Tüm yıl boyunca iç ve dış turizmin yoğun olarak yaşandığı ülkemizde özellikle içinde bulunduğumuz yaz aylarında artan hareketlilik, turizm tesislerinin yangın güvenliği konusunu gündeme taşıyor.
YAZAN: Fethi Uğur, Yangın Mühendisi
Efectis Era Avrasya
Otel ve turizm amaçlı yapılarda yangın güvenliğini sağlayabilmek için ilk önce “yangın güvenliği” kavramını doğru bir şekilde tanımlamak gerekir.
Bir yapının yangın güvenliği; yapının doğru tasarımı ile başlayan, doğru malzeme seçimi ve seçilen malzemenin doğru uygulanması ile devam eden bir süreçtir. Sonrasında ise yapı ruhsatı, kullanım izni ve çalışma ruhsatı gibi konuların doğru uygulanması ve kontrol edilmesi ile desteklenmelidir.
Yangın güvenliğini oteller açısından ele aldığımızda, yangına sebebiyet veren başlıca etmenlerin; kullanıcı dikkatsizlikleri, mutfakta gerekli önlemlerin alınmaması, elektrik kontaklarındaki problemler ve zamanında yapılmayan bakım-onarım çalışmaları olduğu görülmektedir. Doğru yangın güvenlik tasarımlarının yapılmadığı durumlarda çıkan yangınlar hızlıca büyümekte ve kontrol altına alınmaları zorlaşmaktadır.
Yangın güvenliği, tasarımdan başlar
70 yıldır yalnızca yangın güvenliği konusunda uzmanlaşan Efectis’in yangın danışmanlığı ekibi, tıpkı kişiye özel çalışan bir terzi gibi; söz konusu binaya özel yangın konsepti oluşturmaktadır.
Mimari, elektrik ve mekanik projelerin hazırlanması safhasında pasif ve aktif yangın güvenliği önlemlerinin tasarım içerisinde doğru şekilde yer alması, binadaki insanların en uygun şekilde tahliyesinin planlanması can ve mal güvenliği için hayati rol oynamaktadır.
Doğru proje için doğru malzeme seçimi olmazsa olmazdır
Malzeme seçimi doğru değilse en iyi projeden bile yangın güvenliği için doğru sonuç alınamaz. Örneğin doğru seçilmemiş cephe malzemeleri; yangın çıkış nedeninden bağımsız olarak hızla tutuşup yangının dikey olarak çok kısa bir süre içinde tüm bina cephesine yayılmasına, duman ve alevlerin cephe açıklıklarından bina içine sirayet etmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle doğru cephe malzemesi seçilmemiş yapılarda, maddi zarar ve can kaybı riski oldukça yüksektir. Bu malzemelerin akredite laboratuvarlardan alınmış test raporlarıyla yeterliliklerinin kanıtlaması gerekmektedir. İlgili raporların bulunmaması durumunda tasarımcı ve yüklenicilerin bu malzemeleri yüksek bina cephelerinde asla kullanmamaları kamu sağlığı ve güvenliği için elzemdir.
Binada kullanım sırasında yapılan değişiklikler, yangın güvenliğini hiçe sayabilmektedir
Yapı bölümlerinin kullanım amaçlarının değişmesi, tasarıma uygun olmayan malzemelerin depolanması, yapı bölümlerinin sonradan kuraldışı kullanımı veya tadilat yapılması durumunda yapılar yapısal yangın dayanım performansını yitirmektedir. Yapının kullanım amacına uygun ve yangın güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanılmaya devam ettiğinin, uzmanlar tarafından düzenli olarak denetlenmesi gerekmektedir.
Özetle; doğru proje, doğru malzeme, doğru uygulama, denetim ve doğru işletme, tüm yapı tiplerinde olduğu gibi otellerde de yangın güvenliğinin olmazsa olmaz beş adımıdır.
5 Ağustos 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.