Dijital Kalkanlar, iş makinelerinin elektrik hatları gibi tehlikelere yaklaşmaları durumunda makinenin kontrolünü kilitleyerek işçileri ve altyapıyı koruyor. Sistemde, lazer taramaları kullanılarak sahanın sanal bir ikizi oluşturuluyor ve dijital sınırları belirlemek için 3 boyutlu bir model yaratılıyor. İş Makinesinin GPS'ine ve sensörlerine bağlanan "Kalkan", hassas ve gerçek zamanlı koruma sağlıyor.
Yeni Zelanda'nın resmi demiryolları operatörü KiwiRail, demiryolu koridoru içinde ve çevresinde yapılan çalışmaların bir parçası olarak "Dijital Kalkan"ların kullanımına öncülük ediyor. Dijital Kalkanlar, çalışmalar yürütülürken yolcular üzerindeki etkiyi azaltırken demir yolu çalışanlarını ve altyapıyı da korumaya yardımcı oluyor. Bu yenilikçi teknoloji, KiwiRail'in Wellington Bölgesi'ndeki Trentham'dan Upper Hutt'a çift hatlı yol projesi sırasında geliştirilmiş. Proje, Trentham'dan Upper Hutt'a (T2UH) trenlerin aynı anda her iki yönde seyahat edebilmesini ve daha sık ve güvenilir hizmetler sunabilmesini sağlamak için Trentham ve Upper Hutt istasyonları arasındaki hattın 2,7 km'sinin çift hatlı hale getirilmesini içeriyormuş. Proje kapsamında ayrıca Trentham ve Wallaceville istasyonlarında yeni platformlar ve park alanı ile Trentham'da yeni bir yaya alt geçidi dahil olmak üzere hemzemin geçit iyileştirmeleri ve yükseltme işleri de mevcutmuş.
Dijital Kalkanlar projede, makinenin herhangi bir parçası çok yaklaşırsa ekskavatörlerin kontrollerini kilitleyerek sürücüleri elektrik hatlarından ve işleyen ray trafiği gibi diğer hassas alanlardan korumak için kullanılmış. Proje, iş sahibi olan "KiwiRail"in yükleniciler Downer ve Robertson Battock'tan, demiryolu koridorundaki insanları ve varlıkları koruyacak, ekskavatörler canlı hattın yanında çalışırken ek kontroller sağlayacak bir sistem geliştirilmesini istemesiyle başlamış.
Dijital Kalkanlar, lazer tarayıcı kullanılarak fiziksel ortamın sanal bir ikizi oluşturularak yapılıyor. Bu araştırma tekniği, milyonlarca veri noktası topluyor ve bunlar daha sonra 3 boyutlu bir dijital model oluşturmak için kullanılıyor. Bu modeller, gerçek dünya nesnelerinin konumundan belirli bir mesafede dijital kalkanlar oluşturulmasını sağlıyor. Bir kalkan oluşturulduktan sonra, bir GPS ünitesine bağlı olan ekskavatördeki bir bilgisayara gönderiliyor. Ekskavatördeki sistem, makinenin nerede olduğunu ve bir dizi sensör aracılığıyla, nasıl bir şekle sahip olduğunu ve kalkanın nerede bulunduğunu biliyor. Ekskavatör, dijital kalkanın bulunduğu yere temas ederse, hidrolik sisteme bir sinyal gönderiliyor ve kontroller kilitleniyor, böylece makinenin gerçek dünyadaki tehlikeye çok yaklaşması önleniyor.
Trentham'dan Upper Hutt hattına kadar uzanan hat üzerinde kullanılan kalkanın oluşturulmasında kullanılan teknoloji, çoğu modern ekskavatöre takılabiliyor ve gerçek anlamda 3 boyutlu bir koruma sistemi olması (coğrafi sınırlama, dönüş kilidi ve yükseklik sınırlayıcılarının aksine) nedeniyle diğer sistemlerden farklı. Yer altı boruları ve kabloları ile yer üstü nesnelere uygulanabiliyor. Alternatif olarak, yeni inşa edilmiş nesneleri korumak, hasar ve yeniden işlemeyi önlemek için tercih edilebiliyor.
Yeni Zelanda: Dijital Kalkanlar Demiryolu Operasyonlarında Devrim Yaratıyor
KiwiRail, dijital kalkanların uygulanmasıyla demiryolu çalışmalarının güvenlik alanında devrim yaratmış. Bu yenilikçi teknoloji hem demiryolu işçilerini hem de altyapıyı korumak için tasarlanmış ve aynı zamanda demiryolu koridoru boyunca inşaat ve bakım faaliyetleri sırasında yolcu trafiği kesintilerini de en aza indiriyor.
Dijital kalkanı diğer güvenlik sistemlerinden ayıran şey, gerçek anlamda üç boyutlu koruma sağlama yeteneği. Coğrafi sınırlama, döner kilitler veya yükseklik sınırlayıcılar gibi geleneksel güvenlik önlemleri bir dereceye kadar etkili olabiliyor ve kapsamları genellikle sınırlı. Öte yandan dijital kalkanlar, makinenin tam şeklini ve konumunu ve ortamdaki olası tehlikeleri hesaba katarak çok daha çok yönlü ve doğru bir çözüm sunuyor. Bu 3B koruma sistemi, ağır ekipmanın hareketi üzerinde daha hassas bir kontrol sağlayarak inşaat çalışmaları sırasında kaza riskini azaltıyor.
Dijital kalkan projesi
– Dijital kalkan projesi, bir çalışma ortamındaki "sınır dışı" alanların coğrafi olarak sınırlandırılmasını ve daha sonra bu verilerin ekskavatör kontrol sistemlerine gönderilerek, makinenin herhangi bir parçasının bu alanlara girmesinin önlenmesini içeriyor.
– Benzer Dijital Kalkanlar, yerleşik makine kontrol sistemlerine sahip çoğu modern ekskavatörde kullanılabiliyor. Çalıştırmak için gereken tek şey ek yazılımların ve çalışan GPS sistemlerinin kurulumu.
– Dijital Kalkanı oluşturmak için kullanılan modelleme, Downer'ın yüksek teknoloji ürünü Leica Pegasus: Two kamerası kullanılarak oluşturulmuş. Pegasus, GPS lazeri ve tarama teknolojisini kullanıyor ve 360 derecelik bir yayda saniyede bir milyona kadar görüntü alıyor.
- Dijital Kalkanın geliştirilmesinde KiwiRail ve Downer'ın yanı sıra CablePrice ve Sitech Construction Systems (Yeni Zelanda'daki navigasyon ve altyapı sistemleri şirketi Trimble'ın temsilcisi) de yoğun çaba sarf etmiş.
– Dijital kalkan teknolojisi gelecekte yeraltı gaz ve su hatlarını korumak veya yol projelerinde kesintileri azaltmak gibi başka amaçlarla da kullanılabilir.
Hattın operasyon müdürü, dijital kalkanın oluşturulmasının, bir trene monte edilmiş 3B kamera ve lazer tarayıcı kullanılarak 2,7 km uzunluğundaki Trentham'dan Upper Hutt hattının tüm uzunluğunu ve çevresini haritalamayı içerdiğini söylüyor. Daha sonra, ekskavatörler için yasak olan 3B harita alanları, özel bir yazılım güncellemesinin yardımıyla ekskavatörlerin mevcut GPS makine kontrol sistemlerine gönderilmeden ve bu sistemler tarafından alınmadan önce GPS kullanılarak doğru bir şekilde coğrafi olarak sınırlandırılmış. Teknolojinin, demiryolu koridorunun her iki tarafında iki metre uzanan ve ayrıca havai hatların, direklerin ve korunması gereken diğer unsurların etrafında dijital bir kalkan oluşturmasını sağlıyor.
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
17 Mart 2025
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.