Koç Okulu kampüsündeki yeni lise binası iç mekân organizasyonu, öğrenme-sosyalleşme ve birlikte üretme prensipleriyle, alternatif öğrenme mekanları entegre edilerek okulun gelecek vizyonuna model olacak şekilde kurgulandı. Mimari projesinin DB Mimarlık’a ait olduğu yapının, iç mekân konsept ve uygulama projelerini PAB Mimarlık üstlendi. Yenilikçi eğitim stratejileri konusunda uzman Amerikalı danışman ekip Thisis180/Trung Le ile işbirliği yapıldı.
Eğitim ve mekân ilişkisi, geleceğe dönük yenilikçi bir pedagoji ile yeniden ele alınırken, öğrenciyi merkeze alan mekân kurgusu öncelikle sınıflara yansıtıldı. Sınıfların yerini “öğrenme stüdyoları” alırken, dinamik ve esnek şekilde öğrenme eylemine imkân veren hareketli, alternatifli ve hafif mobilyalar önerildi. Öğrenci deneyimi, daha yenilikçi eğitim pratikleri için yeniden ele alındı.
Eğitim alanlarının stüdyolarla kısıtlı kalmaması, tüm fiziksel çevrenin eğitim için bir kolaylaştırıcı, bir öğrenme alanı oluşturabilmesi için pek çok ortak alan oluşturuldu. Farklı branşları bir araya getiren, proje tabanlı eğitime imkân tanıyan çok disiplinli atölyeler planlandı. Koridorlar enformal eğitim alanlarına dönüşürken, öğrencilerin birbirinden öğrenebileceği, alternatif kullanımlara imkân tanıyan kolektif veya bireysel çalışma alanlarına yer verildi, yapının farklı noktalarında farklı ölçekte sosyalleşme ve buluşma mekânları tasarlandı.
"Zamansız" bir yapı elde etmek için cephede kullanılan tuğlaya eşlik etmesi için, sıcak ve natürel bir malzeme olarak seçilen ahşap, iç mekânın ana karakterini oluşturdu. İç mekânlardaki şeffaflık, mekanlar arası görsel süreklilik sağlarken, bir aradalığı, sinerjiyi, ilgi ve katılımı artıracak önemli kararlardandı. Şeffaflık kararı ve mimari projenin de sunduğu imkânlarla dış mekândan gelen ışık koridorlara kadar süzülürken, hem dış mekân-iç mekân birlikteliği sağlandı; hem de okulun iç dünyasının enerjisi tüm mekânlara yansıtıldı.
Yenilikçi, öğrenciyi merkeze koyan, yaparak öğrenmeye yönlendiren, katılımcı ve şeffaf bir öğrenim ortamının sağlanabilmesini hedefleyen fiziksel mekânlar, eğitim modelleri ile mekân arasındaki ilişkiyi vurgulayarak eğitim politikaları açısından da yenilikçi ve örnek bir model oluşturacak.
Künye
Proje Adı: KOÇ Okulu Yeni Lise Binası
Proje Yeri: Tuzla-İstanbul
İç Mimari Tasarım: PAB Mimarlık
Tasarım Ekibi: Pınar Gökbayrak, Ali Eray, Burçin Yıldırım, Ünzile Batmanlar, Elif Ay, Beril Melikoğlu
İşveren: Koç Okulu ve Vehbi Koç Vakfı
Ana Yüklenici: ARK İnşaat
Mimari Proje: DB Mimarlık
Proje Yılı: 2021-2022
Toplam İnşaat Alanı (m2): 14.000 m2
Fotoğraflar: Emre Dörter Photography, Koç Okulu, PAB Mimarlık
1 Mart 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.