Mühendis Tek-Sen Enerji Sendikası, kamuda çalışan mühendis, mimar ve teknik personelin maaşlarının, eşdeğer meslek gruplarının gerisinde kalması nedeniyle bir kez daha düzenleme talep etti. Sendika adına açıklamada bulunan temsilciler, maaşların yoksulluk sınırının altında kaldığını belirterek, yetkilileri acil olarak göreve çağırdı.
Kamu mühendisleri ve teknik personelin sesi olan Mühendis Tek-Sen Enerji Sendikası, kamuda çalışan mühendis ve teknik personel maaşlarına ilişkin düzenleme talebini bu kez mühendis temsilcileri aracılığıyla dile getirdi. Mühendis Tek-Sen Enerji Sendikası temsilcisi mühendisler tarafından, mevcut maaş sisteminin çalışanların emeğinin karşılığını vermediği vurgulandı.
“Maaşlarımız eşdeğer meslek gruplarının çok gerisinde kaldı”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda Elektrik ve Elektronik Mühendisi olarak çalışan Murat Şahindokuyucu, 2000 yılından beri kamu mühendislerinin eşdeğer meslek gruplarıyla denk maaş aldığını fakat bu dengenin 2022 yılından itibaren bozulduğunu belirtti. Şahindokuyucu, şu ifadelerde bulundu: “2025 yılının ilk yarısında memurlara yüzde 11,54 oranında zam yapılacak. Ancak şu anki yoksulluk sınırı 68 bin liranın üzerinde ve kamuya atanan bir mühendisin maaşı ise sadece 58 bin lira. Bu maaşlar yoksulluk sınırının altındadır ve emeğimizin karşılığı değildir. Bu nedenle, maaşlarımızın yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını talep ediyoruz.”
“Maaşlarımızın 105 bin liranın üzerine çıkmasını talep ediyoruz”
Şahindokuyucu, taleplerini şöyle sıraladı: “Mesleki motivasyonun artması ve kamu faaliyetlerinde verimliliğin sağlanması için maaş düzenlemesi talep ediyoruz. Ek ödeme oranlarımızın 50 puan arttırılmasını, teknik çalışma ödeneğine ilişkin kanuni düzenlemenin yapılmasını ve maaşlarımızın 105 bin liranın üzerine çıkarılması da taleplerimiz arasında yer alıyor. Geçmişe dayalı hak kayıplarının giderilmesi de öncelikli beklentilerimizden. Tüm yetkilileri çözüm üretmeye davet ediyoruz.”
“Mühendis ve teknik hizmet sınıfı çalışanlarının birlikteliğini hedefliyoruz”
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda görev yapan Makina Yüksek Mühendisi Tekin Bardakçı ise, mühendislerin kamuda üstlendikleri kritik rollerin çoğu zaman göz ardı edildiğine dikkat çektiği açıklamasında şu ifadelerde bulundu: “Mühendis ve teknik personel olarak hak ettiğimiz mali ve özlük haklarının geri iade edilmesini istiyoruz. Bunun için sendikalaşmayı önemli bir adım olarak görüyoruz. Tarihsel olarak mühendisler arasında sendikalaşma oranları düşüktü. Ancak sendikamızla birlikte bu bilinci artırmayı hedefliyoruz.”
“Kamu mühendislik mimarlık meslek kanununa ihtiyacımız var”
Bardakçı, modern bir kamu mühendislik ve mimarlık meslek kanununun önemi üzerine şu değerlendirmede bulundu: “Kamuda hangi projelerin, yatırımların veya denetimlerin hangi tecrübeye sahip mühendisler tarafından yürütüleceği, hukuki bir çerçeveye oturtulmalı. Bu kapsamda, modern bir kamu mühendislik ve mimarlık meslek kanununa ihtiyacımız olduğuna inanıyoruz.”
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
9 Ocak 2025
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1.800 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.