Türkiye’nin ilk güneş enerjili otogarı olmasının yanı sıra Türkiye’nin en büyük binaya entegre güneş enerjisi (BIPV) sistemine sahip olan Muğla Menteşe Otogarı elektrik ihtiyacının yüzde 80’ini güneş panellerinden sağlıyor.
Ülkemizin en büyük binaya entegre güneş enerjisi projesi, Muğla Menteşe Otogarı Projesi ile hayata geçirildi. Pek çok açıdan bir ilk ve tek olan proje yeni nesil yenilenebilir enerji uygulamaları için de örnek teşkil ediyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve uygulanan projede kullanılan özel niteliklere sahip güneş panelleri Ankara Solar tarafından üretilmiş.
Muğla’nın şehir içi ve şehirler arası trafiğinin azaltılması amacıyla yaklaşık 11 milyon Türk Lirası maliyetle inşası tamamlanan otogar, farklı mimari yapısıyla birlikte binaya entegre güneş enerjisi sistemi ile örnek bir uygulama olarak geçtiğimiz aylarda faaliyete geçti. 19 bin 550 metrekarelik arsa üzerinde 4670 metrekare işletme alanı bulunan otogarda 13 otobüs peronu, 13 mini-midibüs peronu, 80 araç, motosiklet, bisiklet park yeri, kafeteryalar, bilet satış birimleri, büfeler, açık, kapalı bekleme alanları ve kültürel aktivite alanları yer alıyor.
Otogarın 3840 metrekarelik çatısının üzerine yerleştirilen 1760 panel solar panel sayesinde otogar ve otogara ait tüm hizmet alanlarının elektrik ihtiyacının yüzde 80’i karşılanabiliyor. Ankara Solar tarafından yapılan uygulama sayesinde Muğla Menteşe Otogarı’nın çatısında yaklaşık 320 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak ölçüde elektrik üretiliyor. Özel üretilen yarı şeffaf solar paneller sayesinde gün ışığının alınabildiği vakitlerde ayrıca iç aydınlatmadan da tasarruf ediliyor. Çatı üzerine monte edilen paneller aynı zamanda 96 metre boyunda, 40 metre eninde olan 3840 metrekarelik çatı için yapı malzemesi görevi de gördüğünden, çatı kaplaması için kullanılması gereken yapı malzemelerinden de tasarruf sağlanmış. Tamamen yerli üretim olan 165 W gücündeki 1760 panelin toplam elektrik üretim kapasitesi 290,40 kWp olarak ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlıyor.