Uluslararası standartlarda kentsel dönüşüm ve Yeşil Bina odaklı gayrimenkul geliştirme, yapım, satış ve yönetimini yapmak amacıyla 2014 yılında faaliyete geçen MİNT firmasının Yönetici Ortağı Tolga Karaşahin’e bir yapımcı olarak neden Yeşil Bina yaptıklarını sorduk... Karaşahin, bir maliyeti olmasına rağmen sürdürülebilir projeler hayata geçirdiklerini, bunu da dünyayı daha yaşanabilir kılmak adına bir görev olarak gördükleri için yaptıklarını vurguluyor.
Şantiye: Gayrimenkul geliştirme, yapım, satış ve yönetimi yapan bir firma olarak sürdürülebilir binalara ilginiz olduğunu biliyoruz... Binalarınızı neden Yeşil Bina sertifikalı ve sürdürülebilir yapmaya çalışıyorsunuz?
Tolga Karaşahin: Kentsel dönüşüm süreci ile eski ve yaşam ömürlerini tamamlamış binaların yenilenmesinde gerekli olan vizyonun, yenilenen binaların altyapısının güçlü ve enerji ihtiyaçlarında kendi ürettiğini tüketen Yeşil Bina olarak yapılması gerekliliğine inanıyor ve MİNT olarak projelerimizde bu hususu önemsiyoruz. Bu anlamda bugüne kadar yaptığımız tüm projelerimizde Avrupa Kalkınma Ajansı’nın iştiraki olan TuREEFF ve Dünya Bankası’nın iştiraki olan EDGE ile çalışıyoruz. Binanın inşa aşamasında kullandığımız malzemelerin enerji tasarrufuna uygun olmasına, hatta bu ürünlerin üretim ve nakliye aşamalarında çevreye yaydıkları karbon salımının minimum mertebelerde olmasına özen gösteriyoruz.
Çevreci bir binada yaşamak kullanıcılar açısından iki önemli fayda sunuyor. Bunlardan ilki elektrik, su ve doğalgaz faturalarının düşük olması ve tabi ki düşük aidat. İkinci ve en büyük faydası ise yaşadığınız yerin çevreye zarar vermediğini bilmemiz. Çünkü temiz bir dünya, geleceğe bırakacağımız en büyük mirasımız.
Şantiye: Bu süreçlerde sizi bir yapımcı olarak neler zorluyor?
Tolga Karaşahin: Özellikle arsa üretiminin çok zorlaştığını söyleyebiliriz. Kent merkezindeki arsa sahiplerinin talepleri güncel imar mevzuatıyla karşılanamıyor. Bu nedenle kamunun arsa sahipelerinin dehaklarını koruyacak şekilde kentsel dönüşüm sürecini düzenlenmesi gerekiyor. Daha önce İstanbul’da 200 binin üzerinde konut üretimi varken şu anda 80 bin seviyelerinde.Ülkemizde bir de deprem gerçeği var. Toplam sahip olduğumuz konutun çok azı 2007 deprem yönetmeliği sonrasında inşaa edildi. Kentsel dönüşüm bu nedenle hayati önem taşıyor.
Şantiye: Sürdürülebilir bina yapmak ekonomik anlamda bir yük teşkil ediyor mu? Bu ne seviyelerde oluyor?
Tolga Karaşahin: Taşınabilir bir maliyet olduğunu düşünüyoruz. Projelerimize ilave olarak gelen yük yüzde 4 mertebelerinde. Bunu da dünyamızı daha yaşanabilir kılmak adına bir görev olarak görüyoruz.
Şantiye: Kaç projenizde ve hangilerinde Yeşil Bina kriterlerine uydunuz?
Tolga Karaşahin: 2014’ten bu yana beş proje hayata geçirdik ve şu an son projemiz Mint Levent Olive’in inşa aşamasındayız. Tüm projelerimiz Edge veya TuREEFF sertifikalarına sahip. Yine yeni projemizde EDGE sertifikasına müracaatımızı yaptık ve sertika gereğince üretimi gerçekleştiriyoruz.
Şantiye: Tüketici, müşteri bu tarz konut ve ofisleri talep ediyor mu? Tüketici boyutunda bilinç ne düzeyde?
Tolga Karaşahin: Bizim iki hedef kitlemiz var. Birincisi, bizden konut satın almak isteyen yatırımcı adaylarımız, ikinci ise ürettiğimiz konutlarda yaşamak isteyen, Mint sakini olmak isteyen kiracı adaylarımız. Satın alma sürecinde yatırımcılarımız geleceğin evini aldığının bilincinde ve kent merkezinde böyle bir yatırımın kısa vadede yüksek getirisi olacağının farkında. Binalarımızda yaşayan kiracılarımız ise düşük aidat ve faturaların yanı sıra çevreye zarar vermeyen bir binada yaşamanın ve bu vizyonu paylaşan komşular ile bir arada olmanın manevi ve maddi anlamda kendilerini mutlu ettiğini söylüyor.
Şantiye: Müteahhit bir firma olarak konuyla ilgili kendi meslektaşlarınıza, kamu yöneticilerine ve inşaat sektörü paydaşlarına neler önerirsiniz?
Tolga Karaşahin: Kentsel dönüşüm süreçlerinin hızlanabilmesi için tüm tarafların birlikte hareket edebiliyor olması elzem hale geldi. Bu sürecin rant değil, insan sağlığını önceleyen bir temele dayandırılması hususunda ortak sorumluluk bilincinde harekete geçilmesi artık şart.
5 Aralık 2021
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1800 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.