Geçen aylarda, Philadelphia ve New York Bronx’ta gerçekleşen katastrofik yangınlar sonucu 17’si çocuk olmak üzere 31 kişi hayatını kaybetmiş, üç kişiyse yoğun bakımda hayat mücadelesi vermişti.
Arka arkaya yaşanan bu üzücü olaylar, konutlarda yangın konsepti üzerine kurulu bir yangın stratejisi bulunmasını ve erken uyarı sisteminin periyodik bakımlarının yapılarak çalışır halde tutulmasının önemini yeniden gündeme getirmiştir.
Binalarda pille çalışan duman dedektörü olduğu, fakat yangın sırasında bunlardan hiçbirinin çalışmadığı ve alarm ile bina sakinlerinin uyarılamadığı belirtilmiştir. İki olay da gece saatlerinde meydana gelmiş, yangın büyüyüp kontrolden çıkana kadar bina sakinlerinin harekete geçemediği görülmüştür.
Söz konusu binalar mevzuata uygun inşa edilmiş olsalar da bina giriş katındaki iki çıkış kapısı haricinde yangın merdiveni vb. acil çıkışlar bulunmamaktadır; şehir kanunları, bu yükseklikteki konut sınıfı binalarda yangın merdivenine ihtiyaç duyulmadığını belirtmektedir.
Ülkemizdeki konutların büyük çoğunluğu da benzer bir kaçış düzenine sahiptir. Bu açıdan, yaşanan acı olaylardan ders çıkararak yangın çıkmadan koruma sağlanması önem arz etmektedir. Yüksek bina sınıfına giren konutlarda ise durum çok daha tehlikelidir, zira itfaiye merdiveni yüksekliğinin üstündeki yaşam alanlarında, bina sakinlerinin can güvenliği tamamen binanın öz aktif ve pasif yangın koruma önlemlerine emanet olacaktır. Bu önlemlerin planlanması ise ancak doğru bir yangın konsepti ile gerçekleştirilebilir.
Önem arz eden kritik noktalar şunlardır:
Duman dedektörleri mevzuata uygun ve çalışır vaziyette olsaydı, bina sakinleri uyku halinde dahi olsa onları rahatlıkla uyandırabilecek dB şiddetinde alarmlar tüm dedektörlerden aynı anda çalacak ve onlara kaçmaları için gereken altın değerindeki zaman sağlanacaktı. NFPA (National Fire Protection Association) istatistikleri göstermektedir ki, bu dedektörlerin çalışmamalarının temel sebebi pil ile ilgili problemlerdir. Yeni binalarda güç beslemelerini ve iletişimlerini kablolar ile gerçekleştirmeleri için planlama yapılarak bu sıkıntının önüne geçilebilmektedir. Bu düzenlemenin yapılamayacağı durumlarda ise dedektörlerin pil kontrolleri ve diğer bakımları can kurtarma gereci olduğu bilinciyle, özenle ve bütünsel yangın konsepti dahilinde planlanarak gerçekleştirilmelidir.
Yangın konsepti üzerine kurulacak yangın stratejisi ve bina sakinlerine yapılacak bilgilendirme sonucunda, bina sakinlerinin alarmı duyar duymaz yangına müdahale etmeden derhal mahali terk etmeleri gerektiği bilincine sahip olacaklardı.
Bina sakinlerinin yangını fark ettikten sonra kaçarken oda kapılarını açık bıraktıkları, bu sayede duman ve dumanın taşıdığı yüksek sıcaklığın önünde bir engel olmadan tüm daire içerisinde, akabinde bina içerisinde yayıldığı gözlemlenmiştir. Yangın senaryosu ve bilgilendirme ile, bina sakinleri kaçarken arkalarından kapattıkları her kapının belki de bir hayat kurtardığının farkındalığına sahip olacaklardı.
Üzücü yangın olayları ile karşılaşmamak, can ve mal güvenliğinin korunabilmesi amacıyla binanın tasarım aşamasından itibaren aşağıdaki hususlar dikkate alınmalıdır:
Mimari, elektrik ve mekanik projelendirme safhasında pasif ve aktif yangın güvenliği önlemlerinin tasarım içerisinde doğru şekilde yer alması hayati rol oynamaktadır.
Mimari tasarım, yangın anında binadaki insanların en uygun şekilde tahliye edilmelerine ve yangına kolayca müdahaleye olanak sağlayacak şekilde yapılmalıdır.
Yangına karşı tepki ve yangın dayanım testleri yapılmış, sertifikalı malzeme ve yapı elemanları tercih edilmelidir.
Yapının kullanım amacına uygun ve yangın güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanılmaya devam ettiğinin uzmanlar tarafınca düzenli olarak kontrol edilmesi gerekmektedir.
Konutlarınızın yangın konsepti oluşturulması konusunda Efectis Era Avrasya, uzmanlığı ve bilgi birikimi ile can güvenliğinizi ve yatırımlarınızı korumak üzere yanınızdadır.
MAKALEYİ, E-DERGİ VERSİYONUMUZDAN DA OKUYABİLİRSİNİZ
6 Şubat 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.