Havanın ısınmasıyla birlikte artan klima kullanımı, bir yandan ciddi bir konfor sağlarken diğer yandan sağlığımızı olumsuz etkileyebiliyor. Halk arasında klima çarpması olarak bilinen sağlık sorunu, özellikle yaz aylarında yaygın şekilde görülebiliyor. Toshiba Ürün Yöneticisi Caner Doğan, vücut sıcaklığında gelişen ani değişim sonucu meydana gelen klima çarpmasından kaçınmak için yapılması gerekenleri anlattı.
Vücut sıcaklığımızın artması sonucunda serinlemek için klima açtığımızda vücudumuz bir anda soğuk havaya maruz kalıyor. Ortamda klima sebebiyle oluşan bu ani sıcaklık değişimi klima çarpması adı verilen birtakım sağlık problemlerine neden olabiliyor. Uzun süre klima rüzgarına maruz kalmanın ve bu süre boyunca çok az hareket etmenin klima çarpmasına sebep olduğunu söyleyen Toshiba Ürün Yöneticisi Caner Doğan, klima çarpmasını önlemek için neler yapılabileceği konusunda önemli tavsiyeler verdi.
Klimanın yaz ayarında kullanılması kritik
Klima çarpması belirtisinin genellikle soğuk algınlığı belirtileri ile benzerlik gösterdiğini belirten Doğan şunları söyledi: “Klima çarpmasını engellemek için kapalı bir alana girildiği zaman öncelikle vücut ısısının düşmesi beklenmeli ve sonrasında klima açılmalı. Bunun yanında klimanın yaz aylarında 23°C ile 26 °C arasında olan ideal sıcaklık derecesinde kullanılmasına dikkat edilmeli. Bu sıcaklık derecesi dış havanın sıcaklığı dikkate alınarak optimize edilmelidir. Klima kanatlarının dik durumda olması yani cihazın üflediği havanın doğrudan vücuda gelmesi de klima çarpmasına sebep olabilir. Bu yüzden klima kanatları zemine ya da tavana bakacak şekilde ayarlanmalı. Klima çarpması sadece yaşam alanlarımızda kullandığımız cihazlardan değil toplu taşımalardaki, alışveriş merkezlerindeki ya da kafe, restoranlardaki cihazlardan etkilenme sonucunda da olabilir. Bu yüzden bu gibi yerlere giderken yanımızda bir hırka ya da şal bulundurmak faydalı olacaktır.”
Klima hava yönlendiriciler çarpmayı önleyebilir
Farklı ısılara sahip odalar arasındaki ani geçişlerde dikkatli olmak, terli vaziyette klima karşısına geçmemek gibi doğal yöntemlerin yanı sıra korunmak için çeşitli aparatlardan da yardım alınabileceğini belirten Doğan; “Klima çarpması önleyici ürünü olarak bilinen aparatlar kontrollü serinleme konusunda önemli bir yardımcıdır ve ideal iklimlendirmeyi kolaylaştırır. Bu sayede hem sıcak yaz günlerinde bunaltıcı güneşin etkilerinden korunabilir hem de rahatsızlıkların önüne geçilebilir. Örneğin, klima çarpmasını önlemek için aparat alındığı zaman cihazdaki havanın kolayca yönlendirilebildiğini görmek mümkün. Klima hava yönlendirici sayesinde özellikle klimanın altında ya da karşısında oturanlar aşırı klima hava akımından rahatsız olmaz. Klimadan çıkan havayı tavana ya da istenen bir başka yöne odaklayan bu aparatlar, klima çarpmasının teknik olarak önünü kesebilmeyi sağlıyor. Evlerden ofislere kadar pek çok yaşam alanında tercih edilebilecek bu aparatlar, klima çeşitlerine göre de geniş bir yelpazede seyrediyor. Mevcut klima tipine uygun bir aparat, hava yönlendirici alınarak ayrıcalıklı bir serinleme sağlanabilir. Basit bir kuruluma sahip olan ve klimanın hava akışını arzu edilen şekilde yönlendirebilen bu cihazlar, klimanın hemen önüne monte edilebiliyor ve rüzgâr yönünü değiştirebiliyor” dedi.
21 Haziran 2023
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1.800 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.