Suudi Arabistan'ın çölde inşa edeceği 170 km. uzunluğunda, 220 metre genişliğinde doğrusal bir şehir "NEOM"...
YAZAN: Cem Kafadar / 1inşaat Danışmanlık Kurucusu / İnş. Müh. (İTÜ 1982-87)
"NEOM"...Suudi Arabistan'ın çölde inşa edeceği 170 km. uzunluğunda, 220 metre genişliğinde doğrusal bir şehir...
İlk hesaplamalara göre maliyetinin 500 milyar dolar olması, projenin ilk etabının 2025’te, tamamının da 2030'da tamamlanması öngörülüyor.
9 milyon kişiden fazla insana ev sahipliği yapması amaçlanan NEOM'un ilk üç harfi, Antik Yunancadaki "Yeni" anlamına gelen Neo'dan, son harf ise Arapça "Gelecek" demek olan "Müstakbel" kelimesinin ilk harfinden alınmış.
Biraz iyimser bir düşünce olsa da, fikri üretenlerin projeyle doğuyla batıyı bir araya getirmeyi hedeflediklerini düşünüyorum. Girişim, Suudi Arabistan'ın petrole olan bağımlılığını azaltmaya, ekonomisini çeşitlendirmeye ve kamu hizmeti sektörlerini geliştirmeye yönelik bir plan olan Suudi Vizyonu 2030'un bir parçası.
Wikipedia'da yayınlanan bilgilerde, şehrin, 24 Ekim 2017'de Suudi Arabistan'ın Riyad kentinde düzenlenen Future Investment Initiative Konferansı'nda Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman tarafından ilan edildiği, kendi vergi ve iş kanunları ve "özerk bir yargı sistemi" ile "mevcut hükümet çerçevesinden" bağımsız olarak çalışacağı yazıyor. Bir bilgi de, Mısır'ın, 2018'de Neom projesine arazi bağışladığı.
Suudi Arabistan, Neom adında kapalı bir anonim şirket kurmuş. Tamamen Suudi devlet servet fonu olan Kamu Yatırım Fonu'na ait olan bu şirketin amacı, Neom'un ekonomik bölgesini geliştirmek. Projenin tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarından güç alması planlanıyor.
Neom için iddialı öngörüler var.
- NEOM’da sadece güneş ve rüzgâr enerjileri kullanılacak.
- Dünya nüfusunun yüzde 70'i NEOM'a maksimum 8 saat içinde ulaşabilecek.
- NEOM, dünyanın ilk robot sayısı insan sayısından fazla kenti olacak.
- Plana göre otomobilsiz bir şehir olacak, insanlar şehrin bir ucundan diğerine trenle taşınacak.
Peki Suudi milyonerler toplu taşımada göçmen işçilerle bir arada seyahat etmek isteyecekler mi? Onun için de hava taksisi olarak çalışacak helikopterler düşünülmüş.
500 milyar dolar olarak açıklanan bütçesi, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, İsrail ve diğer bölge ülkelerinin gayrisafi yurtiçi hasılalarından (GSYİH) daha yüksek. Bu paranın çoğu Suudi Arabistan Krallığı tarafından finanse edilecek, geri kalanı da diğer ülkelerden ve yatırımcılardan sağlanacak. Ancak küresel ekonomik kriz, pandemi ve benzeri olumsuzluklardan dolayı beklenen yatırımlar alınamamış. Proje şu anda hedeflenenin gerisinde başlamasına rağmen oldukça hızlı ilerliyor.
Projelendirmeyi Los Angeles merkezli Morphosis Architects yapmış. Bazı uzmanlara göre görseller çekici ama biraz incelendiğinde baştan savma bir hava olduğu fark ediliyor. Birçok mimar ise projeyi her ne kadar fütüristtik mimarisiyle radikal bir görüntüye sahip olsa da üçüncü sınıf Çin şehirlerindeki lüks alışveriş merkezlerine benzetiyor.
Benim kafama takılan ise, asırlarca "meydan" kültürüyle yaşamış ve bu kültürün kazanımlarıyla evrimleşmiş insanın bu düz şehre nasıl uyum sağlayacağı?..
1969'da İtalya'daki radikal bir mimarlar topluluğu, "sürekli yapıda" bir şehir planı geliştirmişlerdi. Şehir, Arizona Çölü'nü kesen beyaz, ızgaralı bir duvar şeklindeydi ve kendi kendine yetebilecek şekilde tasarlanmıştı. Fakat bu tasarım gerçek bir proje değil, modernizmin getirdiği kopukluğun "mimari bir hicviydi"... Stanley Kubrick'in 2001: Uzay Macerası filmindeki iç mekanlar ve Tarkovski'nin Solaris'indeki esrarengiz uzaylıların yaşadığı yerlere öykülenilmişti.
İlginç olan, NEOM'un da yer yer bu projeyle benzerlikler göstermesi... Sanırım projede biraz daha yol alınmadan konuşmak için oldukça erken.
4 Şubat 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.