Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği – KONUTDER’in NielsenIQ Türkiye ile birlikte yaptığı Konut Sektörü Beklenti Anketi’nin 2025 ilk yarısına ilişkin anket sonuçları açıklandı. Anket sonuçlarını değerlendiren raporun en yeni ve çarpıcı verisi “yeni proje ve satıştaki artış beklentisi” oldu. Bu çarpıcı veriye göre sektör temsilcileri önümüzdeki aylarda yeni projelerini satışa sunmak için gün sayıyor. Ankete ilk kez 2024 sonunda eklenen “yeni proje başlangıç ve satış” konu başlığına göre KONUTDER üyelerinin %81’i önümüzdeki 6 ay içinde satış ve inşasına başlayacağı yeni projesi olduğunu belirtti.
Uygun kredi koşulları sağlanırsa alıcı da üretici de konut için hazır
Anket sonuçlarına yönelik değerlendirmelerde bulunan KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova, “2024’ün ikinci yarısından itibaren konut satışlarında yaşanan olumlu gelişmeler üretim, satış ve kredi faizlerinin iyileşeceği yönündeki pozitif beklentilerimizi artırmıştı. Üyelerimiz arasında yaptığımız anketimizde de bunun somut yansımalarını görüyoruz. Üyelerimizin %90’ı konut kredi faizlerinin düşmesini bekliyor. Bu da beraberinde üretim ve satış beklentilerini canlı tutuyor” dedi.
Son 5 yılda ihtiyacın gerisinde kalan bir üretim olduğunu hatırlatan Kumova arz sıkıntısının kira enflasyonu olarak karşımıza çıktığını net bir biçimde görüyoruz” vurgusu yaptı. İnsanların özellikle de İstanbul’da yaşayanların barınma konusunda endişelerine de değinen Kumova, “hem halk ile hem de üyelerimizle yakın zamanda yaptığımız anket çalışmalarında 3’te 1 oranında katılımcının barınma sorununa işaret ettiğini görüyoruz. İnsanlar konut almak istediğinin altını çizdi. Üretici de üretmeye hazır. Uygun kredi koşullarının sağlanması herkesi mutlu edecek” dedi.
KONUTDER tarafından yayınlanan Konut Sektörü Beklenti Anketi Raporu’nda markalı konut üreticilerinin beklenti ve öngörüleri şöyle sıralanıyor:
1. El konut satışında artış beklentisi yükseliyor
KONUTDER üyelerinin neredeyse 3’te 2’si (%71,4) önümüzdeki 6 ay içinde 1. El satış adetlerinde artış yaşanacağı görüşünde birleşiyor. 2024’ün ilk yarısında %9 olan artış beklentisi yılın ikinci yarısındaki gelişmeler doğrultusunda %63,6’ya kadar yükselmişti. Aralık sonunda düşüş trendine giren faizlerle birlikte 1. El konut satışlarındaki satışların artış beklentisinde de yükselme var.
Konut kredisi faizlerinde “düşüş” beklentisi %90,5 ile zirvede
KONUTDER üyelerinin 4’te 3’ünden fazlasında (%90,5) 6 ay içinde faiz oranlarını “azalacağı” beklentisi hakim konuma geldi. Aralık ayı sonunda başlayan faiz indirimlerinin önemli etkisinin olduğu bu beklenti neticesinde KONUTDER üyelerine göre konut kredilerinde faiz indirimi kaçınılmaz olarak görülüyor.
Yeni proje ve satışta artış beklentisi var
İlk kez 2024 sonunda ankete eklenen yeni proje başlangıç ve satış konu başlığına göre KONUTDER üyelerinin %81’i önümüzdeki 6 ay içinde satış ve inşasına başlayacağı yeni projesi olduğunu belirtiyor.
İstanbul’da barınma krizi yükselişte
Anketin bu dönem çalışmasında, KONUTDER üyeleri arasında barınma krizinin sadece İstanbul’da olduğunu düşünenlerin sayısında artış görülüyor. 10 puanlık bu artış ile İstanbul’da barınma sorunu olduğunu düşünenlerin oranı %22’8’den %33,3’e çıkıyor. Diğer yandan üyelerin %43’ü ise ülke genelinde bir barınma krizi olduğunu düşünüyor.
Barınma krizinin ülke genelinde derinleşeceğini düşünenlerin sayısı azalırken, krizin aynı şekilde devam edeceğini düşünenlerin sayısında %18’lik bir artış görülmektedir. Ankete katılan KONUTDER üyelerinin yarısı barınma krizinin derinleşmeden aynı şekilde devam edeceğini söylüyor.
Konut fiyatlarındaki artış beklentisi ağırlık kazanıyor
KONUTDER üyeleri arasında konut fiyatlarının artacağına yönelik beklentiler 2025’in ilk yarısı için de artış eğilimini sürdürüyor. Geçtiğimiz döneme kıyasla fiyatların artacağını söyleyenlerin oranı 3,5 puanlık değişimle %76’2’ye çıkıyor. Hiçbir üye fiyatların azalacağını düşünmezken aynı kalacak diyenlerin oranı %1,2 düşerek %23,8 olarak kaydedildi.
Konut üretim maliyetlerindeki artış devam edecek
KONUTDER üyelerinin gelecek 6 ayda konut maliyetlerindeki aynı kalacağını düşünen üye sayısı bu dönem artış gösteriyor. Üyelerin %66,7’si maliyetlerin artacağı görüşündeyken, maliyetlerin aynı kalacağını düşünenlerin oranında ise önceki döneme göre %17,4’lük bir artış yaşanmıştır.
İşçilik ve malzeme maliyetlerinde göreceli artış beklentisi hakim
KONUTDER üyelerinden, işçilik maliyetlerinin artacağını düşünen üye sayısı bu dönem 3 azalarak %71,4’e gerilese de aynı kalacak diyenlerin oranı %15,9’dan %28,6’ya çıkıyor. Öte yandan malzeme fiyatlarında da benzer bir görüş belirten KONUTDER üyelerine göre önümüzdeki 6 ay süresince malzeme maliyetlerinin artacağını düşünenlerin oranı %61,9 iken aynı kalacak diyen üyelerin oranı ise %38,1 olarak belirtiliyor.
Yabancıya 1. El konut satışında beklentiler düşük
Uzun süredir yabancıya konut satışında ciddi bir gerilemenin yaşandığı konut piyasasında 2024’ün ikinci yarısında kısmen bir umut ışığı belirmişti ancak 2025’in ilk yarısı için yapılan ankette hiçbir üyenin artış beklentisi bulunmuyor. Yabancıya 1. El konut satışında değişim yaşanmayacağını belirtenlerin oranı %71,4, azalacak diyenlerin oranı da %28,6 seviyesinde.
Konut üretiminde adetler aynı kalacak
2024’ün ikinci yarısında hızlı çıkış yapan konut satışları sektörün de üretim yönündeki beklentilerini yukarı çıkarmalarına sebep olmuştu ve konut üretim adetlerinin artacağını söyleyenlerin oranı %2,3’ten %36,3’e sıçramıştı. 2025’in ilk yarısı için yapılan öngörüye göre konut üretim artışında 3 puanlık bir gerileme ile %33,3’lük bir oran not edilse de üretim yönündeki beklenti canlılığını koruyor. Konut üretimi azalır diyenlerde %3,7’lik bir azalma söz konusuyken konut üretimi aynı kalacak diyenlerde ise %6,7’lik bir artış var. KONUTDER üyelerinin neredeyse yarısı (%47,7) konut üretiminin aynı kalacağını düşünüyor.
Kentsel dönüşüm ağırlığını koruyor
KONUTDER üyelerinin yarısı, kentsel dönüşüm alanında konut üretiminin önümüzdeki 6 ay içinde artacağını öngörüyor. Üyelerin yarısından fazlası (%67) bu alanda üretim artacak derken %29’u aynı kalacak demektedir.
Kredili konut satışlarındaki değişim beklenmiyor
Konut kredi faizlerindeki indirim beklentisine rağmen konut kredi kullanım oranlarında büyük bir değişim öngörülmüyor. Kredi kullanım oranı artacak diyenler %47,6, aynı kalacak diyenler ise %52,4 olarak kaydediliyor.
Kira artış oranları aynı kalacak
KONUTDER üyelerin yarısından fazlası (%52,4) kiraların gelecek 6 ay içinde aynı kalacağını öngörüyor. Bu dönem kiraların artacağını düşünen üyelerin sayısında %22,9 gibi önemli bir düşüş görülüyor.
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
9 Mart 2025
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1.800 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.