Konu: TS EN 14509 (Kendini taşıyan çift yüzeyli metal kaplama yalıtım panelleri –Fabrikada imal edilen- Özellikler) standardı kapsamında “Performansın Değişmezliğinin Doğrulanması ve Değerlendirilmesi” faaliyetleri hakkında değişiklik
08.03.2015 tarihinde, Avrupa Birliğine ait CIRCABC (Communication and Information Resource Centre for Administrations, Businesses and Citizens) web sitesinde, Yapı Malzemeleri Yönetmeliği Onaylanmış Kuruluşlar gruplarından Yangın Teknik Komitesi tarafından NB-CPR/SH02/12/029rev1 numaralı rehber doküman yayımlanmıştır.
Bu rehber doküman; Sandviç Paneller,TS EN 14509 (Kendini taşıyan çift yüzeyli metal kaplama yalıtım panelleri -Fabrikada imal edilen- Özellikler) standardı kapsamında yangına tepki karakteristiği için numune seçimi, performansın değişmezliğinin doğrulanması ve değerlendirilmesi sistem 1 ya da sistem 3 seçimi ve sorumluluklarını anlatmaktadır.
EN 14509 kapsamında üretilen sandviç panellerde poliüretan ya da poliizosiyonürat (PUR ya da PIR) yalıtım çekirdeği kullanımı durumunda kimyasal hammaddeler, ana kimyasal tedarikçilerinden temin edilmektedir. Bu kimyasallar, panel üretimi esnasında sandviç panel üreticisi tarafından karıştırılarak üretime uygun hale getirildikten sonra yalıtım çekirdeği olarak kullanılmaktadır.
Kullanılan kimyasal hammaddeler sıklıkla yangın geciktirici (alev kesici) içermesine rağmen gizlilik sebebiyle tedarikçiler tarafından bu kimyasallara ait içerik ve miktar bilgisi paylaşılmamaktadır. Bu nedenden dolayı sandviç panel üreticileri kullandıkları hammaddelere yangın geciktirici (alev kesici) eklenip eklenmediğinden tam olarak emin olamamaktadır.
Poliüretan ya da poliizosiyonüratın (PUR ya da PIR) yalıtım çekirdeği, fiziksel olarak sandviç panel üreticisinin üretim hattında üretildiği ve yangına tepki sınıfı “C” veya daha iyi olduğu (A1, A2, B) sandviç panellerde;
Panel üreticisi tarafından yangın geciktirici (alev kesici) bizzat ekleniyor ya da ürünün yangına tepki sınıflandırmasını iyileştirecek bir faaliyet gerçekleştiriliyor ise Performansın Değişmezliğinin Doğrulanması ve Değerlendirilmesi Sistemi “Sistem 1” olarak uygulanmalıdır.
Panel üreticisi tarafından yangın geciktirici (alev kesici) bizzat eklenmiyor ve hammadde tedarikçisi tarafından gizlilik sebebiyle, herhangi bir hammaddede yangın geciktirici (alev kesici) eklendiği bilinemiyor ise Performansın Değişmezliğinin Doğrulanması ve Değerlendirilmesi Sistemi yine “Sistem 1” olarak uygulanmalıdır.
Panel üreticisi, Performansın Değişmezliğinin Doğrulanması ve Değerlendirilmesi Sistemi “Sistem 3” olarak başvuru yapmak istediğinde, Onaylanmış Kuruluşa/Teknik Onay Kurumuna aşağıda yer alan örnekteki gibi yazılı bir beyan vermelidir:
Tüm kimyasal hammadde tedarikçilerimiz, poliüretan ya da poliizosiyonürat (PUR ya da PIR) Yalıtım çekirdeği üretimi sırasında kullanılan hammaddelerin yangın geciktirici (alev kesici) içermediğini teyit etmektedir. Bu sebeple Performansın Değişmezliğinin Doğrulanması ve Değerlendirilmesi Sistemi “Sistem 3” seçimi uygundur.
EN 14509 standardı için;
Performansın Değişmezliğinin Doğrulanması ve Değerlendirilmesi Sistemleri için Çizelge ZA.2,(Bkz. EN 14509 standardı, Çizelge ZA.2 - Uygunluk teyit sistemleri)
Performansın Değişmezliğinin Doğrulanması ve Değerlendirilmesi Sistemleri “Sistem 1”e ait Üretici ve Onaylanmış Kuruluş sorumlulukları için Çizelge ZA.3.1, (Bkz. EN 14509 standardı Çizelge ZA.3.1 - Sistem 1 için sandviç panellerin uygunluk değerlendirmesinde görev bölümü)
Performansın Değişmezliğinin Doğrulanması ve Değerlendirilmesi Sistemleri “Sistem 3” e ait Üretici ve Onaylanmış kuruluş sorumlulukları için Çizelge ZA.3.2 (Bkz. EN 14509 standardı Çizelge ZA.3.2 - Sistem 3 için sandviç panellerin uygunluk değerlendirmesinde görev bölümü)incelenmelidir.
EFECTIS ERA AVRASYA olarak, yukarıda bahsi geçen Performansın Değişmezliğinin Doğrulanması ve Değerlendirilmesi Sistemlerinden “Sistem 1” ve “Sistem 3” kapsamındaki tüm faaliyetler için grup şirketlerimizden 2184 numaralı AB Onaylanmış Kuruluşu EFECTİS ERA AVRASYA TEST VE BELGELENDİRME A.Ş. ile hizmet vermekteyiz.
Daha önce EN 14509 standardına göre Sistem 3 belgelendirmesi yapmış olan üretici firmaların, yukarıda yer alan bilgiler doğrultusunda, Performansın Değişmezliğinin Doğrulanması ve Değerlendirilmesi Sistemlerinden “Sistem 1”e göre belgelendirme yapılmasının uygun olduğu durumlarda, belgelendirme süreçlerini yenilemesi ve Sistem 1’e göre CE işaretleme yapması zorunludur.
9 Ekim 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.