Schüco Teknik Bölüm Şefi Nilsun Bostan, İstanbul Finans Merkezi’ndeki Ziraat Kuleleri’nde uyguladıkları özel cephe çözümlerini Şantiye® okurları için özetledi...
Şantiye®: Projede Schüco olarak neler yaptınız ve ne tür hizmetler sundunuz?
Nilsun Bostan: Schüco olarak sorumluluk alanımız, toplamda 90 bin m2 yüzey alanına sahip, biri 193 metre yüksekliğinde 40 katlı, diğeri de 200 metre yüksekliğinde 46 katlı olan iki kulenin cephesiydi. Proje süreci içerisinde çalışmalarımız cephe ihalesinin yayınlanması ile başlıyor. Uygulamacı partnerlerimiz aracılığıyla müteahhit ve proje yönetimine cephe konsept detaylarımız ve projeye dair notlarımız iletiliyor. Ziraat Kuleleri’nde de aynı şekilde başladık ve işi aldıktan sonra baştan sona yoğun bir çalışma ile projeyi başarıyla tamamladık. Bu süreçte en önemli “meydan okumalardan” biri hiç kimsenin öngörmediği pandemi dönemi oldu. Başarılı proje yönetimi ve tüm ilgili grupların odaklı yaklaşımı ile hızla yeni çalışma düzenine adapte olduk ve zaman kaybı yaşamaksızın, projelendirme aşaması sıkıntısız bir biçimde tamamlandı. Tüm disiplinlerin koordinasyonu sağlanarak ekip çalışmasının oluşturulması, bu projenin kayda değer unsurlarından biri oldu.
Şantiye®: Hangi ürünleriniz kullanıldı ve neden söz konusu ürünleriniz tercih edildi?
Nilsun Bostan: Burada bizden talep edilen KPF’in mimari tasarımına mümkün olduğunca sadık kalınarak teknik şartnamede belirtilen gerekliliklerin sağlanması ve son kullanıcının konforla içerisinde çalışabileceği cephe kabuğu çözümünü geliştirmekti. Bunu sağlayarak; projeye özel çözüm panel cephe, özel çözüm çubuk cephe, Schüco ADS SG kapı ve motorlu Schüco AWS 114 SG SK TipTronic ürünlerimiz kullanıldı.
Şantiye®: Projede özel bir ürününüz-çözümünüz yer aldı mı?
Nilsun Bostan: Projede iki kulede aynı mimari tasarım göze çarpıyor. Parçalı derin kapaklarla yatay hatların vurgulandığı cephede düşeylerde cam cama görünüm tercih edilmiş. Bu mimari talepten yola çıkılarak bina yüksekliği, geometrisi ve proje takvimi gözetilerek cephede panel sistem kullanılmasına karar verildi. Mimarinin benzersiz olmasından dolayı yapı cephesi için özel tasarım çözüm üretilerek ilerlendi. Projeye bakıldığında, uzun kenardan ikiye ayrılarak aksları kaydırılmış bir dikdörtgen plan görülüyor. Dikdörtgen köşeler ise fark edilir bir radyus ile bükümlüdür. Projede talep edilen bu yumuşak dönüşün sağlanabilmesi için paneller sıcak bükümlü olarak üretildi. Panel ve camda oluşan sıcak büküm toleranslarını alacak şekilde detay oluşturuldu. Örneğin, bükülecek profillerin et kalınlıkları büküm esnasında oluşan uzama veya ezilmeleri alacak şekilde düz panel profillerinden farklılaştırıldı. Nihai et kalınlıkları numuneler üzerinden kesinleştirildikten sonra profil imalatına geçildi.
Kaydırılmış iki ana cephenin geçişleri de yine panel cephe ile çözüldü. Alüminyum alt konstrüksiyon ile oluşturulan düşey derin konstrüksiyon, panellere taşıtıldı ve panel düşey profilleri çelik bağlantıları kapsayacak şekilde tasarlandı. Düşey lineer hattaki vurguyu artırmak için bu bloklara LED aydınlatmalar konuldu. Gerektiğinde müdahale edebilmesi için belli mesafelerde açılır kanatlar entegre edildi. Yer düzlemi ile farklı eğim açılarına sahip bu iki cephede hava geçirimsizlik ve su sızdırmazlık sürekliliğini korumak için özel EPDM geçiş parçaları kullanıldı.
Bir başka özel çözüm de ana cephelerde konumlandırılmış kat bahçelerinin iç cepheleriydi. İç cephelerde görsel talep uyarınca 120 mm ön görünüme sahip düşey yatay profiller kullanıldı, cam değiştirme prensibi için kasetli uygulama yapıldı. İç cephede cam cama istenen görüntü, kat bahçelerine çıkan kapılarda da devam ettirilerek dıştan sadece cam görünümlü kapılar kullanıldı. Kat bahçelerine doğal havayı almak üzere dışa açılır ters vasistas kanatlar kullanıldı. Kanat yüksekliği, rüzgar yükü ve cephe eğimi dikkate alınarak kanat kasa profilleri yeniden tasarlandı ve yükleri alacak şekilde özel motor ve makas kullanılarak kanat açılımı sorunsuz sağlandı.
Şantiye®: Projenin Schüco için önemi neydi?
Nilsun Bostan: Ziraat Bankası Kuleleri mimari açıdan çok şık ve teknik açıdan çözmeyi hevesle istediğimiz bir cepheydi. Ayrıca gerek işveren gerek projedeki gruplar olan mimari ofis, proje yönetimi, müteahhit, danışman ve uygulama partnerimizin tümü, birlikte çalışmayı her daim isteyeceğimiz firmalardı. Türkiye için çok önemli olan İstanbul Finans Merkezi’nde yer almak bizler için de önemliydi.
Şantiye®: Çözümlerinizle projeye nasıl bir katkı sağladınız?
Nilsun Bostan: Özel çözümlerin gerektiği bu projede Schüco’nun dünya çapında 70’i, Türkiye’de ise 20 yılı aşan ve dünya genelinde pek çok önemli projeyi kapsayan deneyimi, veri tabanı ve mühendislik çalışmaları çözüm sürecine önemli katkı sağladı. Schüco Türkiye ekibi olarak konseptten prensip detay çözümlerine, imalat baz paftaların hazırlanmasından test sürecine tüm kademelerinde yer alarak, proje çözüm ekibinin bir parçası olduk.
9 Şubat 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.