Şanlıurfa’da Karakoyun Deresi ve tarihi İpek Yolu kesişme noktasında inşaatı gerçekleştirilen Karakoyun Köprülü Kavşağı ve Viyadük yapım projesinde PERI Kalıp ve İskele Sistemleri kullanıldı. Projenin inşaat sürecini daha kolay hale getiren PERI sistemleri aynı zamanda şantiyede güvenlik ve maliyet açısından avantaj sağladı.
PROJEYE E-DERGİDE DE GÖZ ATMAK İÇİN: https://edergi.santiye.com.tr/381/26/
Proje: Karakoyun Köprülü Kavşağı ve Viyadük Yapım Projesi
Yer: Eyyübiye / Şanlıurfa
Kaba Yapı Yüklenici: YSA Yapı Taah. İnş. Tic. Ltd. Şti.
YSA Yapı Genel Müdürü: İnş. Müh. Arif Arıcı
YSA Yapı Yönetim Kurulu Üyesi: Muhammed Hanif Arıcı
Servis: PERI Gaziantep Ofisi
1997 yılında inşaat mühendisliği alanında hizmet vermeye başlayan Arif Arıcı ile 2010 yılında inşaat mühendisliği alanında hizmet vermeye başlayan Ahmet Salih Yalçın, 2013 yılında deneyim ve birikimlerini birleştirerek YSA Yapı Taah. İnş. Tic. Ltd. Şti.’ni kurdular. 2013 yılında 2 kişi olarak başladıkları yolculuklarında bugün yirmiye yakın teknik ve idari personel ve iki yüze yakın işçiyle devam ediyorlar. Türkiye’nin önde gelen yüklenici firmalarından almış oldukları köprü ve sanat yapısı işlerini deneyimli teknik kadro ve tecrübeli çalışma arkadaşlarıyla projelerine uygun bir şekilde ve istenilen zamanda teslim etmeye devam ediyorlar.
Şanlıurfa’daki Eyyübiye ilçesindeki Karakoyun Deresi üzerinde Piazza AVM ve birçok müzenin bulunduğu bölgede trafik akışını rahatlatmak amacıyla Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından ihale edilen Karakoyun Köprülü Kavşağı ve Viyadük Yapım Projesi’nin kaba yapı imalatları da YSA Yapı tarafından yapılıyor.
Karakoyun Köprülü Kavşağı ve Viyadük Yapım Projesi tamamlandığında Şanlıurfa Gaziantep istikametindeki transit akım korunmuş olacak ve alt kottaki hemzemin kavşak sayesinde yoğun bir trafik akışının olduğu çarşı ve mezarlık bölgesi ile Şanlıurfa için önemli bir yere sahip, inşaatı devam eden Kuzeybatı çevreyoluna bağlanan Süleymaniye bölgesi arasında bir geçiş sağlanacak.
Karakoyun Deresi üzerindeki mevcut köprü yeni kirişler eklenerek genişletiliyor ve doğu kolunda U dönüşü için bir köprü yapılıyor. Derenin kuzeyinde bulunan altgeçit de sağ ve soldan eklenecek yeni menfezlerle uzatılıyor. Ayrıca ardgerme köprüsünün belli bir bölüm izdüşümünde ayrı bir betonarme köprü bulunuyor. Beton dökümü sırasında da bu bölümün güçlendirilmesi PD 8 Sistem Yük İskelesi ile yapılmış.
Taşıyıcı ayaklar arası mesafenin 59 metreye ulaştığı betonarme köprüde ardgerme metodu uygulanıyor ve projede toplamda yaklaşık 150 ton halat ve 125 ton betonarme çeliği kullanılmış.
Kenar ayak ve orta ayaklarda toplamda yaklaşık 39 mtül, 345 m2 PERI TRIO Panel Kalıp Sistemi kullanılmış. Sistemin hazır panel kalıp sistemi olması sebebiyle ön kalıp montajıyla uğraşılmamış. 80 kN/ m2lik yüksek beton basınç dayanımına sahip TRIO Panel Kalıp Sistemi ile güvenli ve hızlı kalıp devri yapılabiliyor. Değişik geometrilere sahip olan şaftların kalıp devri TRIO Panel Kalıp Sisteminin sahip olduğu değişik boyuttaki paneller ve esnekliği vasıtasıyla kolayca sahada gerçekleştirilebiliyor.
Ortalama 5 metre yükseklik, toplamda 3.065 m2 alan için yaklaşık 18 bin m3 malzeme kullanılmış. PERI Gaziantep deposundan toplamda 600 ton malzeme sevk edilmiş. Bu sebepten nakliyeden ciddi avantaj sağlanmış. Malzemelerin yüzde 95’i PERI tarafından kiralık olarak verilmiş. 143 metre uzunluğundaki ve 21 metre ve 27 metre genişliğindeki ardgerme köprü projesinin tamamını kapsayacak şekilde kalıp stoğu verilmiş. İskele sistemi olarak, orta ayak bölgelerinde PERI UP Rosett Sistem Yük İskelesi, diğer kısımlarda PD 8 sistem Yük İskelesi kullanılmış.
PERI UP Rosett Sistem Yük İskelesi her türlü geometrideki yapıya ve yüklere uyum sağlayabiliyor. Üç yönde de bağlantı noktalarının sık aralıklarla atılabilir olması sayesinde istenilen her bölgeye uyarlama imkanı bulunuyor. Yatay bağlantı elemanlarının yüksek rijitliği sayesinde iskele sisteminin kurulu hali vinç yardımıyla kolayca taşınabiliyor. Yük transferinin en iyi şekilde yapılabilmesi için PERI Kalıp Sistemleri ile koordine edilmiş. Sistemin yatayda ve düşeyde 25 ve 50 cm aralıklarla bağlantı noktalarının olması, farklı geometrideki yapılar ve yükler altında en iyi uyumu sağlıyor. Bunun yanı sıra bu iskele sisteminin geniş çaplı kullanım alanlarının olması ve kendi ağırlıklarının da düşük olması kullanıcı için çok düşük maliyetli çözümler üretiyor.
PD 8 sistem, ağır yükler ve masa sistemleri için hesaplı birer yük kuleleri. R 150 ve R 110 çerçeve yükseklikleri ile ayar mili açılma boylarının uzunlukları sayesinde, izin verilen maksimum yüksekliğin geçilmediği takdirde her döşeme yüksekliğine uyarlanabiliyor. PD 8 kaldırma kancaları kullanılarak masa sistemleri vinç yardımıyla taşınabiliyor.
Diğer taraftan ana mahya olarak orta ayak bölgelerinde SRU çelik kuşak, diğer kısımlarda Kafes Kiriş GT 24; tali ızgara olarak Ahşap Kiriş VT 20K; döşeme alın kalıplarında da VARIOKIT sistem kullanılmış. Eğimler ayarlı payanda sistemi ile sağlanmış.
Döşeme için 4200 m2 PERI Twin 18 mm plywood kullanılmış. Montaj çizimleri ve süpervizörlük hizmetleri de hızlı bir şekilde PERI Gaziantep teknik personeli tarafından verilmiş.
YSA Yapı Genel Müdürü Arif Arıcı
“Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin şehir trafiğini önemli ölçüde azaltacak bu önemli projesinde yer aldığımız için çok gururluyuz. YSA Yapı olarak bu ardgerme köprü projesinin kaba yapı yükleniciliğini yürütüyoruz. İstenilen sürede işi teslim edebilmek ve gerekli mühendislik şartlarını sağlamak için PERI firması çözüm ortağımız oldu. PERI Gaziantep Bölge Müdürlüğü’nün projemiz boyunca verdiği mühendislik ve lojistik hizmetleri için teşekkür ederiz.”
YSA Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed Hanif Arıcı
“PERI’den temin ettiğimiz dayanımı yüksek sistemler sayesinde şantiyemizde hızlı ve kaliteli imalat gerçekleştirdik. Ürün sevkiyatı PERI’nin Gaziantep Bölge Ofisi sayesinde en az maliyetle gerçekleştirildi. Süpervizörlük de dahil tüm destekleri için PERI’ye teşekkür ederiz.”
2 Haziran 2020
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 35 bin e-bülten abonesi, 12 bini aşkın takipçiye sahip facebook sayfası ve 14 bin Linkedin bağlantısıyla inşaat sektöründe hedef kitleye erişimin en verimli ve hızlı çözümü olmaya dijital ortamlarda da devam ediyor...