Proje Sahibi: İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB)
Yer: Kadıköy, İstanbul
Kapalı Alanı: 6,052 m2
Yeşil Bina Danışmanı: Altensis
Atatürk Fen Lisesi... Türkiye’nin, 1982’de kurulan 2. Fen Lisesi ve önde gelen okullarından biri... Lise artık eğitim kalitesinin yanında yeni binasının ekolojik özellikleriyle de dikkat çeken bir kimliğe büründü.
İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) tarafından yürütülen, İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında 2019’da yıkılıp, 16 aylık bir süre zarfında çevreci ve Yeşil Bina konseptine uygun olarak yeniden inşa edilen Atatürk Fen Lisesi LEED Platinum sertifikası alan ilk devlet okulu olma özelliğine de sahip.
LEED v3 School kategorisinde Platinum seviyesinde sertifika sahibi olan okulda birçok çevre ve insan dostu özellik proje tasarımına ve inşaatına entegre edilmiş. Konsept proje aşamasından itibaren sürdürülebilirlik kriterleri göz önünde bulundurularak tasarlanan ve inşa edilen Atatürk Fen Lisesi sağlıklı ve ekolojik bir okul oluşturma prensibiyle ele alınmış. Karbon emisyonunun düşürülmesi hedeflenirken kampüs içinde yer alan bisiklet yolları ve parkları ile bisiklet kullanımı teşvik edilmiş. İnşaat süreci boyunca çevreye ve doğaya verilen zararı minimuma indirmek için Erozyon ve Sedimantasyon kontrolü planı geliştirilmiş; inşaat kirliliğini önlemek için önlemler alınmış.
Yüzde 62 enerji tasarrufu
Bina içinde su tüketimi düşük, verimli armatürlerin kullanımı, ayrıca gri suyun ve yağmur suyunun rezervuarlarda kullanılması ile su tüketiminde yüzde 90 verimlilik sağlanmış. Binada yağmur suyu ve gri su aynı zamanda sulamada değerlendiriliyor. Enerji verimli mekanik-elektrik sistemler, yüksek performanslı cephe ve elektrik üretimi yapan fotovoltaik paneller sayesinde binada uluslararası standartlara göre yüzde 62 enerji tasarrufu sağlanmış. Bu sistemlerin enerji tüketimlerinin ayrı ayrı takip edilmesi için gerekli altyapı da tasarlanmış.
Proje kapsamında Geri Dönüştürülmüş İçerikli Malzeme ve Yerel Malzeme kullanımına özen gösterilmiş. İç mekanda kullanıcı sağlığı ve konforunu artırmak için mahallere verilen taze hava miktarı uluslararası standartların üzerinde tutulmuş; iç mekanda insan sağlığına zararlı olan uçucu organik bileşen (VOC) değeri düşük boya, yapıştırıcı, macun gibi yapı kimyasalları kullanılmış.
Elektrik hem üretiliyor hem satılıyor
Dokuz şiddetindeki bir depreme dayanıklı inşa edilen ve kendi elektriğini üretebilen okul, aynı zamanda gün ışığından maksimum derecede faydalanırken, binada lavabolardan alınarak nötralize edilen ve filtrelenen gri su ile bina çatısından toplanan yağmur suyu bahçe sulamasında ve rezervuarlarda kullanılıyor. 605 adet güneş panelinin yer aldığı okulda her biri 265 watt enerji üreten ve okulun çatısını baştan sona kaplayan paneller sayesinde saatte 145 kilowatt elektrik üretiliyor. Bu, 20 dairelik bir apartmanın elektrik enerjisini sağlayacak bir kapasite ve kullanılmadığı zaman şebekeye satılarak gelir elde ediliyor. Hareket ettikçe elektrik üreten asansörlere de sahip olan okul, yılda ortalama 300 bin lira olan elektrik giderlerinin bir kısmını kendisi karşılıyor.
Karbondioksit kontrol altında
5. Murat Av Köşkünü de içeren 40 dönümlük yeşil alanda yer alan okulun tüm sınıflarında kirli hava belli bir seviyenin üstüne çıktığında karbondioksit ölçüm cihazları sinyal veriyor ve pencerelerin üzerindeki aparatlardan otomatik olarak içeriye temiz hava alınarak sınıf içerisinde bulunan doğal havalandırma şaftlarından içerideki kirli hava deşarj edilerek ortam havası sürekli tazeleniyor.
Endemik bitkiler ve yeşil çatı
İnşaat aşamasında Av Köşkü arazinde yer alan ağaçların hiçbirine dokunulmamış, aksine mevcut bitki örtüsü daha da geliştirilmiş. Peyzajda var olan ağaçların yanına, tümüyle İstanbul’a özgü endemik ve az su isteyen türde bitkiler dikilmiş. Binanın yeşil çatısı ise hem ısıtma ve soğutmada tasarruf sağlıyor hem de öğrenciler için bir hobi bahçesi işlevi görüyor.
Yapay aydınlatma hem verimli hem de minimum seviyede
Enerji verimliliğinde en büyük kazanımlardan biri aydınlatmada sağlanıyor. Her yer A+++ LED aydınlatmaya sahip. Ayrıca bu LED aydınlatma sistemleri otomasyonla kontrol ediliyor. Okul yöneticisi bilgisayar veya telefonundan sisteme ulaşıp istediği bölgenin ışığını açıp kapatabiliyor. Sınıflarda hareket sensörleri ise hem açma kapama hem de aydınlık seviyesini ayarlıyor. Binada LED aydınlatmanın yanında asıl önem verilen konu ise doğal aydınlatma olmuş. Proje aşamasında yapılan günışığı modellemeleri neticesinde bina 4-5 derecelik bir yay biçiminde projelendirilmiş. Bu sayede hem güneş panellerinin düzgün bir şekilde güneye bakması, hem de günışığından daha verimli yararlanılması sağlanmış. Sınıfların koridor taraflarındaki üst pencereleri de, dışarıdan gelen gün ışığını koridorlara taşımak amacıyla projelendirilmiş. Bu sayedeki koridorların yapay aydınlatılması minimum seviyeye indirilmiş.
Güneş kırıcılar ve akustik...
Taşyünü ve kompozit taşla kaplı yüksek yalıtıma sahip dış cephede yer alan güneş kırıcılar ise yaz aylarında yüzde beşten fazla tasarruf sağlıyor. Bu güneş kırıcıların rüzgardan gelen ses yüküne karşı da büyük faydaları bulunuyor. Okulun akustik özellikleri ise en üst seviyede tutulmuş. Sınıflarda hiçbir şekilde yankılanma olmuyor.
3 zona ayrılmış
Okulun ısıtması yoğuşmalı doğalgaz yakıtlı kazanlarla sağlanıyor ve okul ısıtma amaçlı 3 zona ayrılmış. Bu zonlama ise mekan, kullanım saati ve döngüye göre yapılmış. Tüm bunlara ek olarak bir de laboratuvarlarda, öğretmen ve yönetici odalarında A++ bir VRF sistemi mevcut.
Geri Dönüştürülebilir Atıkların Ayrılması
Kat koridorlarında kağıt, karton, plastik ve metal gibi geri dönüştürülebilir atıklar için çöp kutuları yer alıyor ve düzenli olarak ayrılan atıklar geri dönüşüme gönderiliyor.
Isı Adası Etkisinin Önlenmesi
Isı adası etkisini önlemek amacıyla sert peyzaj kaplama malzemeleri açık renkli seçilmiş ve otopark alanları üzerinde fotovoltaik paneller bulunan çatı örtüsü ile gölgelendirilmiş.
5 Aralık 2021
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.