Akkuyu NGS'nin nükleer adası için ekipman üretimi makine imalat bölümünün çeşitli tesislerinde aynı anda gerçekleştiriliyor
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'unmakine mühendisliği bölümüne bağlı Atommash tesisi, Akkuyu NGS'nin 4’üncü Güç Ünitesi’nde yer alacak nükleer reaktör kabının üretimine ilişkin çalışmalarını sürdürüyor. Atommash, reaktör kabının imalatında kilit bir aşama olan kaynak işlemi tamamlandı.
Ürünün birleştirildiği kaynak işlemi, uygulanması en zor işlemlerden biri olarak kabul ediliyor. 10 gün boyunca devam eden işlemde kaynak yapılan bölge 170 ila 280 santigrat derece aralığında ısıtılıyor. Çalışma sırasında 1,2 tondan fazla kaynak arkı ve 1 ton tel kullanıldı.
Kaynak işleminden sonra reaktör kabı bir ısıl işlem sürecinden geçecek ve ardından radyografik hata tespiti, ultrasonik ve boyayla çatlak kontrolü gibi bir dizi kontrolönlemi uygulanacak. Reaktör ekipmanlarının kaynaklı bağlantılarının kalitesi, NGS'nin en az 60 yıl boyunca çalışmasının güvenliğini ve güvenilirliğini belirliyor.
AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Genel Müdürü Sergei Butckikh, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Nükleer reaktör kabının üretimi birkaç yıl sürüyor ve her aşamada uzmanlar son derece hassas ve kalite standartlarına sıkı sıkıya bağlı kalınarak gerçekleştirilen yüksek teknolojili operasyonlar gerçekleştiriyor. Akkuyu NGS'nin dört güç ünitesinden üçü, reaktör ünitesinin ana unsuru olan reaktör kabıile donatıldı ve yakında 4’üncü GüçÜnitesi de reaktörün kalbi olarak kabul edilen bu ekipmana kavuşacak.”
Atommash tesisinin başkanı Maxim Zhidkov da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Akkuyu NGS'nin 4’üncü Güç Ünitesi için reaktör kabı kaynağının tamamlanması, Atommash'ın Türkiye'deki ilk NGS için reaktör ekipmanı üretmeye yönelik yoğun emek gerektiren ve uzun döngülü operasyonlardan birini tamamladığını gösteriyor. Tesis, proje için nükleer ada ve makine dairesi için iç parçalar, buhar jeneratörleri, tüp sistemi modülleri, reaktör pasif koruma sistemleri, basınç kompansatörleri gibi geniş bir yelpazede ekipman üretiyor. Toplam 8 bin ton ekipman üretildi. Ve bu rakam 11 bin tona çıkacak”ifadelerini kullandı.
Rosatom'un Makine Mühendisliği Bölümü'nün diğer tesisi Petrozavodskmashda Akkuyu NGS'nin 4’üncü Güç Ünitesi’nin güvenliğini sağlamak için aktif olarak ekipman üretmeye devam ediyor. Tesiste pasif kor su basma sistemi için iki hidrolik tank üretildi. Bu tanklarda yaklaşık 60 santigrat derece sıcaklığa kadar ısıtılmış sulu bir borik asit çözeltisimuhafazaediliyor. Birincil devredeki basınç belirli bir seviyenin altına düştüğünde, sıvı otomatik olarak reaktöre veriliyor ve reaktör koru soğutuluyor. Bir güç ünitesinin pasif kor su basma sistemi, her biri 120 metreküp hacme sahip toplam sekiz hidrolik tankını içeriyor.
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
26 Nisan 2025
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1.800 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.