Kojenerasyon sistemleri, enerji verimliliğinin artırılmasında, basit çevrim sistemlerine göre sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 40 oranında azaltılmasında, enerji güvenliğinin ve esnekliğinin sağlanmasında, enerji altyapısının geliştirilmesinde, işletme maliyetlerinin azaltılmasında ve biyokütle kaynaklı sistemlerin ve gazlaştırma teknolojilerinin desteklenmesi ile dışa bağımlılığın azaltılmasında etkin bir role sahiptir. Kojenerasyon, genel olarak, "enerjiyi daha verimli kullanmak amacıyla ısı ve gücün (mekanik veya elektrik) aynı kaynaktan (yakıt vb.) birlikte eş zamanlı üretimi" olarak tanımlanır.
Bu içerik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı tarafından 2023 yılının temmuz ayında yayınlanan "Enerji Verimliliği Eğitim Kitabı"ndan derlenmiştir.
Birlikte ısı ve güç üretimi (kojenerasyon), yeni bir kavram değildir. Bu teknolojinin, ilk basit örnekleri 20. yüzyılın ilk yarısında görülmüş ve güç santrallerinin yerleşim birimlerinde kurulması ve bölgesel ısıtmayla uygulanmıştır. Ancak, ucuz yakıt döneminde bu uygulamalar bırakılmıştır. 1973-1979 petrol krizlerinin ardından geliştirilerek yeniden uygulamaya konulmuştur. Bölgesel ısıtma, binaların ısıtma, sıcak su ve proses ısılarının bir veya birkaç merkezden sağlanmasıdır. Bölgesel ısıtma, 1940’lı yıllarda yakıt fiyatlarının düşmesiyle çekiciliğini yitirmiştir. Ancak, 1970’li yıllarda yakıt fiyatlarının hızla yükselmesiyle bölgesel ısıtmaya ilgi dünya çapında yeniden artmıştır. Kojenerasyon ekonomik açıdan kazançlı hale gelmiştir ve bunun sonucu olarak son yıllarda bu tür santrallerin kurulması hızlanmıştır.
Kojenerasyon Sistem Tasarımı ve Analizi
Bir kojenerasyon sistemi tasarlama ve değerlendirme süreci birçok faktöre sahiptir. Bu durum, bir Rubik küpünü çözmekten çok farklı değildir. Sistemdeki bir değişiklik birçok farklı parametreyi de etkileyeceği için tasarım aşamasında çok dikkatli davranılmalıdır. Ana sürücü seçimi de dahil olmak üzere bu parametreler yakıt güvenliği, emisyon yönetmelikleri, maliyetler, sigorta ve finansman gibi çok geniş bir yelpazede olabilir.
Temel Tanımlar
Kojenerasyon sistemlerinin herhangi bir enerji yönetim planının bir parçası olarak değerlendirilmesi gerekmesine rağmen, ana ön koşul, bir tesisin veya kampüsün ısı ve elektrik gücü için eş zamanlı bir talepgöstermesidir. Bu eş zamanlı talep durumu belirlendikten sonra, kojenerasyon sistemleri
1) İşletmede ek tesislerin kurulumu
2) Proses ısı taleplerini ve/veya proses ısı atımını artıran mevcut tesislere ek kapasite artışları ve
3) Eski proses veya enerji santrali ekipmanı değiştirilirken, enerji tedarik sistemini iyileştirme fırsatına göre değerlendirilmelidir.
Aşağıdaki terimler ve tanımlar, BIG sistemlerinin incelemesinde düzenli olarak kullanılmaktadır.
Endüstriyel Tesis: Proses ısısı ve elektrik ve/veya şaft gücü gerektiren tesis. Bir proses tesisi, bir üretim tesisi veya bir üniversite kampüsü olabilir
Proses Isısı (PI): Endüstriyel tesiste ihtiyaç duyulan ısıl enerji. Bu enerji buhar, sıcak su, sıcak hava vb. olaraksağlanır.
Proses Dönüşleri (PD): Endüstriyel tesisten kojenerasyon sistemine geri dönen akışkan. Proses ısısının buhar olarak sağlandığı sistemlerde proses dönüşleri kondenstir.
Sağlanan Net Isı (SNI): Endüstriyel tesise verilen ısıl enerji ile kojenerasyon sistemine geri dönen enerji arasındaki fark. Böylece, SNI = PI – PD olarak yazılabilir, gerçek proses ısı talebine (PI) eşit olabilir veya olmayabilir.
Tesis Güç Talebi (TGT): Endüstriyel tesis tarafından talep edilen elektrik gücü veya yükü (kW veya MW).Endüstriyel prosesler, iklimlendirme, aydınlatma vb. için gereken gücü içerir.
Isı / Güç Oranı (I/G): Endüstriyel tesisin ısı-güç oranı (talep) veya kojenerasyon sistemi veya çevriminin nominal ısı/güç oranı (kapasite) anlamındadır.
Güç Öncelikli Çevrim: Endüstriyel tesise ısı verilmeden önce gücün üretildiği ısıl çevrim. Bir örnek, buhar ve sıcak su üretmek için dizel motorlu bir jeneratörden geri kazanılan ısı durumudur.
Isı Öncelikli Çevrim: Normalde bir ısı kuyusuna (atmosfer vb.) atılacak olan ısının geri kazanılmasındangüç üretimi. Çeşitli ekzotermik kimyasal işlemlerden gelen ısıyı kullanarak güç üretimi ve çeşitli endüstriyel tesislerde kullanılan fırınlardan atılan ısı örnek olarak verilebilir.
Kombine Çevrim: Bu, yukarıda açıklanan iki çevrimin bir kombinasyonudur. Güç, tipik olarak bir gaz türbini jeneratörlü bir güç öncelikli BIG çevriminde üretilir. Türbinden atılan ısı, daha fazla elektrik veya mekanik gücü üretmek için daha sonra bir buhar türbininde genişletilen buharı üretmek amacıyla kullanılır. Buhar, proses ısısı olarak kullanılmak üzere çevrimden ara buhar olarak alınabilir.
Ana Sürücü: BIG sisteminin elektrik veya şaft gücü üreten bir birimi olup tipik olarak bir gaz türbini jeneratörü, bir buhar türbini tahrikli veya bir dizel motorlu jeneratördür.
Mikrojenerasyon Tesisi: Mevzuata (Kojenerasyon ve Mikrokojenerasyon Tesislerinin Verimliliğinin Hesaplanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ-Sıra No: 2014/3-Madde 4-ğ) göre elektrik enerjisinedayalı kurulu gücü 100 kilovat (kWe) ve altında olan kojenerasyon tesisleri mikrokojenerasyon tesisleri olarak tanımlanmıştır.
Kojenerasyon sistemlerinin tasarımı için aşağıdaki değerlendirme adımları önerilmektedir.
1. Etüdü yapılan uygulamalar için uygun buhar basınçlarında çeşitli proses buharı (ısı) taleplerinin profilini oluşturun. Ayrıca prosesten dönen kondens ve sıcaklığı ile ilgili verileri toplayın. Veriler, proses gereksinimlerindeki normal değişikliklerden kaynaklanan günlük dalgalanmaları ve hafta sonları, bakım dönemleri ve tatiller gibi çalışılmayan dönemlerin etkisi ile mevsimsel hava etkilerini de içermelidir.
2. Proses ısı talep profiliyle aynı şekilde elektrik gücü için bir profil oluşturun. Bu profiller karakteristik olarak, yılın her mevsimi veya ayında "tipik" günler (veya haftalar) için saatlik ısı ve güç talepleriniiçermelidir.
3. Yakıt bulunabilirliğini, mevcut maliyetleri ve gelecekteki tahmini yakıt maliyetlerini belirleyin. Çalışmaaynı zamanda proses yan ürün yakıtlarını da enerji tedarik sisteminin büyümesine dahil etmelidir.
4. Satın alınacak gücün mevcudiyetini ve incelemenin yapıldığı tarihte ve gelecekte beklenen maliyetini belirleyin.
5. Tesisten atılan, örneğin atık su gibi, akış verilerini proses ısı talebi verileriyle ayrıntılı olarak toplayın vedeğerlendirin.
6. Ana (talep ve üretim) ekipman kalemlerinin sayısını ve anma gücünü belirleyin. Bu değerlendirme genellikle yedek kapasitenin ya da ilave yakıcılı sistemin kurulup kurulmayacağını belirler.
7. Tesis, proses ve BIG sisteminin ekonomik ömürlerini değerlendirin.
Bu ilk veriler toplandıktan sonra, tesisin ısı ve güç taleplerini karşılayan çeşitli alternatifler tanımlanabilir.Daha sonra detaylı teknik analizler yapılır. Böylece enerji dengeleri oluşturulur, yatırım maliyeti tahmin edilirve her bir alternatifin ekonomik değeri değerlendirilir. Değerlendirme yaklaşımları bir sonraki bölümde elealınacaktır.
Ekonomik Fizibilite Değerlendirme Yöntemleri
Kojenerasyon fizibilite değerlendirmesi iteratif bir süreçtir, daha ileri düzey değerlendirmeler genellikle dahafazla veri gerektirir. Çeşitli yaklaşımları ve farklı teknik ayrıntı düzeylerini kullanan bir dizi değerlendirme yöntemi vardır. Çoğu, mevsimsel yükleri ve ekipman performans özelliklerini dikkate alır. En temsili yöntemlerden bazıları aşağıda ele alınmıştır.
Tasarım ve Değerlendirme için Genel Yaklaşımlar
Sistem tasarımı ve değerlendirmesi için yapılandırılmış bir yaklaşım olarak, her biri bir öncekinden daha büyük olan ve her biri bir sonraki adımın maliyetlerinin garanti edilip edilmediğine ilişkin bilgi üreten bir değerlendirme iterasyonu dizisi şeklinde önerilen bir tasarım süreci aşağıdaki adımlara dayanmaktadır.
Adım 1: Tesis ön etüdü ve teknik inceleme
Adim 2: Ön ekonomik inceleme
Adim 3: Detaylı mühendislik tasarımı
Benzer şekilde, kojenerasyon projelerinin etüdünü, mühendisliğini ve imalatını gerçekleştirmek için üçadım dikkate alınır.
Adım 1. Ön Çalişmalar ve Kavramsal Mühendislik: Bu, alternatifleri sıralamak ve önermek için teknik bir fizibilite ve ekonomik maliyet-fayda çalışması gerçekleştirerek elde edilir. Teknik fizibilitenin belirlenmesi, çevresel etki, mevzuata uygunluk ve şebeke ile bağlantı açısından gerçekçi bir değerlendirmeyi içerir. Ardından, basit geri ödeme süresine dayalı bir ekonomik analiz, daha detaylı değerlendirmeler için birtemel görevi görür.
Adım 2. Mühendislik ve İmalat Planlaması: Bir alternatif seçilip yatırımcı tarafından onaylandıktan sonra, genel tasarım kriterlerini geliştirmek amacıyla ön mühendislik başlar. Bu kriterler, proses ısı ve güç gereksinimleri, yakıt mevcudiyeti ve fiyatlandırması, sistem tipi tanımı, çalışma modları ve sistem bağlantısı gibi belirli saha bilgilerini içerir. Alternatiflerin analizini daha ayrıntılı yük ve ekipman verileri altında tamamlamak için seçilen bir alternatifin teyidi ve tesis ekipman ve sistemlerinin uygulamaya uyacak şekilde boyutlandırılması gerekir.
Adım 3. Tasarım Belgeleri: Proje akış çizelgeleri, tesisat ve ölçüm enstrümanları, genel düzenleme çizimleri,ekipman yerleşimleri, proses bağlantı yerleşimleri, mimari çizimler, elektrik şemaları ve gerekirse bir enerjiyönetim sisteminin belirlenmesini içerir.
Adım 1’i, yani tarama analizini ve ön fizibilite çalışmalarını yürütmek için çeşitli metodolojiler ve kılavuzlar geliştirilmiştir. Bazıları sonraki bölümlerde tartışılmaktadır. Adım 2 ve 3, genellikle her bir belirli alanınözelliklerine göre geçici yaklaşımlar gerektirir. Bu nedenle, bu tür faaliyetler için genel bir metodoloji geçerlideğildir.
Ön Fizibilite Çalışması Yaklaşımları
Geliştirilen bir kojenerasyon fizibilitesi (teknik ve ekonomik) değerlendirme kılavuzu, tesis tasarımlarının değerlendirilmesine yönelik bilgi sağlayan “Kojenerasyon Kavramsal Tasarım Kılavuzu”, bir saha fizibilite çalışması yürütmek için aşağıdaki adımları belirtmektedir:
a) Ana sürücü veya çevrim tipini seçin (pistonlu motor, gaz türbini veya buhar türbini).
b) Toplam kurulu kapasiteyi belirleyin.
c) Ana sürücülerin kapasitesini ve sayısını belirleyin.
d) Gerekli yedekleme kapasitesini belirleyin.
Aşağıdaki tasarım seçeneklerinden/kriterlerinden oluşan bir yaklaşımdan, önerilen BIG sisteminin hem kapasitesi hem de çalışma modunu belirlemede faydalanılabilir.
İzole Çalışma, Elektrik Yükü Takibi: Tesis, elektrik şebekesine bağlı değildir ve gereken tüm gücüyerinde üretmesi ve planlı ve plansız bakım için gerekli tüm rezervleri sağlaması gerekir.
Baz Yük, Elektriksel Olarak Boyutlandırılmış: Tesis, önceki aylara ait faturalardan geçmiş minimum talebi kullanılarak tahmin edilen baz yük işletimi için boyutlandırılmıştır. Baz yükün üzerindeki güç talebişebekeden satın alınır. Bu tesis konsepti, genellikle izole çalışmadan daha kısa bir geri ödeme süresi ilesonuçlanır.
Baz Yük, Isıl Olarak Boyutlandırılmış: Tesis, geri kazanılan ısıyı kullanarak talebi için gerekli ısıl enerjinin çoğunu sağlayacak şekilde boyutlandırılmıştır. Motorlar, gerektiğinde ilave kazanda yakıt yakılması ile ısıl talebi takip edecek şekilde çalıştırılır. Bu seçenek, sıklıkla sahada gerekenden daha fazla elektriksel güçüretilmesine neden olur ve bu güç elektrik sistemine satılabilir.
Kojenerasyon Sistemi Seçimi ve Boyutlandırma
Birkaç "aday" sistem arasından bir kojenerasyon sistemini seçmek, karar verme sürecinde daha detaylı değerlendirilecek olan, en uygun ana sürücü teknolojisinin belirlenmesini gerektirir. Genellikle, teknik gereksinimleri karşılayan iki veya daha fazla alternatif sistem, daha detaylı ön değerlendirme için seçilir. Örneğin, bir tesisin BIG gereksinimleri, bir içten yanmalı motor sistemi veya bir gaz türbini sistemi ile karşılanabilir. Böylece, daha detaylı bir ekonomik analiz için iki sistem teknolojisi önceden belirlenebilir. Genellikle sistem seçiminin, kojenerasyon ekipmanının boyutlandırılmasından (kWe) ayrı olduğu varsayılır. Ancak performans, güvenilirlik ve maliyet, ekipman kapasitesine ve adedine çok bağlı olduğundan, teknolojiseçimi ve sistem kapasitesi iç içe geçmiş değerlendirme faktörleridir. Kojenerasyon sistemi seçimi veyaboyutlandırma için çeşitli yaklaşımlar aşağıda verilmiştir.
Isı/Güç Oranı: I/G
Isı-güç oranı (I/G) kullanarak endüstriyel bir uygulama için kojenerasyon sistemi seçmeye yönelik bazı metodolojiler geliştirilmiştir. Metodoloji, yükün ısı-güç oranını belirlemek ve bunu mevcut ekipmanın ısı güç oranı ile karşılaştırmak ve eşleştirmek için kullanılan grafikleri içerir. Bir kojenerasyon sistemi seçimindeana sürücü için belirlenen ısı-güç oranı yük ile eşleştirilebilirse toplam sistem verimi maksimum olabilir. Bu eşleştirme mevsimsel hatta günlük sıcaklık farklarını da içermelidir. Bu nedenle, kojenerasyon sistemseçiminin fizibilite çalışmasındaki en önemli noktası bu eşleştirmenin doğru yapılmasıdır. Örneğin bir hastane uygulamasında yalnızca elektrik yükünü eşleştirmek ve atık ısının yazın kullanılmadığını düşünmek sistem seçiminde bir sorun yaratacaktır. Çünkü, yazın kojenerasyon sistemindeki atık ısı değerlendirilmeden (büyük oranda) soğutma kuleleri yoluyla dışarıya atılacaktır. Bu ısının değerlendirilmeden atılması aynı zamanda soğutma kulelerinin de ilk yatırım maliyetlerini artıracaktır ve sistemin toplam yıllık veriminin azalmasına ve bunun sonucunda da geri ödeme süresinin artmasına neden olacaktır. Bu nedenle ana sürücünün I/Goranı yanında yıllık olarak yük tarafındaki eşleştirmenin de dikkate alınması özellikle bina uygulamalarında kojenerasyon ve trijenerasyon sistemleri için zorunluluktur.
Boyutlandırma Prosedürleri
Aşağıdaki şekilde açıklanan dört farklı senaryoyla birlikte, sistem boyutlandırmasında değişken ısıl ve elektrik yüklerini modellemek için yük süresi eğrisinin kullanımını değerlendirir. Her senaryo, bir sistem kapasitesi ile ilişkili bir işletme alternatifini tanımlar.
Gerekli ısıl ve elektriksel yük faktörleriyle bağlantılı olarak sistem boyutlandırmasında değişken ısıl ve elektriksel yükleri modellemek için düzenlenmiş yük eğrisinin kullanımı önerilmiştir. Belirli bir tesis için ısıl ve elektriksel düzenlenmiş yük eğrileri göz önüne alındığında, çeşitli yük faktörlerine yönelik farklı boyutlandırma alternatifleri tanımlanabilir. Geçmiş dönemlerdeki ısı ve elektrik taleplerinin aylık olarak incelenmesi ile bir yıllık yük eğrisi oluşturulabilir. Daha sonra pik yükten başlanarak düzenlenmiş yük eğrisielde edilir. Sistem kapasite seçiminde genel yaklaşım, düzenlenmiş yük eğirisinin %85 yük faktörüne denkgelen değerinde alternatifler belirlemek olmalıdır. Bu kapasite değeri sistemin sürekli yüksek yük faktöründeçalışmasını sağlayacağı ve bunun sonucunda geri ödeme süresini en aza indireceği için dikkate alınmalıdır. Ancak, burada şebeke ile senkronizasyon sağlanmalıdır ve pik yükler için şebekeden elektrik satın alınmasıgerekliliği dikkate alınmalıdır. Ayrıca, elektrik yükü ile ısıl yüklerin de bu kapasite değerinde çakışmasıgerekliliği ve pik ısı taleplerinin de bir ilave kazan sistemi ile sağlanması gerekmektedir.
Kojenerasyon sistemlerinin optimizasyonunda günümüzde birçok yazılım aktif olarak kullanılmaktadır. Bu yazılımlarla dış ortam şartlarının, kapasitenin, yük profili değişiminin ana sürücü tipine göre analizi yapılabilmektedir. Ayrıca güncel elektrik ve yakıt fiyatları ile net bugünkü değer ve basit geri ödeme süresi yöntemine göre ekonomik fizibilite analizleri de yapılabilmektedir. Tesiste geçmiş dönemlere ait bir fatura bilgisi bulunmuyorsa ya da tesis yeni kurulacak ise bazı analiz programları bina tipine ya da sektörel karşılaştırma çalışmalarına göre sistem boyutlandırmasını da gerçekleştirebilmektedir.
NOT: Bu içerik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı tarafından 2023 yılının temmuz ayında yayınlanan "Enerji Verimliliği Eğitim Kitabı"ndan derlenmiştir. Enerji yöneticisi, etüt-proje uzmanı ve ölçme doğrulama uzmanı eğitimlerinde kullanılmak amacıyla oldukça ayrıntılı hazırlanan kitapta yer alan diğer başlıklar ise şöyle:
- "Enerji ve Çevre"
- "Enerji Yönetimi"
- "Enerji Etütleri"
- "Ekonomik Analiz"
- "Kazanlar ve Yakma Sistemleri"
- "Buhar ve Kondens Sistemleri"
- "Kojenerasyon/Trijenarasyon ve Dağıtık Üretim"
- "Atık Isı Geri Kazanımı"
- "Bina Kabuğu ve Yalıtım Sistemleri"
- "Basınçlı Hava Sistemleri"
- "Pompa ve Fan Sistemleri"
- "Isıtma, Havalandırma ve İklimlendirme (HVAC) Sistemleri"
- "Motorlar, Sürücüler ve Elektrik Enerjisi Yönetimi"
- "Aydınlatma Sistemlerinde Enerji Verimliliği"
- "Enerji Sistemleri Bakımı"
- "Alternatif Enerji Kullanımı"
- "İç Hava Kalitesi ve Güvenlik"
- "Ticari ve Endüstriyel Müşteriler için Doğalgaz Elektrik Tedariki"
- "Enerji Depolama Sistemleri"
- "Kontrol Sistemleri"
- "Enerji Yönetim Kontrol Sistemleri"
- "Sürdürülebilirlik ve Yüksek Performanslı Yeşil Binalar"
- "Finansman ve Performans Sözleşmesi"
- "Enerji Yönetimi için Geçerlilik Denetimi / Commissioning"
- "Enerji Tasarruflarının Ölçülmesi ve Doğrulanması".
Çalışmanın tümüne ve KİTABA ULAŞMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN
6 Eylül 2023
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.