Lincoln Electric Türkiye, kaynak sektörü için değer taşıyan konular hakkında önemli bilgiler paylaşmayı sürdürüyor. Kaynak makinelerinin periyodik bakımlarının yapılması hem istenilen performansın elde edilmesi hem de verimliliğin artırılması için en kritik faktörlerin başında geliyor. Kaynak makinelerinin periyodik bakımıen büyük proje ve işletmelerde dahi çoğu zaman göz ardı edilerek ertelenebiliyor. Periyodik bakımı yapılmayan bir kaynak makinesinin düzgün kaynak performansı göstermeye devam etmesi, makinenin bakıma ihtiyacı olmadığı anlamına gelmiyor. Aksine kaynak sırasında yaşanan sorunlar veya makinenin çalışmaması durumunda yapılan bakımlar kaynak makinelerinin ömürlerini ciddi oranda düşürüyor. Bakımı yapılmayan kaynak makineleri sıçrantı, ark kararsızlığı, ani parametre dalgalanmaları gibi kaynak problemlerine ve makinenin tamamen kullanılamaz hale gelmesine neden olabiliyor. Yaşanan bu sorunlar kaynakçının can güvenliğinin tehlikeye girmesinin de en birincil nedeni olarak karşımıza çıkıyor.
Kaynak sektörünün lider kuruluşları arasında yer alan Lincoln Electric Türkiye, birçok alanda yaptığı bilgilendirmeleri kaynak makinesi bakımına yönelik ipuçlarını paylaşarak sürdürüyor. Lincoln Electric Türkiye uzmanları, kaynak makinelerinin bakımının periyodik olarak ve ilgili teknik yönergeler doğrultusunda yapılmasını tavsiye ediyor. Ayrıca kaynaklı imalatlara ilişkin belirlenen standartlar, zaman zaman çeşitli bakım ve kalibrasyon ayarlarının zorunlu olarak yapılmasını talep edebiliyor.
Kaynak makinelerinin tasarımları ve parçaları (bileşenleri) imalatçıya göre değişkenlik gösteriyor. Bu nedenle; bakım adımlarının yer aldığı detaylı bir kontrol listesi hazırlanması ve periyodik bakım işlemlerinin bu yönergelerde belirtilen süre aralıklarında ve teknik şartlarda gerçekleştirilmesi gerekiyor. Ayrıca periyodik bakımların; olası arızaların yorumlanması, işlemlerin gerçekleştirilmesi ve tüm bu sürecin emniyetli olarak tamamlanması için alanında yetkin personeller tarafından yapılması kritik önem taşıyor.
Kaynak makinelerinin bakımı için neler yapılmalı?
Kaynak makinelerinin bakımı; günlük bakım, 2-4 haftalık bakım, 4-6 aylık bakım ve 1 yıllık bakım olarak çeşitlendiriliyor.
Günlük bakımda kaynak makinelerinde elektrik kaçağı kontrolleri gerçekleştirilirken, makinelerin içleri açılmadan genel toz, yağ ve kir temizliklerinin hava tutularak ve gerekli ise silinerek yapılması gerekir. Devamında mevcut cihazda varsa kontak meme, gaz dağıtıcı ve nozul temizliği ile soğutma fanının gözle muayenesi gerçekleştirilir. 2-4 haftalık periyodik bakımlarda pense, şase veya torç bağlantılarının temizlenmesi olası iletkenlik problemlerinin önüne geçilmesini sağlar. Bu bakımlarda sırasıyla gösterge ve ikaz lambaları kontrol edilmeli ve cihazdaki tel sürme ünitelerinin, sürme makaraların ve spiralin temizliği yapılmalıdır. Makine üzerindeki ikaz etiketlerinin, güvenlik ve kaynak talimatları hasar görmüş ise yenilenmeli ve pens-ampermetre ile makine göstergelerinin doğru akım ve voltaj değerlerini gösterip göstermediğinin kontrolü vegaz kaçağı kontrollerinin yapılması gerekir. 4-6 aylık bakım söz konusu olduğunda ise elektrik ve elektronik sistemlerin kontrolleri sağlanmalıdır. Beraberinde makinelerin kapakları açılarak kuru hava ile makine tozdan arındırılmalı ve makinelerinin kalibrasyonlarının üçüncü kuruluşlar tarafından yapılması,sigorta ve sargıların temizlenerek kontrol edilmesi, fan ve soğutma ünitesinin kontrolleri sağlanmalıdır.
Kopan, deformasyona uğrayan kabloların kontrol edilerek, hasarlı olanların yenisi ile değiştirilmesi gerekir ve mevcut ise su soğutma ünitesinin kontrolleri, gerekli ise soğutma sıvısı ilavesi yapılmalıdır. Kalibrasyon süresi projenin hassaslığına göre ve takip edilen standartlara göre 1-2 haftaya kadar düşebilirken, bakım aralığı makine modeline göre değişkenlik gösterebiliyor. Son olarak 1 yıllık bakımda cihazın topraklama devamlılığı ve izolasyon kontrolleri yetkili servis kontrolünde gerçekleştirilmelidir.
Özellikle yeni nesil makinelerde yapılan bakımlar makinenin kullanım süresini çok ciddi oranda arttırırken, işletmelerin tamir maliyetlerinde de büyük oranda tasarruf etmelerini sağlıyor.
16 Mart 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.