9 Nisan 2025 Çarşamba günü Ataşehir Belediyesi Inovasyon Merkezi İnovata’da gerçekleşecek etkinlikte, "Türkiye’nin ilk Pasif Konutu"nun ve "Avrupa’nın ilk Pasif Ev-Restoran Yapısı"nın tasarım, uygulama ve sertifikalandırma süreçleri sektör yetkilileriyle paylaşılacak.
Türkiye Pasif Bina olgusu ile 2011 yılında Gaziantep’de inşaatı başlayan Ekolojik Bina ile tanıştı. Bu projeden birkaç yıl sonra yine Gaziantep de GAP Bölgesel Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından pasif bina standartlarına göre bir yenileme projesi yapıldı. Ondan sonra ise pasif bina kriterleri gözetilerek yapılan projeler olsa da sertifika süreci hiç tamamlanmadı.
Bu kapsamda, Türkiye’de pasif bina sürecini deneyimleyen isimler, “Pasif Binaların, Aktif İnsanları 2” etkinliğinde bir araya geliyor. Sürdürülebilir Yaşam Alanı hedefiyle yola çıkan bireylerin deneyimlerini paylaşacağı etkinlik, pasif bina inşasında karşılaşılan zorlukları, çözüm yollarını ve geleceğe yönelik önerileri masaya yatırıyor.
2019 yılında Berivan ve Halil Okka çifti, doğa ve teknoloji odaklı projelere duydukları ilgi doğrultusunda, yazılım alanındaki profesyonel deneyimlerini kırsal yaşamla birleştirme hedefiyle 4 yıl süren bir projeye başladılar. Uzaktan çalışma imkanının sağladığı esneklik sayesinde, karşılaştıkları tüm zorlukları aşarak 2023 yılının sonunda Türkiye’nin ilk Pasif Bina sertifikalı müstakil evi olan Okka Evi’ni Adapazarı’nda tamamladılar.
Bunun ardından, Şubat 2025’te ise Avrupa’nın sertifikalı ilk Pasif Ev-Restoran Yapısı ve Türkiye’nin sertifikalı dördüncü pasif binası olan Atlı Evi hayata geçti. Deprem ve pandemi gibi olağanüstü durumlarda yakınları için bir toplanma alanı oluşturmayı hedefleyen sürdürülebilir gıda üreticisi Efe Atlı, bu projeyi müteahhit Yağız Saraçlar, mimar Ceren Özşahin ve Zeynep Tümertekin, makine mühendisi Murat Aydın, elektrik mühendisi Cem Şenyuva ve pasif bina danışmanı Cihan Çelik ile birlikte gerçekleştirdi. Şile Ovacık köyünde inşa edilen yapı, pasif bina standartlarına uygun olarak tamamlandı.
Pasif bina deneyimlerini paylaşmak üzere düzenlenen “Pasif Binaların, Aktif İnsanları 2” etkinliği, 2053’e Ne Kaldı? programının yapımcısı Esra Aydınoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşecek. Katılımcılar, pasif binanın hayatlarına kattığı değeri, pasif bina süreçlerinde karşılaştıkları engelleri ve gelecekte benzer bir yapı inşa ederken farklı yapacakları noktaları tartışacaklar.
Etkinlik Mekanı: Ataşehir Belediyesi Inovasyon Merkezi, İnovata
Adres: Barbaros Mah. Begonya Sok. No:3/1 Ataşehir İstanbul
Program:
13:00 Kayıt
13:30 Açılış - Esra Aydınoğlu (Moderatör)
13:45 Adapazarı - Okka Evi
Berivan Okka (Bina Sahibi)
Halil Okka (Müteahhit)
Murat Aydın (Makine Mühendisi)
14:45 Şile - Atlı Evi
Efe Atlı (Bina Sahibi)
Yağız Saraçlar (Müteahhit)
Cihan Çelik (Pasif Bina Danışmanı)
Murat Aydın (Makine Mühendisi)
15:45 Soru & Cevap
16:00 Kapanış
Kayıt linki: Pasif Binaların Aktif İnsanları 2
Pasif Bina Nedir?
Pasif binalar, enerji verimliliği yüksek, çevre dostu ve sürdürülebilir yapılardır. Geleneksel binalara kıyasla çok daha az enerji tüketen pasif binalar, ısı kaybını minimize eden yalıtım sistemleri, doğal havalandırma, güneş enerjisi kullanımı ve hava sızdırmazlık prensipleri ile tasarlanır. Sonuç olarak, hem çevresel etkileri azaltır hem de enerji maliyetlerini düşürerek ekonomik bir çözüm sunar.
ŞANTİYE® NİN GEÇMİŞ SAYILARINDA AYRINTILARIYLA YAYINLADIĞIMIZ ATLI EVİ VE OKKA EVİ'NE GÖZ ATMAK İÇİN İLGİLİ LİNKLERİ TIKLAYABİLİRSİNİZ.
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
3 Nisan 2025
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1800 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.