Mobil bir iskelenin kurulumu, kullanımı, bakımı, üzerinde değişiklik yapılması, taşınması, muayene ve bakımı ile sökümüne dair bilgileri içeren talimat el kitabı, kullanıcıya rehberlik etmesi amacıyla üretici tarafından hazırlanan son derece önemli bir dokümandır.
Mobil iskelenin özellikle kurulum ve söküm aşamalarında doğru çalışma yöntemlerinin tercih edilmemesi başta yüksekten düşme şeklinde olmak üzere ağır sonuçlu iş kazalarının yaşanması ile sonuçlanabilir. Bu noktada ürünün bir parçası olan talimat el kitabının mobil iskelenin kurulacağı alanda hazır bulunması ve kitap içinde yer alan genel bilgiler ile güvenliğe dair bilgilerin tatbik edilmesi kritik öneme haizdir (Detaylı bilgi için Bkz. TS EN 1004-2).
Talimat el kitabının, çevrede yürütülen faaliyetler de dikkate alınarak risk değerlendirmesi kapsamında göz önüne alınmasıyla iş kazalarının önüne geçilebilir. Aşağıda el kitabında açıkça ifade edilmesi gereken bazı önemli bilgiler yer almaktadır:
- Kurulum, değişiklik ve söküm sırasında tehlikelerin tespiti ve önlenmesi adına kurulum öncesinde çalışma alanının; engeller, hava şartları, elektrik tehlikeleri, zemin koşulları ile eğim ve düzlük durumu gibi hususlara dair kontrolleri
- Mobil iskelenin kurulumu için çalışma alanında bulunması gerekli bileşen, alet ve teçhizatlar
- Çalışanın ana ve ara korkulukları henüz monte edilmemiş çalışma platformu üzerinde durmasının önüne geçen güvenli kurulum ve söküm yöntemleri
- Kurulum, değişiklik ve söküm için gerekli çalışan sayısı ve çalışanlar için özel bir eğitim gerekip gerekmediği
- Kurulum ve söküm sırasını tarif eden prosedürler ile iskele üst bölümlerinin kurulumu için önerilen kaldırma yöntemleri
- Destek elemanları, payandalar vb. bileşenlerin sabitleme ve kullanma tarifleri ile doğru bağlantı noktaları
- Erişim merdivenleri ve korkulukların sabitleme ve kullanma tarifleri.
Güvenli Kurulum
Yapılması planlanan işe uygun nitelikte mobil iskelenin temini sonrasında iskelenin "İskele Kurulum Elemanı" mesleki yeterlilik belgesi sahibi ehil kişilerce kurulması sağlanmalıdır. Kurulumu gerçekleştirecek çalışanlar, düşme riskini minimize edecek güvenli kurulum yöntemlerini kullanmalıdır. Aşağıda sektörde sıkça faydalanılan iki yönteme yer verilmektedir:
a) Ön korkulukla kurulum yöntemi
Ön korkulukla kurulum yönteminde (Advance Guard Rail AGR) kurulumu gerçekleştiren çalışan, üzerinde bulunduğu çalışma platformu seviyesinden bir üst seviyenin korkuluklarını önden yerleştirmekte ve böylece bir üst seviyeye eriştiğinde korumasız bir platform ile karşılaşmadığından düşme riskine karşı korunmaktadır. Ön korkuluklar kurulum sırasında kullanılmak üzere geçici şekilde yerleştirildikleri gibi iskele sisteminin bir bileşenini oluşturacak şekilde kalıcı olarak da monte edilebilirler.
b) Erişim açıklığından kurulum yöntemi
Çalışanın düşme riskine karşı kullanılan bir diğer önemli yöntem olan erişim açıklığından kurulum yönteminde (Throughthe trap 3T) ise kurulumu gerçekleştiren çalışan, kurulumu yapılan katın erişim açıklığını oluşturan platform kapağı içerisinde güvenli bir k onumda oturmakta ve ayaklarını alttaki erişim merdiveni ile destekleyerek korumasız platform üzerinde durma yacak şekildemobil iskele korkulukları nı monte etmektedir.
Önemli Hususlar
Kurulum ve sökümaşamaları başta olmak üzeremobil iskele ile yapılan çalışmalarda risk değerlendirmesi sonuçları ile talimat el kitabında belirtilen yönlendirmeler öncelikli olarak dikkate alınmalıdır. Aşağıda kurulum ve söküm esnasında gözden kaçırılmaması gereken bazı önemli hususlar yer almaktadır:
a) Kurulum
- Mobil iskele yeterli sayıda (el kitabında belirtilen) çalışan ile kurulmalıdır.
- Kurulum öncesi iskele bileşenleri ile gerekli teçhizatın hazır olduğu ve bunların hasarlı (çatlak, kırık vb.) olmadığı teyit edilmelidir.
- Düşme riski, güvenli bir kurulum yöntemi kullanılarak minimize edilmelidir.
- Kurulum düz ve sağlam bir zemin üzerinde, üreticinin belirttiği bileşenler kullanılarak gerçekleştirilmelidir.
- Talimat el kitabında belirtilen konfigürasyon ve iskele yüksekliği dışına çıkılmamalıdır.
- Kurulum öncesi çevre şartları (enerji hatları, engeller, yakındaki diğer faaliyetler vb.) ve olumsuz hava koşulları (rüzgâr vb.) göz önüne alınmalıdır.
- Kilitlenebilir tekerlek mekanizmalarının çalıştığından emin olunmalıdır.
- Bileşenlerin (korkuluk, merdiven, platform, payanda ve destek elemanları vb.) doğru şekilde sabitlendiği kontrol edilmelidir.
- Merdivenlerin iskelenin erişim sınıfına uygun (talimat el kitabında belirtilen) şekilde monte edilmesi sağlanmalıdır. Aşağıdaki görselde TS EN 1004-1 standardı kapsamında belirtilen 4 farklı erişim sınıfı örneği yer almaktadır.
- Merdiven ve platformlarda (platform birimleri, merdiven basamakları vb.) çalışanın kaymasına ya da tökezlemesine neden olacak unsurların bulunmadığından emin olunmalıdır.
b) Söküm
Mobil iskelenin sökümü sırasında kurulum aşamasında belirtilen ilgili hususlarla birlikte sökümü gerçekleştiren çalışanların yanı sıra iskele etrafında ya da yakınında faaliyet gösteren çalışanlar da özellikle göz önünde bulundurulmalıdır.
- Söküm öncesi mobil iskelenin çevresi kontrol altına alınmalı, riskli alanlardan geçişlerin engellenmesi ve uyarı levhalarının yerleştirilmesi gibi tedbirler planlanmalıdır.
- Söküm talimat el kitabına uygun sıra ve şekilde yapılmalı, söküm öncesi iskele platformlarında malzeme kalmadığından emin olunmalıdır.
- Sökülen bileşenler dengeli bir şekilde indirilmeli, malzemeler iskele üzerinden yere atılmamalıdır.
- Korkuluk ve platformlara özellikle dikkat edilmeli ve söküm sırasından önce asla sökülmemelidir.
- İskele sökümü boyunca daima güvenli bir pozisyonda durulduğundan emin olunmalıdır.
- Sıkışmış bileşenler dikkatli şekilde çıkarılmalıdır.
Depolama
Sökülen bileşenler hava şartlarına karşı koruma sağlayan temiz ve düzenli bir ortamda saklanmalı, çalışanların üzerine kaymayacak veya devrilmeyecek şekilde dengeli biçimde depolanmalıdır.
Bu içerik T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan dokümandan derlenmiştir.
7 Aralık 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.