Sandviç panel, her iki yüzü boyalı galvaniz sac veya boyalı-natürel alüminyum levha arasında muhtelif kalınlıkta ve yoğunlukta poliüretan, taş yünü, cam yünü ve polistren kullanılarak üretilen bir sanayi ürünüdür. Endüstriyel yapılar için kompozit bir çatı ve cephe kaplama malzemesi olup, kullanıldığı alanlarda üst seviyede ısı, su, ses ve yangın yalıtımı sağlar.
Sandviç panelde kullanılan metal levhalarda polyester, PVDF, plastisol ve poliüretan boya çeşitlerinden herhangi biri kullanılabilir. Aynı zamanda bu levhalar CRNİ ( paslanmaz çelik) de olabilirler.
Sandviç panellerin montajı için çelik konstrüksiyon sistemlere ihtiyaç vardır. Çelik konstrüksiyonun ebatları projeye göre belirlenir. Cephe panellerin montajı yatay ve dikey olarak yapılabilir.
Projelerde çatı eğimi ve bina yüksekliğine, coğrafi bölgeye, çevre şartlarına bağlı olarak sandviç panel türü ve kalınlığı değişmektedir. Yüzde 0-7 çatı eğimi için PVC veya TPO membranlı sandviç paneller tercih edilirken, yüzde 7'den daha büyük eğimli çatılarda iki yüzü sac olan sandviç panellerin tercih edilmesi uygun olacaktır.
Sandviç panel uygulamalarında bitiş detayları çok önemlidir. Alt mahya, üst mahya, damlalık, pencere ve kapı aksesuarları, harpuştalar, fugalar vb. aksesuarlar görsel anlamda binaya hareket getirdiği gibi su izolasyonu konusunda da sandviç panel sistemlerinin "olmazsa olmazı"dır.
Aksesuarlar projelere göre farklılık göstermektedir. Aksesuarların çizimi, boya rengi, kalınlığı, genişliği projeden projeye değişmektedir. Projelerde en çok kullanılan aksesuarlar, boyalı sacdan bükülmüş 0,50 mm ile 1 mm arası kalınlıkta aksesuarlardır.
Sandviç paneller şantiyeye paletlenip getirilmektedir. Paletlerdeki panel sayıları, panel çeşidi ve kalınlığına göre ayarlanmaktadır. Paneller araçlara yüklenirken ve şantiyede araçlardan indirilirken azami hassasiyet gösterilmeli, panellere zarar verilmemelidir.
Yazan: Gürsel Türkoğlu / Aluform Pekintaş
Kaynak: PANELDER (Yalıtımlı Panel Üreticileri Derneği)