İnşaat sektöründe kullanılan ısıtma ve soğutma cihazları kapsamında merkezi olarak kullanılan cihazlar bulunmaktadır. Pencere ve duvar tipi klimalar, elektrikli su ısıtıcıları (şofbenler) ve bunun gibi daha sonra konutlarda kullanılmak üzere takılan cihazlar bu rapor kapsamında yer almamaktadır. Kapsam içinde şu ürünler yer almaktadır: Buhar üretim kazanları, kızgın su kazanları, kazanlar (boylerler) için yardımcı üniteler; buhar veya diğer buhar güç üniteleri için kondansatörler, merkezi ısıtma kazanları (boyler), sıcak su veya alçak basınçlı buhar üretmek için (kombi sistemleri dahil), merkezi olarak kullanılan elektrikli anında veya depolu su ısıtıcılar ve daldırma tipi ısıtıcılar, ocak brülörleri (ocak ateşleyicileri) katı veya gaz yakıtlı olanlar (Kombine ateşleyiciler dahil).
Türkiye İMSAD "Yapı Sektörü Raporu 2022"den derlenmiştir.
Girişim Sayısı ve Üretim
Isıtma ve soğutma cihazları girişim sayıları ve üretim göstergeleri aşağıdaki tablolarda paylaşılmaktadır. Veriler bir yıl geriden gelmektedir. Buna göre girişim sayısı 2021 yılında 192 adet olarak gerçekleşmiştir.
Üretim verileri adet olarak hesaplanmaktadır. Birbirlerinden farklı ürün grupları yer almaktadır. Bu nedenle toplulaştırılmış bir büyüklük elde etmek çok sağlıklı olmamaktadır. Aşağıdaki tabloda, ürün grupları itibarıyla üretim büyüklükleri sunulmaktadır. TÜİK yıllık sanayi üretim istatistiklerinde ısıtma ve soğutma cihazları üretiminin 2021 yılında yüzde 28,7 büyüdüğünü açıklamıştır.
Dış Ticaret
Isıtma ve soğutma cihazları ihracatı 2022 yılında yüzde 3 düşerek 834,9 milyon dolara gerilemiştir. Miktar olarak da düşüş oranı yüzde 5 olup, 2022 yılında 96.006 ton ısıtma ve soğutma cihazı ihracatı gerçekleşmiştir. 2022 yılı ihracat birim fiyatı da 8,70 dolar/kg’a yükselmiştir. Isıtma ve soğutma cihazları ithalatı miktar olarak 2022 yılında yüzde 18,6 düşerek 40.203 tona gerilemiştir. Değer olarak ise 2021 yılında 505,7 milyon dolar olan ihracat yüzde 23,8 düşmüş ve 385,2 milyon dolara inmiştir. 2021 yılında10,24 dolar/kg olan ithal birim fiyatı 2022 yılında 9,58 dolar/kg olmuştur.
İhracat Pazarlarımız ve İthalat Yaptığımız Ülkeler
Türkiye’nin ısıtma ve soğutma cihazları ihracatında ilk sırada Almanya almaktadır. Almanya’ya ihracat 2022 yılında125,6 milyon dolara gerilemiştir. En çok ihracat yapılan ilk10 ülke arasında Almanya’nın ardından İtalya ve İngiltere yer almaktadır. Bu 2 ülkeye yapılan ihracat artmıştır. Sıralamada yer alan diğer ülkeler Rusya, Polonya, İspanya, Romanya, Mısır, Fransa ve Özbekistan’dır. Toplam ihracat içinde ilk 10 ülkeye yapılan ihracatın payı yüzde 65’tir.
Türkiye’nin ısıtma ve soğutma cihazları ithalatında ilk sırayı geçen yıl olduğu gibi Çin almaktadır. Çin’den yapılan ithalat 2022 yılında yüzde 43 düşerek 130 milyon dolara gerilemiştir. 2021 yılında en çok ithalat yaptığımız ülkeler arasında Rusya 2.’liği Slovakya’ya bırakmıştır. Rusya’dan yapılan ithalat yüzde 74 azalarak 19,7 milyon dolara inmiştir. 2022 yılında ilk 10 ithalatçı ülke arasına Hindistan ve Finlandiya girmiştir.
Dünya Ticaretinde Payımız ve Sıralamamız
Dünya ısıtma ve soğutma cihazları ihracatı 2022 yılında 44,4 milyar dolar olmuştur. Dünya ihracatı 2021 ve 2022 yıllarında artmıştır. Türkiye’nin ihracatı 2021 yılında yüzde 25,5 artarak 860,9 milyon dolara çıkmış ise de 2022 yılında 834,9 milyon dolara gerilemiştir. Türkiye’nin dünya ısıtma ve soğutma cihazları ihracatı içindeki payı da yüzde 1,88’e inmiştir.
Dünya ısıtma ve soğutma cihazları ihracatında Çin 14 milyar dolar ihracatı ile ilk sırada yer almaktadır. Çin tek başına dünya ihracatının yaklaşık yüzde 31,5’ini gerçekleştirmektedir. Çin’in ardından en çok ihracat yapan ülke 5,1 milyar dolarlık ihracatı ile Tayland’dır. İlk 10 ülkenin tamamı 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirmektedir. Almanya, İtalya, Avusturya, Güney Kore, ABD, Meksika, Malezya ve Slovakya ilk 10’da yer alan diğer ülkelerdir. En çok ihracat yapan ilk 10 ülkenin payı yüzde 71,8’dir. Türkiye 13. sırada yer almaktadır.
ABD dünya ısıtma ve soğutma cihazları ithalatında en büyük pazardır. ABD 4,83 milyar dolar ithalat yapmaktadır. Almanya ve İtalya, ABD’yi izlemektedir. Fransa 4. sıradadır. Daha sonra Japonya ve Endonezya sıralanmaktadır. Endonezya’nın ithalatı 2022 yılında çok ciddi artmıştır. Türkiye 2022 yılında yüzde 24 gerileyen ithalatı ile 22. sırada yer almıştır.
Türkiye İMSAD Yapı Sektörü Raporu 2022’den derlenmiştir.
Raporun tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://imsad.org/dflip/Uploads/Files/Yapi_Sektoru_Raporu_2022_web.pdf
26 Haziran 2023
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.