Çalışma hayatının neredeyse tamamı proje disiplinine uygun olarak dizayn edilmiş durumda...
Yazan: M. Safa Orakçı / Üçgem Mekanik A. Ş.
"Proje Koordinatörü", "Proje Yöneticisi", "Proje Müdürü" ve "Proje Mühendisi" gibi pek çok ünvan ve buna bağlı olarak onlarca iş kolu mevcut projeye dair... Yapılan her işte farkında olmasak da aslında bir proje döngüsü söz konusu. Başlanan, biten ve bir emek veya bir materyal kullanılan tüm süreçler birer projedir. Planlanan küçük bir haftasonu tatili bile aynı döngüye sahip. Döngüsünü kurduğumuz ve kontrol altına aldığımız tüm süreçler, döngüsünü kuramadıklarımıza kıyasla çıktı olarak çok daha olumlu sonuçlar vermekte. Proje yönetimi konusunda pek çok geri dönüşler alıyoruz. Dikkatimi en çok çeken ise kurumların aslında çoğu, proje yönettiklerinin farkında değil. Ülkemizde proje denildiğinde akla genelde fabrikaların yürüttüğü üretim projeleri veya inşaat projeleri gelmekte. Ancak proje yönetimi kavramı bundan çok daha fazlasını içeriyor.
Proje yönetim döngüsünün kullanıldığı birkaç örnek verelim;
* Reklam ajanslarının yürüttüğü bir reklam kampanyası
* Hukuk bürolarının yürüttüğü bir dava dosyası
* KOBİ danışmanlarının yürüttüğü teşvik süreci
* Pazarlama departmanlarının rakip analizi-benchmarking çalışmaları
* Bir startup'ın yatırımcı kovalama süreçleri
Çalışma hayatının neredeyse tamamı proje disiplinine uygun olarak dizayn edilmiş durumda.
Günümüzde yapılan her iş, görünmez bir iple bir sonrakine bağlı. Proje döngüsü (PUKO) bilinciyle yürütülen her süreç, başarıya giden kapıyı açan anahtar pozisyonunda. Aşağıda başarılı olarak nitelendirilebilecek projeye dair birkaç madde sıralamaya çalışacağım. Bahsi geçen başlıklar yalnızca üretim veya inşaat projeleri için değil, her gün defalarca farkında olmadan sürecini yürüttüğümüz minimal projeler için de geçerlidir.
1) Zamanında başlamak, zamanında bitirmek
Zaman, proje döngüsünde (PUKO) başarı adına en belirgin sonuçtur. Zamanında başlamayan veya zamanında tamamlanmayan bir süreç için başarıdan söz etmek mümkün değildir.
“Başarı ile başarısızlık arasındaki büyük çizgi iki kelimeyle özetlenebilir: Zaman Bulamadım.”
Henry Davenport
2) Maliyeti aşmamak
Her süreç kendine ayrılan bir bütçeyle birlikte doğar. Bazen iş gücü, bazen malzeme, bazen enerji, çoğunlukla da hepsi bir sürecin bütçesini oluşturur. Projelerin yüzde 60'ından fazlasında planlanan bütçenin aşıldığı tahmin ediliyor. Bir başarı parametresi olarak belirlenen bütçede veya bütçenin altında kalabilmek oldukça önemli.
3) İzlemek, idrak etmek
Kuş bakışı baktığımızda resmin tamamını görme imkanımız olur. Oldukça sık olarak tavsiye edilen bu durum klişeleşmiş olsa da bunu başarabilmek oldukça güç. Bunu yapabilmek çok yönlü düşünmeyi, veriyi elde etmeyi ve yorumlama yeteneğinin varlığını gerektirir. Tepeden bakabilmek ve yorumlanacak veriyi elde etmek için bazı yazılım araçlarından da destek alabilirsiniz.
4) Kayıt altına almak
Bir süreci nasıl yürüttüğünüzün detayları bir yerlerde mutlaka yazılı olmalı. Her proje benzersiz olsa da kendi bünyenizde çoğu süreç aslında tekrar etmekte. Etkili bir şekilde dokümante edilmiş süreçler elinizdeki bilgi varlıklarına dönüşür. Bir işi tamamladığınızda o işe dair ne kadar çok yazılı veya dijital belgeniz varsa o kadar başarılı bir süreci tamamlamışsınız demektir.
5) Sonucunda istenileni almak
Futbolda en berbat skordur 0–0. Her sürecin bitiminde doğal olarak bir sonuç beklenir. Başlangıçta hedeflediğimiz özelliklerde ve kalitede bir sonuç elde etmeliyiz. İyi oynayıp kazanamamaktansa kötü oynayarak kazanabilmek her zaman evladır.
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
21 Nisan 2025
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1.800 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.