Manço Mimarlık tarafından tasarlanan Mardin’de Cami ve Moulin Rouge Dans Okulu projeleri art arda ödül kazandı.
Manço Mimarlık tarafından ulusal yarışma için tasarlanan Mardin’de Cami projesi, The Architecture Community TAC Dünya Tasarım Ödülleri 2020’de Kamusal Yapı Konsept kategorisinde kazanan proje oldu. Dünyaca ünlü mimarlık ofisi Gensler’in ortaklarından Randy Guillot, ABD’nin önde gelen mimarlık okullarından Pratt Institute profesörlerinden Edwin Zawadzki gibi isimlerden oluşan uluslararası jürinin değerlendirmeleri sonucunda ödüle layık görülen proje daha önce de 32. Dönem World Architecture Community 10+5+X ve 2019 UDAD Urban Design & Architecture Design ödüllerini kazanmıştı.
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açılan Cami Tasarımı Fikir Yarışması’na sunulan projede bölgenin kendine özgü koşulları göz önüne alınarak ibadetin yanı sıra eğitim, yardımlaşma ve sosyalleşmeye yönelik mekânlar da önerilmiş, böylelikle caminin kentsel bir odak haline gelmesi amaçlanmış. İlhamını “Güneydoğu Anadolu’nun çatlamış toprağında fışkıran bitki” imgesinden ve Mardin’in geleneksel mimarisinden alan tasarımda işlevler bir iç avlu çevresinde, arsa topografyası ile bütünleşen ayrık kütlelerde çözülmüş, bunların aralarından kamusal avluya gölgeli geçiş yolları açılmış.
Yine Manço Mimarlık tarafınca uluslararası bir yarışmaya sunulan Moulin Rouge Dans Okulu projesi de daha önceki dönem kazananları ve onursal üyelerin oluşturduğu jürinin değerlendirmeleri sonucunda Fransa, Danimarka, Vietnam, Tunus, Arjantin, Mali, Güney Kore, Türkiye, İran, Mali ve Ruanda’dan projeler ile birlikte “Tasarlanmış” kategorisinde 34. Dönem World Architecture Community WA 10+5+X Ödülü’nü kazananlar arasında yer aldı.
Tasarım sürecinde, görsel aykırılığı ile özgün Moulin Rouge’u öne çıkaran, ancak aynı zamanda konu ve konumun bağlamını yansıtan bir yapı hedeflenmiş. Gerek istenen geniş açıklıklı mekanları oluşturabilmek, gerekse de kent içindeki arsada yapım süresini en aza indirmek için betonarme bodrum katlar üzerinde yükselen çelik taşıyıcı sistem önerilmiş. Çelik sistemin bileşenleri çıplak bırakılarak bölgenin sanayi geçmişine, 19. yüzyıl anıtsal çelik yapılarına ve Moulin Rouge değirmeninin kanatlarına göndermede bulunulmuş. Doğal ışık gereksinimi olmayan oditoryumlar bodrum kata alındı, tüm kamusal ve yarı kamusal alanlar bodrum, zemin ve 1. katta çözüldü, istenen “açık mekan” çatı katında oluşturularak güneşlenme ve daha geniş Paris manzarası olanağı sağlanmış. Cepheyi sarmalayan metal ağın güneybatıdan gelen güneş ışığını süzmesi, aynı zamanda entegre LED aydınlatmalar ile sayısal görüntülerin yansıtıldığı bir dev ekran olarak işlev görmesi amaçlanmış.
Mimarlık ve şehir plancılığı alanındaki çalışmaları ile uluslararası tanınırlığa sahip Dr. Mimar Süha Özkan tarafından 2006 yılında kurulan ve onlarca farklı ülkeden binlerce mimar, akademisyen ve mimarlık öğrencisinin yer aldığı World Architecture Community’nin onursal üyeleri arasında Mario Botta, Massimiliano Fuksas, Ken Yeang, Fumihiko Maki, Kenneth Frampton, Doğan Hasol, Mehmet Konuralp, Emre Arolat, Gökhan Avcıoğlu gibi dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen isimleri bulunuyor. Birçok farklı ülkede yer alan tamamlanmış ve tasarım aşamasındaki nitelikli mimari projelerin yılda üç kez, onursal üyeler ve daha önceki ödülleri kazananlardan oluşan jürinin ve topluluk üyelernin oyları ile seçildiği WA Ödülleri 2008 yılından beri veriliyor.
19 Temmuz 2020