Matematik, Fizik ve Kimya gibi pozitif bilimleri temel alan tüm mühendislik dalları, evrenin işleyişi ve döngüsü içerisinde biz canlıların yaşamını kolaylaştırmak amacıyla biyoloji bilimine ve ekosisteme hizmet eden araçlardır. Bu mühendislik araçlarından en eskilerinden biri ise kuşkusuz ki İnşaat Mühendisliğidir.
MAKALEYİ, ŞUBAT 2021 (385.) SAYIMIZIN E-DERGİ VERSİYONUNDAN DA OKUYABİLİRSİNİZ
Canlılık esas alındığında insandan termite kadar bilinen tüm küçük ve büyük yaşam hücrelerinde “yapım” ve “inşa” vardır.
Zekânın gelişimi, korunma içgüdüsü, yiyecek stokçuluğu, av-avcı ilişkisi, merak duygusu, yeniliklerden hoşlanma, ihtiyaçların farklılaşması ve evrimleşmesi sonucu vb. davranış modelleri, insan ve diğer tüm canlıları bir şeyler yapmaya zorlamış ve nesilden nesle aktarılan kültürel ve genetik mirasla günümüzün ve geleceğimizin yaşam, eğlence, eğitim, sağlık, ulaşım, gezi, turizm, spor, sinema ve savunma gibi çok çeşitli alanlarına hizmet eden yapılar, mühendisliğin sınırlarının aşılmasıyla başka boyutlar kazanmıştır.
Eşsiz ve farklı düşler, hayaller, tasarımlar, modeller, fikirler, hesaplamalar, yöntemler, metotlar olmadan yeni gerçeklikler elde edemeyiz. Bugün Anadolu ve Avrupa kıtasını birleştiren asma köprüler, deniz altı ulaşımı için tüp geçit projeleri, Panama Kanalı gibi bir projeyle Atlas Okyanusu ve Büyük Okyanusu birbirine bağlanıp büyük çözümler sunulduğu gibi, yeni mühendislik ve mimarlık tasarımlarına da öncülük edilmiştir. Bu bağlamda Millau viyadüğü de örnek gösterilebilir. Bu viyadük Güney Fransa ile Millau’yu birbirine bağlayan dünyanın en yüksek köprülerinden biri olup, 343 metre yüksekliği ile yine mühendisliğin sınırlarının kaldırılarak veya metotlarının farklılaştırılarak yapıldığı Eyfel Kulesi’nden 43 metre yüksek, Empire State binasından ise 37 metre ise daha kısadır.
Gelişim ve değişimin kaçınılmaz olduğunun en çarpıcı örneklerini yine yakın dönemde Çin merkezli birçok projede görüyoruz. Beipanjiang Köprüsü 1341 metre uzunluğu ve 570 metre yüksekliği ile yeni rekoru eline geçirmiştir. Yeni gelişmeler ışığında yapılacak birçok projenin varlığını bilerek yaşamak heyecan verici olmalı.
Dünya üzerine inşa edilen bu muhteşem yapıların doğa ve insan zekasının karma bir bileşimi olduğunu inkar edemeyiz. Doğanın, bizim en büyük öğreticimiz olduğunu Pascal, Newton, Faraday ve Mendel’den fazlasıyla öğrendik.
Ben mühendisliğin, bilimin, spesifik olarak bir fikrin, ne kadar zorlanırsa o kadar gelişeceğine ve değişeceğine inananlardanım. Bir fikir şimdi doğru değilse bile o fikrin tetiklediği birçok parametre, yeni fikirlerin doğmasına ve gelişmesine katkı sunabileceği için fikirlere sınırlar koymadan zekanın, hayal gücünün, özgürlüklerin, ihtiyaçların öncülüğünde yeni gerçeklikler, yeni mühendislik yolculukları ve yeni maceralar yaratabiliriz.
Yazan: Muharrem Akpınar / İnşaat Mühendisi
MAKALEYİ, ŞUBAT 2021 (385.) SAYIMIZIN E-DERGİ VERSİYONUNDAN DA OKUYABİLİRSİNİZ
7 Şubat 2021
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.