl ve ısı pompalarıyla ilgili gelişmeler, regülasyonlardan bahsedebilir misiniz?
Bildiğiniz üzere tüm dünyada “Yeşil Dönüşüm” kavramı önem kazanmaya başladı. Aslında yeni bir kavram değil; ama iklim değişikliği tehdidi, karbon emisyonlarındaki artış ve savaş ekonomileri nedeniyle enerji tedariğinde sıkıntı yaşayabileceğini öngören Avrupa Birliği ülkeleri son yıllarda enerji tüketimine ve enerji bağımsızlığına daha da hassas yaklaşmaya başladılar. Isı pompaları da aslında bu yeşil dönüşüm ve karbon yayan yanma odalı cihaz kullanımını azaltma çalışmalarının ufak bir parçası. İngiltere 2005 yılında karbon salımını düşürmek için yoğuşmasız cihazları yasaklamıştı. Sonrasında neredeyse bütün AB ülkelerinde çeşitli regülasyonlar yayınlandı. 2020 civarında da Türkiye’de de bazı yasal düzenlemelere gidildi. Kısaca çok yeni bir kavram olmamakla birlikte özellikle 2020’den sonra hassasiyetlerin arttığı bir konu oldu. Enerji bağımsız ve emisyonsuz bir yapı kurulması gerektiği konusunda yatırımların, düzenlemelerin arttığı bir dönem yaşıyoruz. AB, döngüsel ekonomi eylem planını oluşturdu, kurumsal sürdürülebilirlik raporlama direktifi, sınırda karbon düzenlemesi tüzüğü yayınlandı. AB’deki bu regülasyonlar birçok ülkenin de aksiyon almasına neden oldu. Kimi kömürü tamamen yasakladı kimi de doğalgazlı kombiyi yasakladı. Bazıları da ihtiyacının bir kısmını yenilenebilir kaynaklardan karşılayan tüketiciye ciddi destek paketleri yayınladılar.
2) Türkiye’de son durum ne? Destek paketleri var mı?
Türkiye, yeterli olmasa da bu süreçte çok da boş durmadı. Mesela AB yeşil mutabakat eylem planı bu kapsamda önemli bir belgedir. Birçok kamu kurumunda da farklı aksiyonların alındığını söyleyebilirim. Finansman ve döngüsel ekonomi üzerine çalışmalar gerçekleştirildi. Enerji Performans Yönetmeliği güncellendi. Ayrıca 2023’te yeşil organize sanayi bölgelerinin belgelendirilmeleriyle ilgili dokümanlar yayınlandı. Yine 2023’te iklim değişikliği kanunu açıklandı ve ardından ulusal taksonomi çerçeve dokümanı yayınlandı. Ve Cumhurbaşkanlığı orta vadeli programın içine bu süreci de koydu. Gündeme alırken de üç adımla söz konusu aksiyonu belirledi. Bunlardan biri sera gazı emisyonlarının izlenmesi ve fiyatlandırılmasıydı. Bu amaçla bir altyapı oluşacak ve yeşil, döngüsel ekonomiye geçiş sürecinin işgücü piyasalarına etkileri analiz edilecek. Adil geçiş dikkate alınarak da ortaya çıkacak yeni mesleki gruplar içinde iş gücünün yetkinliği artırılacak. Finans konusunda kapasite artırımı veya yeşil finansman ekosistemi konusunda da ciddi destek paketleri bekleniyor. Paketlerin yere basar bir hale gelmesi önemli.
Özellikle bizim, yani iklimlendirme iş kolunu ilgilendiren önemli bir iyileştirme de yapıldı. Enerji Performans Yönetmeliği’nde belli ölçekteki yeni inşa edilecek binalarda enerji tedariğinin belli bir kısmının yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması zorunlu hale geldi, ki bu ısı pompaları, rüzgar türbinleri, hidrolik enerji veya fotovoltaik panel kullanımı adına çok kıymetli bir adımdır.
3) Isı pompalarına talep ne düzeyde, son yıllarda tüketici ve inşaat sektörü talebinde bir gelişim var mı? Pazar hakkındaki yorumlarınız nelerdir?
Türkiye’de tabi ısı pompası pazarı Avrupa’ya nazaran çok daha küçük bir hacimde. Geçen sene yaklaşık 15 bin adet satıldı. Bu sene de 18 bine yakın bir satış hacmi tahmin ediliyor. Bir artış eğilimi olduğu kesin ama yaklaşık 400 bin adet ısı pompasının satıldığı Almanya pazarı kadar değil maalesef. Devlet teşviklerinin bu konuda önemi yadsınamaz. Fakat ülkemiz, Rus ve Azerbaycan doğalgazının transferinin gerçekleştiği bir coğrafya olduğundan Avrupa’ya nazaran doğalgazı oldukça ucuz kullanan bir ülke. Dolayısıyla ülkemizde kullanıcı nezdinde doğalgazın fiyat açısından ciddi bir cazibesi var. Hem yatırım hem de işletme maliyeti nispeten ucuz. Ama doğalgazın olmadığı yerlerde ısı pompası kullanımının yaygınlaştığını da söyleyebiliriz. Akdeniz gibi ılıman bölgelerde olduğu kadar yüksek rakımlı oldukça sert iklimlerde de talebin yükseldiğini gözlemliyoruz. Özellikle köylerde, kırsal bölgelerde yoğun bir talep ve dönüşüm var. Isı pompasının bir özelliği, doğru ürünler seçilip doğru tasarlanan bir sistemle her bölgede oldukça verimli kullanılabilmesi ve yüksek konfor sunabilmesi.
Ülkemizde ısı pompası talebini pandemi oldukça tetikledi. Bireysel konutların, kır evlerinin ve villa tarzı yapıların artması, inşaat sektöründeki trendleri de değiştirdi ve ısı pompalarına ilgi yükseldi. Bu paralelde ısı pompalarına ilginin daha da artacağı düşünülüyor.
Bu video röportajı ŞANTİYE TV sayfalarından da izleyebilirsiniz... İzlemek için lütfen tıklayın
4) Bosch ısı pompası üzerine neler yapıyor? Nasıl bir vizyona sahipsiniz?
Isı pompaları bizim için yeni bir konu değil; uzun yıllara dayanan bir bilgi birikimi ve deneyimiz var. Aslında hep öyleydik ama özellikle 2020 sonrası sürdürülebilir bir yaşam vurgumuz ve böyle bir yaşamı sağlamaya dönük vizyonumuzu daha da ön plana çıkardık. İklimlendirme sektörü de önümüzdeki yıllarda tümüyle bu kanala evrilecek. Ve biz de bu süreçte liderlik rolünü üstleneceğiz. Hep birlikte “yenileneceğimiz” kanaatindeyiz. Hep birlikte yenilenmek zorundayız çünkü binalar karbon salımının üçte birini üretiyor ve iklim değişikliğinin önüne geçmek için bu oranın, binalarda konforu da düşürmeden azaltılması şart. Bu kapsamda da yaptığımız yatırımlar, geliştirdiğimiz inovatif çözümler ve yeni teknolojiler anlam kazanacak. Ciddi atılımlar yaptık. Elektrikli çözümler departmanımız ısı pompalarından fotovoltaik panellere veya elektrikli şarj ünitelerine kadar elektrikli sistemler üzerine ciddi çalışmalar, araştırmalar yapıyor. Bu, doğalgazlı cihazların tümüyle biteceği anlamına gelmiyor ama her şeyin daha verimli olacağı kesin. Diğer taraftan konuyu sadece ısı pompalarıyla sınırlandırmıyoruz, hidrojen teknolojilerine, yenilenebilir enerji sistemlerine de önemli yatırımlar yapıyoruz. Kombilerimiz yüzde 20 hidrojen katkısıyla, doğalgaz ve hidrojen ikisi uyum içerisindeler çalışır vaziyetteler. Dolayısıyla, buna klimalar ve içindeki soğutucu akışkanların geliştirilmesi de dahil birçok alanda bir dönüşümün parçası olmayı istiyoruz. Küresel ısınmaya etkisi daha az olan gaz ve sistemlerin geliştirilmesine odaklanıyoruz. Yani özetle biz yeşil ekosistem çözümleri olarak tanımladığımız bir yapının içinde faaliyet gösteriyoruz. Bunun içinde ısı pompalarından çamaşır makinelerimize kadar tüm ürün gruplarımızı tasarımlarından tedariklerine, devreye alınmalarına kadar emisyon salımlarını sıfıra getirmeye çalışıyoruz. İhtiyaç olan elektriğin üretilip bütün ekipmanlarda kullanılmasına odaklanıyoruz. Bu konseptimize de Green Comfort diyoruz.
5) Isı Pompası nedir, çalışma sistemi nasıldır? Ne tür bir teknolojiye sahiptir ve kaç çeşidi vardır?
Isı pompası, ısıtma için ortamdaki havadan, topraktan veya yeraltı suyundan gelen enerjiyi kullanır ve bu nedenle doğalgaz veya kalorifer yakıtı gibi fosil yakıtlardan bağımsızdır. Çalıştırmak için sadece elektrik gereklidir. Çalışma akımını son derece verimli kullanır ve bir kilovat saat elektrikle bir konutun yakın çevresinden üç ila dört kilovat saat ek ısı elde eder. Çalışma akımı için fotovoltaik sistemden yeşil elektrik veya güneş enerjisi kullanılabilir. Bir ısı pompası ile tamamen CO2 yaymadan ve büyük ölçüde kendi kendine yeterli bir şekilde ısınılabilir. Bu durum ısı pompalarını enerji dönüşümünün başarısı için vazgeçilmez kılıyor ve iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir bileşen olarak ön plana çıkarıyor. Isı pompasının yakın gelecekte müstakil bir ev için en ekonomik ısıtma sistemlerinden biri olacağı düşünülüyor. Çünkü gaz, petrol ve CO2 gibi fosil yakıtların fiyatları artıyor, buna karşılık ısı pompaları ve güneş enerjisi teknolojileri yatırımlarının maliyetleri düşüyor.
Isı pompaları enerjiyi ortamdaki havadan, topraktan veya yeraltı suyundan alır ve yaşam alanlarını ısıtmak için kullanır. Bir ısı pompasının yapısı; “ısı kaynağı”, “ısı pompası” ve “ısıyı eve dağıtan ve depolayan sistemden” oluşur. Isı pompasının çalışması, bir buzdolabının prensibine benzer, ama tersinedir. Buzdolabı ısıyı içeriden alıp dışarıya verirken, ısı pompası ısıyı dışarıdan alır ve ısıtma enerjisi olarak evin içine taşır.
Nasıl çalıştığına gelirsek... Kapalı ısı pompası devresinde, çevreden gelen termal enerji bir soğutucu akışkana aktarılır ve buharlaşma, sıkıştırma, sıvılaştırma ve genleşme yoluyla faydalı ısıya dönüştürülür ve bu ısı ısıtma sistemi aracılığıyla yaşam alanlarına taşınır. Isı pompası bunu yapmak için sadece elektriğe ihtiyaç duyar. Bir ısı pompası ısıtma ve sıcak su sağlayabilir ve çalışma modunda yüksek verimlilik ile karakterize edilir.
Isı pompalarının “havadan suya”, “sudan havaya" ve “sudan suya” olmak üzere sık kullanılan üç türü vardır. Kurulumu en kolay ve yaygın olan ise “havadan suya” ısı pompalarıdır. Bazı ısı pompası modelleri hem ısıtma hem de soğutma yapabilir. İç mekan havasını soğutmak için hava kaynaklı ısı pompası odadaki ısıyı çeker ve dışarı iletir. Yani bu durumda, hava kaynaklı ısı pompası tam tersi şekilde çalışır.
“Havadan suya ısı pompaları”nda ısı kaynağı dış havadır. Eski ve yeni binalarda ısıtma, sıcak su, soğutma amacıyla kullanılırlar. Arazi alanı gerektirmemesi veya ihtiyacın minimum olması; açık veya kapalı alanlarda kurulumun mümkün olması; hafriyat olmadan minimum inşaat işi gerektirmesi; izne gerek duyulmaması; diğer ısı pompalarından daha ucuz olması ve güneş, gaz veya petrol ile hibrit kullanılabilmesi gibi avantajlara sahiptir. Verimlilik/yıllık performans faktörünün diğer ısı pompalarına kıyasla biraz daha düşük olması ve dış ortam gürültüsü dezavantajlarını oluşturur
“Su-su ısı pompaları”nda ısı kaynağı yerdir (2 metre derinliğe kadar büyük ölçekli yer kolektörleri ile yüzeye yakın jeotermal veya 100 metre derinliğe kadar yer sondaları ile derin jeotermal). Eski ve yeni binalarda ısıtma, sıcak su, soğutma amacıyla kullanılır. Sabit zemin sıcaklıkları sayesinde yıl boyunca yüksek verimliliğe sahip olması; hava sıcaklıklarından bağımsız olması; görünür dış ekipman olmaması; düşük işletme maliyetleri ve güneş enerjisi ile hibrit çalışabilmesi avantajlarını oluşturur. Diğer ısı pompalarına kıyasla daha yüksek başlangıç maliyeti ve toprak işleri veya derin sondaj nedeniyle yüksek inşaat maliyetlerine sahiptir. Orta büyüklükte arazi ve izin gereklidir.
“Havadan suya ısı pompaları”nda ise ısı kaynağı atmosferdeki havadır. Eski ve yeni binalarda hatta ticari alanların ısıtılıp soğutulması ve sıcak su tedariğinde kullanılabilirler.
Kolay kurulumludur. Yüksek verimliliğe sahiptir, az yer kaplar ve neredeyse tüm ısıtma sistemleriyle birleştirilebilir.
6) Isı Pompası ne sunar, ne tür avantajlar yaratır? Doğalgaza ve kömüre göre avantajları nelerdir?
Isı pompalarının fiyatı doğalgazlı bir kombi ile karşılaştırılırsa biraz yüksek kalır. Yani ısı pompalarının ilk yatırım maliyeti yüksektir ama işletme maliyeti doğalgaz kombili bir binada neredeyse aynıdır. Hatta bunu Elazığ’da ölçtük. Bir evde tüketilen yıllık doğalgaz ile ısı pompasıyla yıllık o evin ısınması veya sıcak suyu karşılaştırdığımızda hemen hemen aynı çıktı. Çünkü doğalgazın kullanımı sırasında yine bir ısı alınıyor, suya aktarılıyor. Verimden de belli bir miktar kayıp var. Ama ısı pompalarında bir birim elektrik tüketiyorsa 4 birim enerjiye, ısıya çevriliyor. Yani daha verimli sistemler. Böyle olunca işletmede hemen hemen aynı seviyede oluyor. Kömür veya odun ise çok daha konforsuz bir alternatif. Isı pompası bu anlamda ciddi bir konfor sunuyor ve çok daha avantajlı.
Bir önceki soruda aslında kısaca avantajlarına değindik ama burada hava kaynaklı ısı pompalarının avantajlarından bir kez daha bahsedebilirim... Fosil yakıtlardan bağımsız olduğunun altını çizmek lazım. Dolayısıyla artan fosil yakıt maliyetlerinden etkilenmiyor. CO₂ emisyonlarının azaltılmasına katkıda bulunuyor. Diğer ısı pompalarına kıyasla düşük satın alma ve kurulum maliyetleri var. Bir fotovoltaik sistemle birleştirilirse ve elektrik ihtiyacının bir kısmı güneş enerjisiyle karşılanırsa ısıtma sistemi daha da çevre dostu hale gelir. Havadan suya ısı pompası birkaç gün içinde kolayca kurulabilir. Az bakım gerektirir ve modele bağlı olarak, sıcak su hazırlama ve soğutma da mümkündür.
7) Isı pompası seçiminde nelere dikkat edilmesi gerekir? Ve uygulaması da hassas mühendislik gerektiriyor değil mi?
Türkiye’deki pazarın yüzde 70’i monoblok gövdeli cihazlar. Bunlarda, teknik bir servis ve hassasiyet gerekiyor ama montaj daha kolay. Çünkü split cihazlardaki gibi bir iç ve dış ünite bulunmuyor. Gaz konusu önemli tabii, iklim dostu akışkanları kullanımı tercih edilmeli. Özetle monoblok cihazların montaj ve sistemin kurulumunda işler daha kolay. Sistemin tasarımı, seçimi ve montajı doğru yapıldıysa kusursuz işliyor.
Tasarım ve seçim yaparken öncelikle evin ısı ihtiyacı doğru belirlenmeli. Mesela mevcut bir evde 20 kW’lık bir kombi varsa ve o ev ısı pompalı sisteme geçirilecekse 8 veya en fazla 10 kW’lık bir ısı pompasının yeterli olacağını tahmin ediyoruz. Eski sistem bir kombinin performansıyla yeni teknoloji bir ısı pompasının verimliliklerini, performanslarını göz önünde tutmak gerek. Ama yine de montajı yapan personelin evin yalıtımını ve diğer güneşlenme süresi, yüksekliği, radyatör türü vs. gibi enerji tüketimi açısından dikkate alınacak unsurları kontrol etmesi ve onlara göre bir öneri sunması lazım.
8) Sadece bireysel sistemlerde mi kullanılır? Ticari ısı pompalarının kullanımını anlatabilir misiniz? Ve hibrit sistem ne demektir?
Biraz önce değindiğimiz gibi ısı pompalarının bireysel kullanımı artıyor. Diğer taraftan otel, endüstriyel bir tesis veya bir tavuk çiftliği gibi ticari ve endüstriyel tarafta ciddi bir taleple karşılaşacağımızı tahmin ediyoruz. Özellikle hibrit sistemler çok konuşulacak. Bu tesislerde karbon salımının azaltılması gündeme gelecek. Fakat tabii büyük tesislerde yatırım maliyetinin ve işletme maliyetinin yüksekliği zorlayıcı bir unsur olabilir. Ama mesela çatıya bir fotovoltaik sistem panellerin kurulması ve elektrik üretilmesi sayesinde hibrit bir sistemle çok daha verimli sistemlere geçilebilir. Biz bu konunda önemli iki referans projeye dahil olduk. Şu an cihazlarımızın montajları yapıldı, test aşamasındayız. Veriler geldikçe bunları çok daha rahat konuşabileceğiz. Tasarım konusunun çok önemli olduğunu yine vurgulamak isterim. Uçtan uca tasarım önemli; Bosch olarak kazandan ısı pompasına ve otomasyonuna kadar müşterinin tüm ihtiyaçlarını tümüyle karşılayabiliyoruz. Kısaca gerek bireyselde gerekse ticaride hibrit sistemlerin çok daha fazla konuşulacağını söyleyebilirim.
9) Isı pompaları havuz ısıtması için kullanılabilir mi? Güneş enerjili sistemlere entegre edilebilir mi?
Biz halihazırda bir kazanla ve diğer ihtiyaç duyulan ekipmanla havuzu ısıtırdık fakat artık bu ısı pompalarıyla da sağlanabiliyor. İhtiyaca göre birden fazla da olabiliyor, ısı pompasını yan yana getirip sonra bir akümülasyon tankına getirip, toplayıp sonrasında da küçük bir eşanjör yardımıyla havuz ısıtması sağlanabiliyor. Bu sayede havuzun yanı sıra evdeki yerden ısıtma sistemi veya hamam da ısıtılabiliyor.
Güneş çok önemli ve yenilenebilir bir enerji kaynağı. Şimdiye kadar genelde çatıda kolektörlerle sıcak su üretimi için yararlanılırdı. O sistemde de takviye ve yedek ısıtıcısı olarak akşamları doğalgazlı veya kömürlü vs. kazan kullanılırdı. Yeni uygulamalarda ise ek, takviye kazan yerine ısı pompaları sisteme entegre ediliyor. Bu sayede çok daha enerji verimli bir sistemden yararlanılmış oluyor. Bir de fotovoltaik panel varsa bina hepten neredeyse sıfır enerjili bir bina haline gelebiliyor. Bosch olarak bu konuyu çok önemsiyoruz. Doğaya zarar vermeden, hatta katkı koyarak, sorumluluklarımızın bilinciyle hareket ediyoruz.
10) Bosch Isı Pompaları’nın diğer marka ve çözümlerden farklı olan özellikleri nelerdir? Satış kanalı yapısı nasıldır?
Piyasanın ne en pahalı ne de en ucuz ürünlerini sunuyoruz... Kabul edilebilir, ödenebilir ve ödeme kolaylıkları sağlayan sistemleri önemsiyoruz. Önemli olan müşterimizin memnuniyeti. İnsanların güvenini kaybetmektense para kaybetmeyi tercih eden bir firma kültürüne sahibiz. Dolayısıyla bu süreçte uçtan uca hizmete değer veriyoruz. Yani öncelikle ürünlerimizin kaliteleri üstün olmalı. Kullandığımız bütün komponentler çok özellikli saha testlerinden geçiriliyor, verimlilik analizleri yapılıyor ve uluslararası standartlara sahipler. Bunun yanında hizmetlerimize çok güveniyoruz. Tasarım yapan ve tasarımı satışa döndüren, sonrasında da devreye alma süreciyle beraber müşteriyle sürekli iletişim halinde olan servis yapımız var. Türkiye’de 250’yi aşkın servisimiz mevcut. Bu bayilerimiz ve partnerlerimiz green partner. Onları eğitiyor ve tedarik süreçleri hakkında uçtan uca mükemmellik ilkesiyle, müşteri deneyimini dikkate alarak iyileştiriyoruz. Mimari tasarımcılar ve mekanik projecilerle de sürekli iletişim halindeyiz. Uçtan ucalığı, bütünleşik bakış açısını, yenilenebilir enerji kaynak kullanımını, yeşil ekosistemi, az karbon salan çözümleri ve hibrit sistemleri önemsiyoruz. Eminim kamu tarafı da bu kavramların üzerine daha da gidip, teşvikler sunup, konuyu zorunlu ve daha cazip hale getirirse hep birlikte gelecek nesillere çok daha iyi bir dünya bırakabileceğiz.
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
15 Aralık 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.