New York merkezli DK (Diana Kellogg) Architect tarafından tasarlanan Rani Ratnavanti Kız Okulu, ekonomik olarak dünyanın zor, coğrafi olarak uzak marjinal topluluklarında gelişimi destekleyen CITTA Vakfı tarafından yaptırılan bir yapı. Hindistan'ın Rajasthan eyaletindeki Jaisalmer'in mistik Thar Çölü bölgesinde, yoksulluk sınırının altında yaşayan (anaokulundan 10. sınıfa kadar) dört yüzden fazla kız çocuğuna hizmet veren okul, GYAAN Merkezi olarak bilinen ve ayrıca bir kütüphane ve müzeye sahip bir performans-sanat sergi alanı olan ve yerel zanaatkarların bölgedeki dokuma ve nakış tekniklerini öğreteceği Kadın Kooperatifi'nden oluşan üç binadan oluşan kompleksin ilki.
Çölün ortasında oval biçime sahip ve hakim rüzgarlara doğru açılı eliptik yapı, projenin ruhuna uygun olarak serin havayı etkili bir şekilde dolaştırmak üzere tasarlanmış.
Hindistan'ın kuzeybatısındaki sıcak ve kurak arazide, iklime duyarlı özellikleri bünyesinde barındıran Rani Ratnavanti Kız Okulu, son derece sıkı bir bütçeyle 280 bin dolara mal olmuş. 800 metrekarelik yapı 10 sınıf açık bir avlunun etrafına yerleştirilmiş. 380 mm kalınlığındaki moloz duvarları kumtaşı ile kaplı ve iç yüzeyleri kireçle sıvanmış; açıklıklar küçük ve duvarın çatıyla birleştiği üst kısmıyla sınırlı ve çıkıntılı bir güneşlik şeridiyle korunuyor. Amaçsa hem iklimsel konfor sunmak hem de kızlara ve ebeveynlerine güvenlik duygusu veren tanıdık bir mimari üretmekmiş.
El kesimi yerel kumtaşıyla inşa edilen Rani Ratnavati Kız Okulu, Rajasthan'daki Jaisalmer'deki komşu köylerden kızları eğitme ve kadınları güçlendirme ihtiyacını gideriyor. Oval formlar, yerel kalelerin eğrisel şekillerini ve ayrıca kadın gücünün evrensel sembollerini yansıtmak için kullanılmış.
Mimari ofis DK, tasarım sürecine başlarken kültürler arası dişil sembolleri incelemiş ve özellikle güç sembolleri, dişiliğin ve sonsuzluğun gücünü temsil etmek için üç ovalden oluşan bir yapıya karar vermiş; ayrıca Jaisalmer bölgesindeki kum tepeciklerinin düzlemlerini taklit etmiş.
Yerel zanaatkarlar ve yerel malzeme
Bina, tamamen yerel zanaatkarlar tarafından elle oyulmuş yerel Jaisalmer kumtaşından yapılmış. Altyapı oluşturmak için yerel malzeme kullanmak karbon emisyonlarını azaltmaya yardımcı olmuş ve sıcaklıkların çok yüksek derecelere çıktığı bölgede bir soğutma sistemi olarak çatıya bir güneş paneli kanopisi inşa edilmiş. Hem kanopi hem de jali (kafes paravan) ısıyı dışarıda tutuyor ve yapının eliptik şekli serin bir hava akışı sağlıyor.
Klima kullanımına gerek olmayacak şekilde tasarlanmış
Yapının tasarımında geleneksel yöntemler kullanılmış. Bunlardan biri de iç duvarlara kireç sıvası uygulanmasıymış. Kireç sıva, soğutma etkisi olan doğal, gözenekli bir malzeme. Ek olarak, venturi etkisiyle rüzgarın hızlanmasını destekleyen bir kumtaşı ızgarası olan bir kafes paravan duvar tasarıma eklenmiş. Bina, klima kullanımını gerektirmeyecek şekilde tasarlanmış.
Ekolojik ayak izi önemsenmiş
Ratnavati Okulu ekolojik ayak izinin kesinlikle bilincinde. Çatıdaki beton hariç bina sadece 30 km uzaklıktaki Moolsagar'daki taş ocaklarından çıkan sarı taşları ve daha iyi dayanıklılık için seçili bölgelerde yaklaşık 300 km uzaklıktaki Jodhpur yakınlarından alınan kırmızı taşları kullanmış. Yağmur suyu hasat ediliyor ve çatıdaki güneş panelleri ihtiyaç duyulan gücü sağlıyor. Sınıflar, ofis ve öğretmenler odası ışık ve havalandırma için avludan oldukça yararlanıyor. Kalın duvarlar ve minimum açıklık da iç mekan sıcaklıklarını düzenlemeye yardımcı oluyor.
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
30 Mart 2025
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.