DAC İletişim ve Danışmanlık firması tarafından organize edilen "MİMARİ ELEŞTİRİ" panel programı, ŞİDDETİN KIYISINDA başlığında 18 Kasım Pazartesi günü, İstanbul Modern Müze Oditoryumunda gerçekleştirildi.
Dünyaya eleştirel gözle bakmadıkça hiçbir şeyin değiştirilemeyeceğine ve yeni bir şeyin üretilemeyeceğine dair ortak bir inançtan yola çıkan programda bu sene 15 konuşmacı 4 farklı oturumda yer aldı. Programını açılışı ise Prof. Celal Abdi Güzer ile Prof. Ahmet Tercan yaptılar.
Deprem, göç ve savaş başlıkları ekseninde mimarlık eleştirisinin konuşulduğu üç oturumun ilki YIKIM – MİMARLIK – YARALI MEKANLAR idi. Bu oturumda Antakya depremlerinin ardından ortak çalışmalar da yapan araştırmacı Bekir Ağırdır, yüksek mimar Emre Arolat ve mimar, fotoğraf sanatçısı ve arşivci Murat Germen, Prof.Ece Ceylan Baba yürütücülüğünde konuştular. Yaralı mekanların direniş ve muhalefet yapma potansiyeli, yaralı mekanların mimari estetizasyonu kavramı, şiddete maruz kalan yaralı mekanların “izleri” korunmalı mı, izler silinmeli mi, bir mimari şiddet örneği olan Fikirtepe’yi fotoğraflar üzerinden değerlendirilmesi gibi konulara değinildi.
GÖÇ – MİMARLIK – MEKANSAL DÖNÜŞÜM oturumunda kavrama politik psikoloji alanından bakan Prof. Deniz Ülke Kaynak,şehir plancısı Prof. Hürriyet Öğdül ve mimarlık tarihçisi Prof. Bülent Tanju, yüksek mimar Heval Zeliha Yüksel ile yapıların toplum üzerinde güç ve iktidar kurma eyleminigerçekleştirme aracı olarak kullanılmasından, göçlerin kitlesel bir durum olması sebebiyle yarattığı travmalardan, göçmenlerin arafta kalma halinden ve bunun yapı diline yansımalarından bahsettiler.
GÖÇ – MİMARLIK – MEKANSAL DÖNÜŞÜM oturumunda kavrama politik psikoloji alanından bakan Prof. Deniz Ülke Kaynak,şehir plancısı Prof. Hürriyet Öğdül ve mimarlık tarihçisi Prof. Bülent Tanju, yüksek mimar Heval Zeliha Yüksel ile yapıların toplum üzerinde güç ve iktidar kurma eyleminigerçekleştirme aracı olarak kullanılmasından, göçlerin kitlesel bir durum olması sebebiyle yarattığı travmalardan, göçmenlerin arafta kalma halinden ve bunun yapı diline yansımalarından bahsettiler.
Programın kapanış oturumunda İran’ın son yıllarda yurtdışında tanınan yeni kuşak, ödüllü mimarlarından Alireza Taghaboni sahnedeydi. Kurucusu olduğüu Next Office’in yenilikçi yaklaşımları ile; yaşadığı coğrafyanın karmaşıklığı ve çelişkileri ile geçmiş ve günümüz İran kültüründen ilham alarak tasarladıkları projelerini anlattı.
BİR ÖRGÜTLENME ALANI OLARAK MİMARİ ELEŞTİRİ
Program bu sene, Ahmet Tercan tarafından kaleme alınan kapsam metninden alıntıyla, ‘Bugün inşa etmekte olduğumuz vasiyetimiz nedir?’ ‘Yaralı Mekanlarımızı toplumsal bellek ve muhalefet potansiyeli ile koruyabiliyor muyuz?’ gibi sorulara cevap aradı. Şiddetin bu kadar normalleştiği, hem bu kadar görünür hem belirsiz olduğu zamanlarda önemli olan bu sorulara verdiğimiz yanıtın sorumluluğunu hissetmek ve eleştiriye, eleştirel tartışmaya kendimizi dahil etmektir.’ diyor.
MİMARİ ELEŞTİRİ Yürütme Kurulu Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ece Ceylan Baba, MSGSÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tercan, HVL Studio kurucusu Y. Mimar Heval Zeliha Yüksel ve Zoom TPU kurucu ortağı Mimar Levent Çırpıcı ile DAC kurucusu Aslı Sekmen’den oluşuyor.
MİMARİ ELEŞTİRİ’24 iletişim destekçisi Kale, oturum destekçileri Jotun, Kastamonu Entegre ve Klassis markalarıydı.
22 Kasım 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.