“Neden sana böyle bir mektup yazıyorum” diye sorabilirsin...
Çünkü ben masamın üzerinde, bana yazılmış bir mektup bulduğumda hemen bunu düşünürüm: “Neden?”...
YAZAN: Cem Kafadar / 1inşaat Danışmanlık Kurucusu, İnşaat Mühendisi (İTÜ 1982-87), http://cemkafadar.net
Bir mimarlık sınıfına, gelecekte hayallerini gerçekleştirecek “Bir Mimar” olmak istiyorlarsa bugünden neler yapmaları gerektiğine dair konuşma yapmak için davet aldığım gün, bu fikir aklıma geldi. Klişe bir sunum yapıp, bilindik tavsiyeleri söylemek yerine onlara mektupla ulaşmak istedim.
Daha önce yeni nesil lider adayı için böyle mektup formatında bir köşe yazısı yazmıştım. Şimdi bir benzerini mimarlık öğrencileri için yapacaktım. Günlük yoğunluklar, küçük küçük işlerin kurduğu büyük tuzaklar yazmama izin vermedi. Masamın başıma oturup bir türlü mektubuna odaklanamadım. Ama bu konu kafama bir kere takılmıştı.
Sana daha önce yazılmış böyle bir mektup var mıydı araştırdım. Paul Jacques Grillo’nun “To the Young Designer” adlı çalışmasına ulaştım. Grillo benim bir türlü yazamadığım mektubu 1960 yılında yazmış ve “Form Function and Design” adlı kitabına koymuştu. Bu yayını merak edersen Amazon’dan bulabilirsin.
Biraz daha araştırınca YEM Yayınları tarafından basılan Havva Alkan Bala’nın “Mimarlık Öğrencisi misin?” isimli kitabında da bu mektuptan alıntılara ulaştım.
Bugün sana Grillo’nun öne çıkardığı noktalar üzerinden yazacağım. İlk fırsatını bulduğunda Bala’nın kitabını da temin edip okumanı tavsiye ederim. Ben keyifle okudum. Arada dönüp altını çizdiğim yerlere tekrar bakıyorum.
Mektuba geçmeden, Le Corbusier’in YKY tarafından basılan “Mimarlık Öğrencileriyle Söyleşi”si kitabı da kütüphanende bulunsun derim...
Mimar Adayına...
Okul yıllarınızda kendi yolunuzu bulmaya çalışacaksınız. Sanatın tek bir bilgi kanalıyla değil, farklı bakış açılarıyla ufkunuzu nasıl açacağını keşfedeceksiniz. Sanata ulaşmanın sonsuz değişik yolu vardır. Bu yollar özgün ise hepsi geçerlidir.
Bugün inandıklarınız için ölmeye hazır olun. Fakat önyargılarınızı ateşe atmayı deneyecek kadar da cesur olabilmelisiniz. İnandıklarınızı acımasızca eledikten sonra elinizde kalanları koruyun. Eğer samimi ise, en alçakgönüllü çalışmaların sonsuz büyüklüğe sahip olduğunu fark edeceksiniz.
En sonunda her şey bitip, istediklerinize sahip olduğunuzda, kendinizi yalnız bulacaksınız. O zaman kimse size yaptıklarınızın doğru veya yanlış olduğunu söylemeyecek. Geçmiş deneyimleriniz ve bilginiz hiçbir fayda sağlamayacak; güvenebileceğiniz tek kılavuzunuz kendi sezgileriniz olacaktır.
Ne kadar vahşi olsalar da kendi fikirlerinizden ve ne kadar rahatsız edici olsalar da başkalarının düşüncelerinden korkmayın.
Tehlikeli yaşayın. Dağcılar, tırmanış esnasında pek çok defa yaşamlarını tehlikeye atarlar ve zirveye ulaşmak onların ödülüdür.
Her türlü beyin yıkamadan kurtulun. Kendinizi sürünün bir parçası yapan ve durumunuzu fark etmemeniz için gözlerinizi bağlayan “-izm”lerdeki gururun tasması ile imlenmenize izin vermeyin. Unutmayın ki, bugün imkansız gibi görünen problemlere sezgiyle çözümler bulacaksınız, fakat bunlar gelecek nesil için sıradan olacaktır.
Sizin için anlamı; derece, pozisyon, para veya şöhret bile olsa egonuz için çalışmayın.
Konfor alanından çıkmak geliştiricidir. Tohum olgunlaşmadan, tamamıyla büyümeden hasat alamazsınız. Sıcak bir ev ortamı daha hızlı üretim yaptırabilir fakat doğal ortamdaki toprağın ürettiği otantik üretim kadar sağlıklı olamaz.
Üretim sürecinin verimli ve yaratıcı gitmesi için “hayır” cevabını “evet” cevabından daha çok vermek zorunda kalabilirsiniz.
En kötü yalan; başarı, para veya ün için bir mazeret gibi kendi kendinize söylediğiniz yalandır.
Tabularınızı arada bir ateşe atın ve her şeye yeniden başlayın.
Sanat; arkanızdan melek kanatları olana kadar büyüyen, sizi gülerek mis kokulu bir cennete tatlı keman sesleri ve harplarla taşıyan bir süreç değildir. Kanatlarınız sizi yerden yukarıya kaldırmaya başladığı zaman, bazı şeytanlar onları kırpacak ve siz düşüp zarar göreceksiniz. Ancak bu birbirini takip eden uçuşlar ve düşüşler sanatı yaşatacak ve bir sanatçı olarak itibar kazanacaksınız.
Sıklıkla bugünkü inançlarınızı dünkü bağlılıklarınızla çelişkili bulacaksınız. Kişiliğiniz asla değişmediği halde dünyaya bakış açınız değişecektir.
Dünyaya bakış açını korkusuzca değiştirebileceğin bir esnekliğe sahip olmanı dileyerek bu iç içe geçmiş mektubu burada bitiriyorum.
6 Haziran 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.