Yüksek verimli pompalarla işletme maliyeti ve CO2 emisyonunun azaltılabileceği biliniyor; ancak değişim kararı veren herkesin somut verilere ihtiyacı olduğu da bir gerçek.
Hızla artan fiyatlar, belirsiz arz, iklim değişikliği karşısında alınması gereken aksiyonlar… Enerjiyi etkin kullanmak hiç bu kadar önemli olmamıştı.
Bilindiği üzere pompalar, binalarda elektrik tasarrufunda önemli bir faktör. Pompaların kullanım ömrü maliyetlerinin yalnızca yüzde 5'i satın alma işleminden, diğer yüzde 10'u ise bakımdan kaynaklanıyor. Aslan payı, yani yaklaşık yüzde 85'i ise işletme sırasındaki enerji tüketiminden kaynaklanıyor. Bunun bir nedeni, örneğin ısıtma ve soğutma sistemlerindeki sirkülasyon pompalarının genellikle yılda 6.000-8.000 saat çalışması. Tipik eski orta boyutlu modeller için, tek bir pompa için bu, 8.000 kWh'ye kadar enerji tüketimi anlamına geliyor. Daha büyük sistemlerdeki güçlü ana devre pompalarında enerji tüketimi birkaç kat daha yüksek. Burada modası geçmiş teknoloji yerine modern, yüksek verimli pompalar kullanılırsa, tasarruf potansiyeli oldukça yüksekliyor.
Genel bir kural olarak, mevcut pompalar on yıldan daha eskiyse değiştirilmeleri gerekiyor. Daha genç, kontrollü pompaların değiştirilmesi bile işe yarıyor.
Pompanın daha verimli çalışması demek, akış optimizasyonlu son teknoloji modeller tercih etmek, talebe dayalı elektronik hız kontrolü ve pompanın doğru boyutlandırılmasıdır. Enerji fiyatlarının düşük olduğu ve pompaların genellikle oldukça "cömertçe" belirlendiği dönemin artık sona ermesi gerekiyor.
Mevcut eski pompaların değiştirilmesinin işletme maliyetlerinden tasarruf sağladığı ve karbon ayak izini iyileştirdiği gerçeği çoğu tesis sahibi için çok net, ancak çoğu zaman eksik olan gerçekler ve rakamlardır:
- "Tasarruf potansiyeli gerçekten ne kadar yüksek?"
- "Önlemin maliyeti ne, kendini ne kadar sürede amorti eder?"
- "CO2 dengesini nasıl etkiler?"...
Çözüm, tasarruf potansiyelini somut rakamlarla ortaya koyan ve böylece yenileme için güvenilir bir temel oluşturan kurulu bir sistemdir. Gereken çabanın çok büyük olmasına gerek yok. Örneğin Grundfos, özel olarak eğitilmiş çalışanların model, yaş, kontrol, basınç, akış hızı ve motor performans verileri dahil olmak üzere kurulu pompalarla ilgili verileri kaydettiği basit ve anlaşılır bir "Enerji Kontrolü" sunuyor. Tesis sahibinin yalnızca yük profili (yıllık çalışma saatleri) ve süreç gereklilikleri hakkında bazı bilgiler vermesi yeterli.
Veriler genellikle yerinde toplanıyor; ancak prensip olarak yüz yüze görüşme olmadan da mümkün. Toplanan verilere dayanarak kaydedilen her pompa için enerji tasarrufu potansiyeli hesaplanıyor. Enerji Kontrolü, ISO 14414 (pompa sistemlerinin enerji değerlendirmesi) ile uyumlu ve güvenilir bir yenileme kararı için fazlasıyla yeterli olan +/- yüzde 10'luk bir hesaplama doğruluğuna sahip.
Ofis ve konut binalarından hastanelere, otellere ve veri merkezlerine kadar enerji kontrolleri, muazzam tasarruf potansiyelini ortaya koyuyor. Örneğin, bir ofis ve konut binasında, yalnızca soğutma sistemindeki eskimiş dört ana devre pompasının değiştirilmesi, yılda 26 bin Euro'dan fazla tasarruf sağlıyor.
Aynı durum fitness merkezinin soğutma sisteminin ana devresi için de geçerli. Burada, sürekli çalışan üç eski pompa yerine akıllıca kontrol edilen iki blok pompa, işletme maliyetini yılda neredeyse 7 bin Euro azaltıyor.
Bir hastanede yapılan kontrol, 12 orta boy sirkülasyon pompasının tümü için tasarruf fırsatlarını ortaya çıkardı. Yaklaşık 47 bin Euro'luk bir yatırım, yılda 25 bin Euro'luk tasarruf sağlıyor.
İki yıldan kısa bir geri ödeme süresi ise tipik bir durum ve çoğu durumda bu süre bir ila yaklaşık üç yıldan kısa bir aralıkta oluyor. Önemli ölçüde artan enerji fiyatları, geri ödemenin daha da hızlı olmasına yol açıyor.
Ayrıca, Enerji Kontrolünde ölçülen CO2 tasarrufu giderek daha fazla tesis sahibi ve hizmet sağlayıcı için güçlü bir gerekçe haline geliyor.
23 Ekim 2023
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.