Başta inşaat sektörü olmak üzere çalışma alanlarında sıklıkla kullanılan merdivenler, çalışanların hayatını tehlikeye atacak büyüklükte riskler oluşturabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, her yıl ABD’de 164 binden fazla kişi merdiven kazasından dolayı acil serviste tedavi görüyor. Merdiven kazalarının şantiyelerdeki ölümlerin önde gelen nedenlerinden biri olduğunu aktaran Ülke Endüstriyel Kurumsal Çözümler Direktörü Murat Şengül, dikkat edilmesi gereken noktaları paylaşıyor.
İş sağlığı ve güvenliği bakımından her çalışma ortamının birbirinden farklı birçok tehlikesi bulunuyor. İnşaat sektörü ise en tehlikeli çalışma alanlarının başında geliyor. Özellikle bu sektörde oldukça yaygın kullanımı olan merdivenler ise çalışanların ciddi yaralanmalarına sebebiyet verebiliyor. Hatta Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, her yıl sadece ABD’de 164.000’den fazla insan çalışma ortamında merdiven kullanırken geçirdiği kazalar sebebiyle acil servise kaldırılıyor. Ayrıca son on yılda ise merdivenden düşme sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 3 katına çıktı. Yanlış kullanıldığında ölümcül tehlikelere yol açabilen merdivenlerin şantiyelerdeki ölümlerin önde gelen nedenlerinden olduğunu dile getiren Ülke Endüstriyel Kurumsal Çözümler Direktörü Murat Şengül, doğru merdiven kullanımını ve göz önünde bulundurulması gereken adımları aktarıyor.
Merdiven Kullanırken Dikkat Etmemek Ölümcül Tehlikelere Yol Açıyor
Merdiven kazalarının çoğu dikkatsizlikten ve önlem almamaktan kaynaklanıyor. Merdivenden düşmek, sırt, boyun, kol ve bacak zedelenmeleri gibi küçük yaralara da sebep olabiliyor ancak, çalışanların düşme esnasında sert bir zemine çarpması ve boynunu kırması gibi ani ölüme sebebiyet verebilecek riskler en tehlikeli durumları oluşturuyor. Merdiveni uygun şekilde monte etmemek veya sökmemekten, doğru şekilde kurmamaktan, merdivenin üstündeyken fazla uzanmaya çalışmaktan çalışanların kendilerini yaraladıklarını veya hayatlarını riske attıklarını aktaran Murat Şengül, dikkat edilmesi gereken adımları sıralıyor.
1. Doğru merdiven seçin
Her merdiven her iş için uygun olmayabilir. Bu nedenle kullanım alanına ve amacına uygun merdiven seçilmeli. Merdivenler taşıyabilecekleri ağırlık ve kullanım alanı açısından 3’e ayrılır; "endüstriyel", "ticari" ve "ev" tipi merdivenler. Endüstriyel merdivenler 120 kiloya kadar taşıyıp, ağır hizmet tipine uygunken, ticari merdivenler 100 kiloya kadar yük taşır ve orta hizmet tipine uygundur. Ev tipi merdivenler ise 90 kiloya kadar ağırlık taşır ve hafif hizmet tipine uygundur. Ayrıca elektrik işlerinde mutlaka yalıtımlı merdivenler kullanılmalıdır.
2. Merdiven kullanmadan önce ve sonra kontrollerini yapın
Merdivenin basamaklarında yağ, ıslak boya veya kaymaya sebep olabilecek başka bir madde olmadığından emin olun. Basamak kilitlerinin ve ayırıcı materyallerin çalıştığından, tüm cıvata ve perçinlerin sağlam olduğundanve sabitleme iplerinin yıpranmamış olduğundan emin olun. Merdiveni kullanmadan önce mutlaka sabitleyin. Tırmanırken veya inerken daima merdivene dönük olun. Dengesiz veya düz olmayan bir zeminde merdiven kullanmayın. Ayrıca merdivenlerin doğru açı ile yerleştirilmesi de güvenlik risklerini önemli ölçüde azaltacaktır.
3. Gerektiği durumda merdivenlerin bakımını ihmal etmeyin
Merdivenleri her kullanımdan önce ve sonra mutlaka inceleyin ve bakıma ihtiyacı olup olmadığına bakın. Alüminyum merdivenlerde çatlaklar, kırık kaynaklar veya pürüzlü noktalar oluşabilir, ahşap merdivenler çatlayabilir, ufalanma ve çürüme gibi sorunlar oluşabilir. Kırık veya gevşek bir parça varsa bu parçaların bakımını yapmadan merdiveni kullanmayın. Bunların dışında merdivenlerin kilitlerinin, tekerleklerinin, kasnaklarının ve diğer hareketli parçalarının ilgili metal aksamlarını sık sık yağlayın.
4. Kişisel koruyucu ekipman kullanın
Merdivenle çalışırken olası düşme vakalarında çalışanlar ciddi şekilde yaralanabiliyor. Kişisel koruyucu ekipmanlar ise çalışanların iş ortamlarındaki bir numaralı yardımcısı oluyor. Merdivenle çalışırken de kullanılması gereken birçok kişisel koruyucu ekipman bulunuyor. Olası risklere karşı mutlaka kaydırmaz tabanlı ayakkabılar tercih edin, tutucu eldivenler ve baret gibi kişisel koruyucu ekipmanları kullanmayı ihmal etmeyin.
18 Şubat 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1800 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.