Bir bölgede NATM yöntemi ile tünel inşaatı yapacağınızı düşünün... Makine seçiminizi neye göre yaparsınız? Hangi makineleri seçersiniz?
YAZAN: İnş. Müh. Ahmet Said Eyigün, İhale ve Teklif Mühendisi, KRK Holding
Bir bölgede yapılacak tünel için planlama yapmanız gerekiyor. Tünel güzergahı boyunca sondajlar tamamlanmış ve uygulama projeleri çizilmiş. Elinizde artık uygulamaya dair her şey var.
Jeolojik raporları okudunuz ve güzergahın zemin yapısını incelediniz. Zaten sizden önce projeciler de inceleyip ön destekleme ve tahkimat sistemlerini buna göre kurgulamışlardı.
Artık ekskavatörle kazı yapacaksınız; jumbolar ile delik delip, bulon çakacaksınız. Vinçlerle iksa yerleştireceksiniz, telehandlerlar kullanarak personeli yüksekte çalıştıracaksınız. Kamyonlarınız ile hafriyat taşıyacaksınız. Püskürtme beton makinesi kullanacaksınız.
Bütün bunları yapabilmek için onlarca tipte, onlarca boyutta makine arasından hangi makineleri ve kaç adet makine seçeceğinize karar vereceksiniz.
Mesela tek bomlu jumbo makinesi kullanırsanız, delik delme hızınız çift bomlu bir jumboya göre hemen hemen yarıya inecektir. Bu da delik delme sürenizi yaklaşık iki katına çıkaracaktır.
Her aynada delik deldiğinizi düşündüğünüzde, jumbo makinenizin tek bomlu ya da çift bomlu olmasının tünel ilerleme hızınıza toplam olan etkisini hesaplamanız gerekir.
Kazı için kullanacağınız ekskavatörünüzün kova kapasitesi küçük ise birim zamanda daha az kazı yaparsınız. Kova kapasitesi daha büyük bir ekskavatör kullandığınızda birim zamandaki kazı miktarınızı artırırsınız. Tünel boyunca kazı yapacağınız için, ekskavatörünüzün kova kapasitesinin tünel ilerleme hızınıza toplamda olan etkisini hesaplamanız gerekir. Kazınızdan çıkan hafriyatı tünel aynasından hızlıca uzaklaştırmanız gerekir.
Hafriyatı kamyona yüklemek için kullanacağınız yükleyicinin (Loader) ya da ekskavatörün kova kapasitesinden tutun da paletli olup olmadığına veya hafriyatı yükleyeceğiniz her bir kamyonun dorse hacmine kadar birçok parametre hafriyat nakliye hızınızı etkiler.
Hızlı bir kazı yapsanız bile hafriyat naklini doğru planlamadığınız zaman ilerlemek için hafriyatın bitmesini ya da azalmasını beklemek zorunda kalırsınız. Tünel boyunca sürekli hafriyat çıkacağı için, hafriyat nakliyesine dair tüm makinelerinizin özelliklerinin tünel ilerleme hızınıza toplamda olan etkisini hesaplamanız gerekir.
Bu analizleri bütün makineler için tek tek yapabilir ve bu örnekleri artırabilirsiniz. Dolayısıyla birçok parametreyi göz önünde bulundurmanız gerekir.
Özetle: “Doğru makine seçimi, doğru makine sayısı, doğru planlama” en ekonomik sonucu getirecektir. Artık buradan sonra size kalan, optimum maliyet için senaryolar arasından seçim yapmak olur.
7 Ekim 2023
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.