Bir bölgede NATM (New Austrian Tunneling Method / Yeni Avusturya Tünel Açma Metodu) yöntemi ile tünel inşaatı yapacağınızı düşünün...
Yazan: Ahmet Said Eyigün - İnşaat Mühendisi / KRK Holding
Farklı zemin karakteristiğine sahip 2 tünel için planlama yapıyorsunuz.
Tünellerden biri sert zeminde, diğeri ise yumuşak zeminde açılacak olsun.
Hangi tünelde daha hızlı ilerlersiniz?
Daha önceki yazımda, NATM tünel hızını etkileyen faktörlerden "İşçi Sayısı" konusunu ele almıştım ve serinin 2. bölümünde "Makine" konusuna değineceğimi belirtmiştim.
Fakat bundan önce, ZEMİN konusunu yazmanın daha öncelikli olduğunu düşündüm.
Bu tünellerden yumuşak zemini olan tünelde kazı yaparken makineleriniz zorlanmayacağı için kolayca kazınızı yapar ve hızlıca ilerlersiniz.
Sert zeminde ise, yani kayada, kireçtaşında veya diğer herhangi bir sert formasyonda, makinelerinizin zorlandığını, kırıcı veya delici uçların deforme olduğunu, sürekli yedek parça gerektiğini, bekleme sürelerinizin arttığını görürsünüz. Hatta makine ile doğrudan kazıyı yapamadığınız noktada patlatma yapmak zorunda kalırsınız.
O zaman yumuşak zeminde açılacak tünelin, sert zeminde açılacak tünele göre daha hızlı ilerleyeceği söylenebilir mi? Ve inşaat planlaması buna göre yapılabilir mi?
Elbette "hayır"...
Yumuşak zemin formasyonunda bulunan tüneli kazarken, tünelin sadece kazı sonrasında değil, kazı sırasında da göçmemesi gerektiği bilinir.
Tünel kazısında adım adım ilerlerken, her adımda tünelin göçmemesi için tünelin tahkim edilmesi, yani güçlendirilmesi gerekir (Geçici Tahkimat). Bunun için her bir adımda iksa yapılır, bulonlama yapılır, püskürtme beton atılır; gerekirse Umbrella Arch yapılır.
Yani kazı yaparken bir adım ilerlemek için onlarca tahkimat elemanı kullanılır. Bu da aslında işi olabildiğince yavaşlatır ve zemininizin yumuşak olmasının verdiği avantajın dezavantaja dönüştüğü görülür.
Yani tünele bakıp da "zemin yumuşak" denilerek hızlıca kazı yapılamaz.
Ya da sert bir formasyon görülüp de tahkimat olmayacağı ya da az olacağı düşünülüp, kazı hızının artacağı doğrudan söylenemez.
Sonuç olarak; tünellere dair bir planlama yapılırken her bir tünel, kendi karakteristik yapısına göre ele alınır. Buna dair seçilecek makineler, işçi sayısı, tahkimat tipleri, kazı adımları, ayna sayısına göre maliyet senaryoları üretilir. Bu durumlar alternatifli maliyet imkanı tanır. Elbette projenin diğer maliyetleri de bu sürelere ve seçimlere göre değişir.
Ve artık bundan sonra optimum maliyet için senaryolar arasından seçim yapmak kalır.
Bu seri, "NATM Tünel Hızını Etkileyen Faktörler: Makine" ile devam edecek.
27 Ağustos 2023
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.