Bir inşaat projesinde “Finans”, “İşgücü” ve “Malzeme” parametreleri bir araya getirilip, belli bir planlama ve yönetim doğrultusunda birleştirildiğinde proje gerçekleşmesi tasarımsal olarak tamamlanmış gözükür. Finans, genel olarak bu üçlüdeki en önemli güç gibi gözükse de öznel olarak maddi bir güçtür ve bir şekilde ayarlanabilir. Malzeme etmeni de yine maddi bir parametredir ve yine ayarlanabilir. İşgücü ise bu üçlünün birleştirici gücüdür ama ne yazık ki söz konusu unsurların içinde en önemsenmeyen ve karşılığı verilmeyenidir...
Yazan: Muharrem AKPINAR / İnşaat Müh.
Bu yazımda proje ve şantiyelerde özel olarak “İşgücü ve Emek”, detayda ise işgücünün verimli, dinamik ve endüstriyel bir şekilde enerjiye dönüşmesi için “Takım Ruhu”nun önemi üzerinde durmak istiyorum.
Bence bir yapım projesinde “İşgücü ve Emek”, en olmazsa olmaz unsurdur ve başarı için ön şarttır. Tabi ki teorik olarak proje tasarım aşamasında belli iş program ve planlama yazılımları ile hesaplanan adam/saat ve verimlilik değerlerinin içindeki rakamlara anlam katan, o iş gücünün takım ruhuyla uyumlu ve istekli bir şekilde organizasyonda yer almasını sağlamaktır. Takım Ruhu oluşturmak, öyle söylendiği kadar da kolay bir şey değildir. Çünkü devrede her zaman insan ve maddi faktörlerin bir arada olduğu kompleks bir ilişki mevcuttur. Psikoloji, bilakis o işin öznesi olup alın teri döken, emek veren, fiziksel ve beyinsel yük çeken ve hizmet gücünü alım gücüne çevirmek için inşaat sektörü gibi yoğun ve yıpratıcı bir sektörün içinde çalışarak mesleğini icra etmeye çalışan, projesinin en küçük detayını ve işlevselliğini düşünen Mimar Eda Hanım; tasarlanan projenin statik, mekanik, elektrik tasarım gibi saha ve ofis kısımlarında yer alan ve olması gerektiği gibi davranan Mühendis İbrahim, Serhat, İlhan Beyler; yıllardır bu sektörde çalışmış ve kendini yetiştirmiş ama maalesef iş hayatında işveren tarafından problem yaşatılan Tekniker Eren Bey; taşeron rüşvet teklif etmesine rağmen almayıp, üstelik o zihniyeteki şahısları işten uzaklaştıran Proje Müdürü İbrahim Bey; ailesini bırakıp başka şehirde çalışan Formen Deniz Usta; 5 derece soğukta duvar örüp, bir de ekibine balık kızartan Kalfa Ersoy Usta; işini titiz bir şekilde yapıp hatasız çalışan İşçi Cemal, Hıdır ve Ersin Usta; yurtdışından ailesine bakmak için gelmiş ve bu ülkenin dilini dahi bilmezken, sigortasız olması bir yana en ağır ve pis işlerde çalıştırılan kayıtsız işgücü, birçoğu mesleğini önemsemezken o işini insani ve doğru şekilde yapmaya çalışan İş Güvenlikçi Ali Bey ve birçoğu yönetmelik değişmesine rağmen şantiyeye gitmezken bile mühendislik ve etik değerleri gereği en küçük hata için dahi saatlerce tartışıp işini doğru yapan Yapı Denetimci Ergün Bey; hak geçmesin diye iş yokken makinasının ücretini yazmayan Operatör Veysel Usta, beton mikserine su karıştırmadan betonunu dökmeye çalışan Transmikserci Ahmet Abi ve şantiyesinden bir çöp dahi çalınmasın diye sabaha kadar gözünü kırpmayan Güvenlik Derviş dahil işini hakkıyla yapmaya çalışan, dürüstçe ve emek vererek yapan herkes bu iş gücüne dahildir.
Neden Ak ile Kara Hep Aynı Yere Konur?
İşte bu noktada sorulması gereken soru tam olarak şudur; İşgücü, Takım Ruhu ve Ekip Uyumu proje başarısı için sözde önemli bir etkenken, neden “Ak'la kara hep aynı yere konur?”. Neden Sezar’ın hakkı Sezar’a verilmez? Neden projeler sadece finans, kar ve rant hırsıyla yapılırken, çalışıp üreten gücün bu kadar önemsiz olması herkes tarafından kabul edilir ve neden paylaşım özelinde çalışanlara hakları dağıtılmaz?
Erken emeklilik, yıpranma payları...
Dünyada ve ülkemizde inşaat sektöründe işini olması gerektiği gibi ve hakkıyla yapmaya çalışanların önünün kesilmesi değil, bilakis teşvik edilmesi, özellikle şantiye çalışanlarının koşullarının iyileştirilmesine yönelik kamu yöneticilerince çalışmaların başlatılması gerekir. Erken emeklilik, yıpranma payları ve “Bir Takımın” başarılı olması için tüm oyuncuların hak ettiği değeri görmesi ve kendini iyi hissetmesi, o takımın ve inşaat sektörünün faydasına olacaktır.
Yukardaki isimlerin özelinde şantiyenin ve inşaat işinin tüm zorluklarına rağmen mesleğini seven ve işini özellikle şantiyesinde severek yürüten tüm “Şantiye Team” dostlarının koşullarının iyileştirilmesi dileğiyle.
Yazan: Muharrem AKPINAR / İnşaat Müh.
22 Kasım 2021
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.