68 ülkede faaliyet gösteren ve çeşitlendirilmiş bir profesyonel hizmetler ve yatırım yönetimi şirketi olan Colliers'in Gayrimenkul Piyasası Raporu (2024 İlk Yarı) Yayınlandı.
Türkiye gayrimenkul piyasasına dair güncel ve detaylı verilere dayanarak hazırlanan rapor, sektör uzmanları tarafından en çok takip edilen araştırma yayınları arasında yer alıyor ve önemli bir referans kaynağı olarak hizmet ediyor. Rapordaki bazı bölümleri sizler için derledik...
İstanbul Ofis Piyasası ile ilgili Tahminler
Önümüzdeki üç yıl içerisinde İstanbul A sınıfı kiralanabilir ofis arzına eklenecek 878.995m² ofis alanı bulunuyor.
Stoka eklenecek bu ofis alanının %80’i Kozyatağı/Ataşehir, %15’i MİA ve %5i Maslak bölgelerinde yer alıyor.
Bu dönemde inşaat aşamasındaki projelerde yavaşlama yaşanmasının yanı sıra planlama aşamasında olan projeler de sınırlı kaldı. 2024 yılının ilk yarısında da bir önceki dönemdeki gibi boşluk oranının hızlı bir şekilde düşmesine rağmen artan maliyetler ve özellikle İstanbul Finans Merkezi’nde arza eklenmesi beklenen ofis stoku dolayısıyla geliştiriciler ofis projesi geliştirme konusunda isteksiz kalmaya devam ediyor.
İstanbul Finans Merkezi projesinin bankalar etabının Nisan 2023 tarihinde faaliyete geçmesi sonrasında proje içinde mevcut stoka eklenecek 703.000m² ofis stokunun bölgedeki boşluk oranında artışa neden olması bekleniyor. 2024 yılının ikinci yarısında da projede yer alacak finans kuruluşlarının taşınma işlemlerinden sonra bu alandaki ofis alanlarına özel sektörden yeni taşınmaların da gündem gelmesi tahmin ediliyor.
2024 yılında da hibrid çalışma modelini kalıcı hale getirmeyi planlayan şirketlerin sayısı oldukça arttı. Ofis binalarındaki çalışma alanı ağırlığı azalmasına rağmen sosyal alanların artmasıyla beraber toplam talep tarafında belirgin bir daralma söz konusu olmadı. Eski ve özellikle pandemi sonrası dönemde oluşan ihtiyaçlara altyapısı cevap veremeyen binalardaki kullanıcıların yeni ofis binalarına doğru yer değiştirme planları, talebi canlı tutmaya devam ediyor. 2024 yılının devamında ofis piyasasında açılabilir camlara, teras alanlarına, taze hava ile havalandırma sistemine, dezenfekte edilen soğutma-ısıtma sistemlerine ve akıllı teknolojiye sahip binalara olan talebin artarak devam edeceği düşünülüyor.
Deprem riski, ofis kullanıcılarının taleplerini etkileyen ana faktör haline gelmiş durumda. Ofis kullanıcıları özellikle depreme dayanaklılık raporu olan ve zemin etüdü yapılmış binaları tercih ediyor. İlerleyen dönemlerde alınacak önlemler doğrultusunda özellikle eski binaların dönüşümünün gündeme geleceği düşünülüyor. Bu durum, İstanbul’da uzun vadede depreme dayanıklı ofis bölgelerinin oluşmasına sebep olabilir.
Konut Piyasası / Tahminler
Konut piyasası, yüksek faiz oranları, devam eden enflasyon ve arz kısıtı nedeniyle genel olarak zayıf kalmaya devam ediyor. Yüksek seyreden faiz oranları ve arz kısıtı nedeniyle, konut fiyatlarının artış hızının yavaşlayarak devam edeceğini düşünülüyor. İnşaatı devam etmekte olan konut projeleri de piyasadaki olumsuz gelişmelerden etkilenmeye devam ediyor. Artan faiz oranlarının ve döviz kurlarındaki artışın maliyetleri artırması ve krediye erişimdeki zorluğun devam etmesi inşaatların tamamlanmasını geciktiriyor. Bu da yakın zamanda ihtiyaç duyulan arzın yeterince karşılanamayacağını gösteriyor. Ancak 2024 ilk yarısındaki konut üretimlerinin, benzer piyasa koşullarına rağmen 2023 yılındaki sert düşüşten farklı olarak bir toparlanma yaşadığı görülüyor. Türkiye’de 2023 yılının şubat ayında yaşanan ve 10 ilde etkili olan depremden sonra özellikle depremin etkili olduğu illerde inşaat faaliyetinin arttığı gözlemleniyor. Depremin etkili olduğu 10 ilde, yeniden yapılanma projeleri ile birlikte yeni yapı ruhsatlarında artış gözlendi. Bu durumun ilerleyen süreçte devam edeceği ve konut arzının bu illerde artmasını bekleniyor.
Ayrıca başta İstanbul’da olmak üzere kentsel dönüşüm projeleri de konut piyasasına kısmi bir hareketlenme getirmektedir. Önümüzdeki 6 aylık süreçte piyasalarda düşük faizli konut kredisi kampanyasının gündeme gelmesi yönünde bir beklenti bulunmaktadır. Bu beklentinin gerçekleşmemesi durumunda 2024 yılında 2023 yılına benzer seviyelerde konut satış rakamlarının gerçekleşmesini bekleniyor.
İstanbul ve Çevresi Endüstriyel Piyasası / Tahminler
Pandemiyle birlikte artan üretim ve lojistik tesis talebinin değişen tüketim ve üretim trendleri doğrultusunda artmaya devam edeceği düşünülüyor.
Önümüzdeki 12 aylık dönemde talebin canlılığıyla beraber lojistik ve endüstriyel tesis kira rakamlarındaki değişimin enflasyon ve döviz kuru seyrine bağlı kalacağını ve nitelikli tesislerdeki kira artışının sınırlı da olsa devam edeceği öngörülüyor. Üretim ve tedarik zincirlerinin piyasa talebine/tüketicilere (nearshoring) yakınlaştığı ve yerinde üretime geçtiği (on-shoring) değişim sürecinin devam ettiğini gözlemliyoruz. Türkiye, Çin için alternatif bir üretim merkezi olarak rol oynamaya başladı. Tedarik zincirlerindeki bozulmanın da etkisiyle firmalar Çin’e tedariklerini güçlendirmeye ve büyütmeye yönelik alternatif lokasyonlara yönelmeye devam ediyorlar. Üretim ihtiyacı kaynaklı talebin yanı sıra 2023 yılındaki gibi 2024 yılının ilk yarısında da artmaya devam edene-ticaret hacminin de etkisiyle depolama ve lojistik tesis talebinin artması ile Türkiye’de lojistik ve üretim tesisine yönelik yatırımların önümüzdeki dönemde de artarak devam edeceği bekleniyor.
Perakende Piyasası / Tahminler
Pandemiden sonra ziyaret sayılarında ciddi artışlar yaşansa da e-ticaretin toplam perakende ticareti içindeki payını artmasıyla alışveriş merkezleri eski parlak günlerinden uzaklar. Ancak, turist erişimine elverişli olan mağaza karması güçlü alışveriş merkezleri ziyaret sayılarında ve cirolarda hızlı toparlanma yaşadılar.
Kısa vadede sosyalleşme ihtiyacının giderilmesi ve deneyimleyerek alışveriş yapma ihtiyacından dolayı geleneksel perakende ticaret payının toparlanmaya devam edeceği düşünülüyor. Ancak, uzun vadede e-ticaretin toplam perakende ticarette payını artırmaya devam etmesiyle alışveriş merkezlerindeki ciro ve ziyaret sayısı üzerinde baskı devam edecektir. Lokasyon, tasarım, konsept ve mağaza karması ile fark yaratan alışveriş merkezlerinin bu olumsuzluktan daha az etkileneceği düşünülüyor.
Önümüzdeki dönemde alışveriş merkezleri, sadece alışveriş yapma yerlerinden öteye geçerek etkinlikler, etkileşimli ve sosyalalanlar ile eğlence seçenekleri sunarak talebi canlı tutabilirler. Alışveriş merkezlerinin çekiciliklerini korumak için dijitalleşmeye uyum sağlamaları ve değişen teknolojiyi ve müşteri deneyimini daha iyiye götürecek tüketici alışkanlıklarını dikkate alan tasarım ve konsept yenileme adımları atmaları gerekli görünüyor.
RAPORUN TAMAMINA ULAŞMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN
30 Temmuz 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.