Yalıtım, enerji tasarrufu ve emisyonlar üzerinde önemli etkilere sahip olduğundan büyük bir potansiyele sahiptir. Buna rağmen yalıtım yapılmamasının genel nedenleri ise maliyetler, yalıtımın zorunlu olmaması ve yalıtım konusunda yetkinlik eksikliği olarak özetlenebilir.
Avrupa Endüstriyel Yalıtım Federasyonu tarafından yaptırılan bir araştırmaya göre, doğru yapılan bir yalıtım 2030 yılına kadar AB'de 14 Mtoe'ye kadar enerji tasarrufu sağlayabilir ve buna bağlı olarak CO2 emisyonlarını yılda 40 Mt'a kadar azaltabilir. Bir toe, bir ton ham petrol eşdeğeri enerji miktarına karşılık gelir; bu nedenle tasarruf potansiyeli çok büyüktür. Bu, AB'nin toplamda 2030 iklim hedefinin yaklaşık yüzde 10'una denk gelmektedir.
Peki neden o zaman daha fazla yalıtım yapılmıyor?
Çünkü Yalıtım bir yatırım gerektiriyor, zorunlu değil ve bu konudaki bilinç yetersiz.
Yalıtım, kendi yatırım maliyetini kısa zamanda geri öder
Yatırımcılar, yatırımlarından mümkün olan en kısa zamanda geri dönüş beklerler. İnşaat ve bakım maliyetleri ne kadar düşük olursa, yatırım geri dönüşü o kadar iyi olur diye düşünürler. Ancak yalıtımda iş o kadar basit değildir. Yalıtarak büyük tasarruflar elde edilebilir. Çoğu durumda, yalıtımın planlanması, "yapılacaklar" listesinin en son sırasında yer alır ve ekipman veya fabrika hazır olmaya başladığında yalıtım önem kazanır. Bu noktada minimum gereksinimlere göre yalıtım yapılır ve ara bağlantılar, vanalar gibi zor noktalar yalıtımsız bırakılır. Yukarıda bahsettiğimz gibi bir yalıtımla, enerji tüketimi yüksek kalır ve büyük ısı kaybı oluşur. Uzun vadede uygun yalıtım önemli maliyet tasarrufu getirecektir.
Harcamaları kontrol altında tutma baskısı
Yatırımı planlayan kişiler, yalıtımın getireceği tasarrufu hesaplayamayabilir veya tasarruf imkanının farkında bile olmayabilirler. Bu nedenle yalıtım planlaması ve uzmanları erken aşamada projeye dahil edilmelidir. Uzmanlar, standartlarını ve özel gereksinimlerini dikkate alarak ekipman yalıtımını en doğru şekilde planlarlar. Ayrıca, farklı yalıtım çözümlerinin işlevselliğini yalıtım özellikleriyle ilgili ne tür gereksinimleri olduğunu tecrübeyle projeye aktarırlar.
Yalıtım zorunlu değil
Yeterince iyi yalıtım yapmak için kullanılabilecek evrensel bir yalıtım standardı yoktur. Her yalıtım projesinin kendine has özellikleri ve gereksinimleri vardır. Yalıtım planlaması, standartlara ve yatırımcının kendi yönergelerine dayanmaktadır. Bununla birlikte, yatırımlarda bunları güncellemekten sorumlu olacak kişi sayısı sınırlı olduğundan, şirketlerin kendi yönergeleri eski veya yetersiz olabilir. Yalıtım standartları güncellenmezse yalıtım eski gereksinimleri ve eski standartları karşılayacak şekilde yapılacaktır. Hatta birçok ülkede yalıtım standartları veya zorunlulukları olmadığından yalıtım hiç yapılmaz.
Yalıtımda yetkinlik eksikliği
Yalıtımla ilgili bir diğer büyük sorun da bunu doğru ve uygun şekilde yapamamaktır. Uygulamalar, yalıtım sistemleri ile ilgili gelişmeler dikkate alınmadan eski moda çalışma metodları ve standartlarla yapılmaktır. Bu nedenle uzman profesyonellerin planlama aşamasına dahil olması gerekir. Yaşam döngüsü düşüncesi, bir tesisin tüm yaşam döngüsünü ve seçilen yalıtım çözümünün yaşam döngüsü boyunca farklı koşullarda nasıl çalıştığını dikkate alır. Profesyoneller, standartları, yatırımcının kendi gereksinimlerini gözönüne alarak gelişmiş yalıtım çözümleri üretirler.
Ortak standart ve kuralların önemli bir ekonomik ve çevresel etkisi olacaktır
Yetersiz ve kötü durumdaki yalıtımın maliyetler üzerinde büyük etkisi vardır. Yalıtım ne kadar yanlış planlanırsa ısı kaybı o kadar fazla olur ve maliyet yüksek olduğu için iş pahalıya patlar. Örneğin orta ölçekteki iyi yalıtılmış ve yalıtımsız bir petrol tankı arasındaki enerji maliyeti farkının yılda 200 bin €'dan fazla olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenlerle tıpkı elektrikli ev aletlerinde olduğu gibi endüstride de zorunlu enerji verimliliği gereklilikleri olmalıdır.
Sonuç olarak, yalıtımının enerji tasarrufu ile paramızı ve emisyonları düşürerek doğayı koruduğu sonucuna varabiliriz. Aynı zamanda iş güvenliği üzerinde de pozitif bir etkisi vardır. Yalıtılmamış sıcak veya soğuk ekipman ve borular, uygun yalıtım ile iş kazalarını önleyebilmektedir. İyi bir yalıtım aynı zamanda ısı transferini kontrol ederek termal konfor ile çalışma ortamını yaşanabilir kılar. İşlevsel teknik yalıtım, süreçlerin işlevselliğini sağlayan konforlu bir sıcaklık sağlar.
Uzun lafın kısası, nasıl yapılacağını bilene kadar yalıtım yapmayın. Ve emin değilseniz, projenin hemen başında mutlaka bir uzmana danışın.
Yazan: Okan Murat Erenoğlu / Azur Yalıtım San.Tic. A.Ş. - Kurucu Ortak ve Genel Md.
14 Ocak 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.