Günümüz inşaat sektörü, artan nüfus ve iklim krizi gibi küresel sorunlara çözüm üretmek için sürdürülebilir ve yenilikçi yöntemlere yöneliyor. Teknolojik gelişmeler ve döngüsel ekonomi prensipleri, sektörü daha çevreci bir yapıya dönüştürürken, kaynakların verimli kullanımı ve karbon emisyonlarının azaltılması gibi kritik hedeflere ulaşılmasını sağlıyor. Hafif inşaat yöntemlerinden dijital teknolojilerin entegrasyonuna, enerji verimliliğini artıran mimari çözümlerden sıfır karbon hedeflerine kadar pek çok alanda öncülük eden Saint-Gobain, sürdürülebilir inşaat uygulamalarını hayata geçiriyor. Saint-Gobain Türkiye Mimari Çözümler Müdürü Kubilay Büyüklü, çevresel etkileri en aza indiren, inovatif yaklaşımlarla geleceğin şehirlerini inşa etme vizyonlarını Şantiye® Dergisi için anlatıyor.
Şantiye®: Mimari çözümlerinizde hangi teknolojik yenilikleri ve malzemeleri kullanıyorsunuz?
Kubilay Büyüklü: Günümüzde, inşaat sektöründe akıllı teknolojilerin entegrasyonu, enerji tüketimini optimize ederek sürdürülebilirliği artırıyor ve inşaat sürecini daha verimli hale getiriyor. Yapay zekâ destekli bina yönetim sistemleri, dijital teknolojilerin entegre edilmesiyle binaların işletme ve bakım maliyetlerini düşürürken, kaynak kullanımını optimize ederek karbon ayak izini azaltıyor. Dijital teknolojilerin yapı sektörüne entegrasyonu, optimize edilmiş çözümler sunarak kaynakların verimli kullanımına yardımcı oluyor ve bu sayede yapıların karbon ayak izinin azaltılması, su yönetiminin etkin biçimde işleyişi gibi sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlıyor. Ayrıca, inşaatta 3D baskı teknolojisi gibi yenilikler hem zaman hem de maliyet açısından büyük tasarruflar sağlıyor ve tasarım özgürlüğünü de artırıyor. Saint-Gobain olarak biz de bu teknolojik yenilikleri iş süreçlerimize entegre ederek çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Şantiye®: Hafif inşaat nedir ve Saint-Gobain bu alanda nasıl çözümler sunuyor?
Kubilay Büyüklü: Hafif inşaat, binaları daha hafif ve esnek malzemelerle inşa ederek, daha az malzeme ve işgücü kullanımıyla daha hızlı ve ekonomik yapılar inşa etmeyi hedefleyen bir yaklaşımdır. Bu yöntem, doğal kaynakların tüketimini ve karbon ayak izini azaltırken, inşaat süresini kısaltıyor ve üretkenliği artırıyor. Hafif inşaat teknikleri, yükü paylaşan cephe ve bölme sistemlerinin bağlandığı ahşap, çelik veya betonarme iskeletlerin oluşturduğu yapılarla, binanın karbon ayak izini önemli ölçüde azaltırken, kullanım aşamasında sunulan konfor ve esnekliği artırıyor. Bu yüzden, hafif inşaatın sunduğu esneklik ve modülerlik, sürdürülebilir inşaatın geleceğinde önemli bir rol oynuyor. Saint-Gobain olarak sürdürülebilir ve hafif inşaatta dünya lideri konumundayız. Bu doğrultuda, hafif inşaat çözümlerimizle ekonomik avantajlar sağlamanın yanı sıra, çevresel etkileri en aza indiriyoruz. 2050 hedefimiz sıfır karbon emisyonuna ulaşmak; bu kapsamda sadece üretimden kaynaklanan karbon emisyonlarını azaltmayı değil, sektörün tüm paydaşlarını sürdürülebilirlik dönüşümüne öncü olma görevini de üstleniyoruz.
Şantiye®: Hafif inşaat çözümlerinin sürdürülebilirlik üzerindeki etkileri nelerdir?
Kubilay Büyüklü: Dünyada artan nüfus ve kaynakların kısıtlı olması, inşaat sektörünü daha sürdürülebilir yöntemler arayışına yönlendiriyor. Hafif inşaat çözümleri, çevresel etkileri en aza indirerek döngüsel ekonomi ilkelerine uyum sağlıyor. Bu yöntem, malzeme seçiminden atık yönetimine kadar tüm süreçlerde çevresel etkileri minimize etmeyi hedefler. Geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanımı ve enerji verimliliği gibi stratejiler hem çevresel faydalar sağlarken hem de inşaat maliyetlerini düşürür. Aynı zamanda, hafif inşaat çözümleri daha az hammadde ve işgücü gerektirdiği için yapılar daha uygun maliyetli ve çevre dostu hale gelir. Üretim hattında çıkan atık olabilecek maddelerin büyük bir bölümü döngüsel süreç çerçevesinde üretimlerde tekrar kullanılmaktadır. Saint-Gobain olarak tüm tesislerimizde oluşan geri kazanılmayan atık miktarında 2017’den 2023’e kadar yüzde 89 azalma sağladık. Gelecekte hafif inşaat çözümlerinin daha geniş kabul görmesiyle, daha sürdürülebilir ve yaşanabilir bir çevre yaratmak mümkün olacak.
Şantiye®: İklim krizine karşı sürdürülebilir inşaat yöntemleri kapsamında mimari tasarımlarda ne tür çözümler üretiyorsunuz?
Kubilay Büyüklü: İnşaat sektörü, enerji tüketimi, doğal kaynak kullanımı ve karbon ayak izi gibi iklim krizini etkileyen önemli faktörlerle doğrudan ilişkilidir. Hafif inşaat yöntemleri hem üretim süreçlerinde hem de binaların kullanım ömrü boyunca enerji verimliliğini artırarak çevresel etkileri azaltır. Güneş enerjisi, doğal aydınlatma, havalandırma, su tasarrufu ve yeşil çatılar gibi uygulamalarla enerji tasarrufu sağlanır ve yapıların karbon ayak izi düşer. Dünya Ekonomik Forumu 2023 Risk Raporu’nda da belirtildiği gibi, gelecekteki en büyük riskler çevre ve iklim ile ilgili olacaktır. Bu yüzden hafif inşaatın bilinirliğini artıran tüm parametreler, sürdürülebilir bir gelecek için büyük önem taşıyor. Saint-Gobain olarak biz de bu kapsamda mimari çözümlerimizle daha sürdürülebilir yapılar kurmaya odaklanıyoruz. Ayrıca hafif inşaat çözümleriyle sürdürülebilir yapı fiziğini destekliyor ve iklim krizine karşı daha yaşanılabilir bir gelecek için çalışıyoruz. Geleceğin şehirlerini geleceğin binalarına göre inşa ederek, daha sürdürülebilir şehirler elde etmeyi amaçlıyoruz.
11 Aralık 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.